Zehir fabrikasına

Sahil Yenice Köyü’ne kurulması düşünülen Fosfat Zenginleştirme Fabrikası’na karşı tek yürek olan köylüler:
Zehir fabrikasına hayır dedi
Karacabey Şahinköy’de “Çimento Fabrikası” kurma girişimi sonrası Kıranlar Köyü’nde “Kireç Ocağı, Kireç Fabrikası ve Kırma Eleme Tesisleri”, Bandırma sahilindeki Sahil Yenice Köyü’nde “Fosfat Zenginleştirme Fabrikası” kurulmak istenmesi Karacabey ve Bandırma’daki sivil toplum örgütleri ve halkı ayaklandırdı.
Bandırma’nın Sahil Yenice Köylüleri, köylerine fosfat zenginleştirme fabrikası kurulmaması için büyük bir mücadele sergiliyor. Köylüler Bu uğurda toplu eylemler, protesto gösterileri gerçekleştiren Sahil Yeniceliler, pazar günü kendi aralarında bir de referandum da gerçekleştirdi.
Gencinden yaşlısına kadar, seçmen listesinde adı yazan tüm köylünün katıldığı ve özellikle kadınların başını çektiği gözlemlenen referandumdan, büyük bir birlik ve beraberlik sergilendiği gözlendi ve tüm köy halkı, köylerine kurulmak istenen fabrikaya “Hayır” oyu verdi. Sonuçlar 422 hayır, 0 evet oyu olarak açıklandı.
Sabahın erken saatlerinde köyde başlayan hareketlilik, bu eyleme Bandırma’dan destek veren az sayıdaki siyasi ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile basın mensuplarının köye gelmesiyle daha bir canlılık kazanmaya başladı. Kendilerini eylemleri konusunda yalnız bırakmayan Bandırmalıları, büyük bir misafirperverlik içerisinde karşılayan Sahil Yeniceliler, onları bir gece önceden hazırladıkları pasta, börek, çörek, kek, kurabiye gibi yiyecek ve şişeler dolusu ayranla ağırlamaya çalıştı.
Türkiye’nin en önde gelen protestocusu olarak isim yapan Asteriks lakaplı Oktay Konyar’ın örgütlediği Sahil Yenice Köyü halkı, sabah saatlerinde başladıkları oy verme işlemine, akşamüstü saatlerine kadar büyük bir coşku ve heyecan içerisinde sürdürdü.
72 yıldan bu yana bu köyde yaşadıklarını dile getiren Sahil Yeniceliler, geçimlerini çok az miktarda ekilebilir toprağa sahip olmalarından dolayı ceviz fidanı yetiştiriciliğinden kazandıklarını, bu toprakların asıl sahiplerinin kendileri olduğunu, çoluk ve çocuklarının geleceklerini, bu topraklara bağladıklarını ve bulundukları yerden de asla ayrılmayı düşünmediklerini vurgulayarak, kurulması düşünülen fosfat zenginleştirme fabrikasına karşı çıktıklarının altını çizdiler.
Seçim öncesi AK Parti için kapı kapı dolaşıp oy topladıklarını da dile getiren köylüler, köylerinden AKP’nin tulum çıkmasına karşın, bu partinin kendilerine sahip çıkmamasından da yakınıp, Başbakan Erdoğan’a da seslenmeyi ihmal etmediler. Köylüler, “Zehirlenmek için mi biz AK Partiye oy verdik? Verdiğimiz oyların karşılığı bu mu olmalıydı?” diye sitem ederek, yanlıştan bir an önce geri adım atılmasını ve huzurlu bir ortamda yaşamaya geri dönülmesini arzuladıklarını da belirttiler.
Sahil Yenice Köyü’nün, bu eylemine destek verdiklerini belirten SODEV Genel Sekreteri Mehmet Tüm’de, insanların geçimlerini sağladıkları bu topraklardan çıkarılmak istendiğini öne sürdü. Tüm, “Aslında bu sorun Sahil Yenice’nin sorunu olmayacak. Tüm Bandırma’nın sorunu olacak. Bandırma, buraya böyle bir tesis kurulması durumunda iki taraftan zehir salan fabrikalarla çevrelenmiş bir konuma dönüşecek. Bu nedenle, bu soruna tüm Bandırma’nın karşı çıkması, tepki göstermesi gerekir” açıklamasında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.