Top Belediye Başkanı Ergün Koç’ta

Çimentocular vize alamayınca, Çevre Bakanlığı aynı yörede “Kireç Fabrikası ve Kırma Eleme Tesisleri”ne ÇED raporu olmaksızın onay verdi!
Top Belediye Başkanı Ergün Koç’ta
Karacabey Şahinköy’de kurulması düşünülen Karçim Çimento Fabrikası, ÇED raporu alamayınca, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlunun şirketi AB Gıda San. ve Tic. A.Ş. tarafından aynı yörede bu kez Kıranlar Köyü sınırları içinde “Kireç Ocağı, Kireç Fabrikası ve Kırma Eleme Tesisleri” projesini jet hızıyla onaylayan Çevre Bakanlığı, topu yerel yönetime attı.
Çevre Bakanlığı söz konusu “Kireç Fabrikası” için ÇED raporu gözetmeksizin izin verilmesi için; Kaymakamlığa, Belediye Başkanlığı’na, İl Özel İdare Başkanlığı’na, Orman Bölge Müdürlüğü’ne, DSİ 1. Bölge Müdürlüğü’ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğü’ne, Bayındırlık İskan Müdürlüğü’ne, İl Sağlık Müdürlüğü’ne, İl Tarım Müdürlüğü’ne, Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ve Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’ne yazı gönderdi.
Karacabeylileri yeni bir sıkıntı kaplarken, gözler Belediye Başkanı Ergün Koç’a çevrildi. Gerekli inşaat, işletme ve işletme sonrası dönemlere ilişkin izleme raporlarının ve izinlerin verilmesi için Başkan Koç’un onayı bekleniyor. Koç’un bu konudaki tavrı ve AK Parti iktidarına karşı direnip direnmeyeceği ise merak konusu oldu. Yaklaşan yerel seçimler öncesinde siyasi çevreler, iktidar partisiyle sıcak ilişki kurmak için ortamı; bulunmaz fırsat olarak değerlendirirken, Başkan Koç’un, Unakıtanları kıramayacağını iddia ediliyor. Kireç fabrikası gökten zembille inse de, konunun 9 Kasım tarihinde gündeme geldiği biliniyor. Bu tarihten itibaren Ankara siyasi kulislerinde konunun gündeme geldiği ve basında Unakıtanların giderek zenginleştiği belirtiliyor. Yoğun işleri nedeniyle sık sık Ankara’ya giden Başkan Koç’un bu konudan son dakikada haberdar olması ise çevrecileri rahatsız eden diğer bir konu. Çimento fabrikası kurma girişimi engelleyen sivil toplum örgütleri ve Karacabey halkı, AB Gıda şirketinin bölgede kamuoyu yoklaması yapmadan inşaata başlamasına büyük tepki gösterdi.

GÜMÇED devrede…
Karacabey’de kurulacak fabrikadan çıkarılacak kirecin içindeki maddeler ayrıştırılarak sözde “sarısız yumurta”, “ tam sarılı yumurta” elde etmek için kullanılacak. Kireç içindeki maddelerle yumurtanın kimyasal yapısı değiştirilecek ve yumurta kullanımını maksimize edilecek. Ayrıca yine kireç içindeki kimyasallardan değişik bir madde çıkarılıp cam sanayisinde kullanılmak üzere Amerika’ya ihraç edilecek.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Karacabey Temsilciliği, üzüntü verici gelişmeleri dikkatle izlediklerini ve “Çimento Fabrikası”nın kurulmasını engelleyen doğa gerçeklerinin “Kireç Fabrikası” içinde geçerli olduğunu öne sürdü.
“Tarım ve hayvancılığın başkenti olma yolunda önemli adımlar atılıp olumlu gelişmeler kaydedilirken, Kıranlar Köyü’nde “Kireç Fabrikası ve Kırma Eleme Tesisi” düşünülmesi, ünlü Karacabey Ovası’nın çoraklaştırılması demektir” diye konuşan GÜMÇED yöneticileri, “Çiftçiyi yok sayanlar, yanıldıklarını er geç anlayacaklardır. Yılda üç ürün alınan, her türlü sebze ve meyvenin yetiştirildiği, dört mevsim ürün elde edilen zeytinlik bir bölgenin tepesinde; Karadağ eteklerinde “Kireç Kırma ve Eleme Tesisi” olur mu? Öyleyse “Çimento Fabrikası” niye engellendi? Unakıtanlar biraz daha zenginleşsin diye birinci sınıf tarım alanlarının çoraklaştırılmasına göz yumamayız. Karacabey’in ve Karacabeylilerin geleceğinin karartılmasına asla izin vermeyiz. İmza kampanyası başlattık. Hakkımızı demokratik yollardan sonuna kadar arayacağız” diye konuştu.
Karacabey Karadağ eteklerinde kurulması düşünülen “Kireç Fabrikası ve Kırma Eleme Tesisleri” için izinlerin elden yapılan hızlandırılmış çalışmalarla 15 gün içinde tamamlandığı belirtildi.
Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç’un topu taça atmasıyla her derde deva kireç üretimiyle ilgili, çiftçimizin saçlarının kısa sürede beyazlaşmaya başlayabileceği ileri sürüldü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.