YGS için geri sayım başladı!

Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin Pazar günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na girecek tüm öğrencilere başarılar dileyerek tavsiyelerde bulundu.
Dingin, “Unutmayın önemli olan sınav değil, sizsiniz” sözleriyle başladığı açıklamasında şu bilgilere yer verdi;
“Üniversite sınavında birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sınavı, 13 Mart 2016 tarihinde, saat 10:00’da yapılacak. 2 milyon 178 bin 563 adayın katılacağı sınav, 173 il/ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada, 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirilecek ve Karacabey’den ise yaklaşık 730 öğrenci bu sınava katılacaktır. Sonuçları ise 25 Mart 2016 tarihinde açıklanacaktır.
12 Mart gecesinde ilçemiz genelindeki sağlanacak sükûnet ve sessizlik öğrencilerimizin sınav sabahı dinlenmiş ve zinde bir şekilde sınava girmelerini sağlayacaktır. Bu sebeple tüm halkımızın bu hususa dikkat etmelerini diler, sınava girecek tüm öğrencilerimize başarılar dilerim”
YGS 2016 sınavı detayları
Üniversiteye giriş sınavının ilk aşaması olan YGS sınavında Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 farklı dersten 40’ar soru sorulmaktadır. YGS sınavında toplam soru sayısı 160 olup, öğrencilere verilen sınav süresi ise 160 dakika’dır. Yani öğrenciler her soru için 1 dakika süre ayırmalılar.
YGS sınavının ardından öğrencilerin tercih yapabilmesi için en az 150 puan, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) girebilmek için ise herhangi bir puan türünden en az 180 puan almaları gerekiyor.
Sınava giren öğrencilerin sınav sonuçları; YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 olmak üzere 6 farklı puan olarak açıklanmaktadır.
YGS soruları açıklanacak mı?
ÖSYM, 13 Mart Pazar günü yapılacak olan YGS sınav sorularının tamamını ‘Temel Soru Kitapçığı’ adıyla resmi internet sitesinden erişime açacak.
YGS 2016 soruları ve cevap anahtarı 14 Mart 2016 Pazartesi günü ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden paylaşılacak.
YGS sonuçları ne zaman açıklanacak?
ÖSYM, bu yıl adaylar için bir yenilik yaparak, sınav sonuçlarını açıklama takvimini de belirledi. Buna göre, YGS sonuçları, ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi üzerinden 25 Mart 2016’da açıklanacak.
ÖSYM: YGS’de süre bittiği halde soruları yanıtlamaya devam edenin sınavı iptal olur
ÖSYM Başkanı Demir, “Sınavın bitmiştir, cevap kağıtlarınızı kitapçığın arasına koyun” uyarısından sonra soruları yanıtlamaya devam eden adayların bütün emeğini zayi edeceğini belirtti.
ÖSYM Başkanı Ömer Demir, “Sınavın bitmiştir, cevap kağıtlarınızı kitapçığın arasına koyun” uyarısından sonra soruları yanıtlamaya devam eden adayların bütün emeğini zayi edeceğini belirterek, “Onun için özellikle bu konuda hassas olmalarını bekliyoruz. Çünkü çok sayıda kişinin geçtiğimiz yıl içinde bu kayıtlardan sınavını iptal ettik. Bu kopya değil, kural ihlali” dedi.
140 baraj puanı 150’ye çıkarıldı
YÖK’ün aldığı kararla YGS’de uygulanan 140 baraj puanının 150’ye çıkarıldığını hatırlatan Demir, bu yılki YGS’de, bu değişikliğin dışında, sınavın içeriği ve organizasyonu açısından geçmiş senelerdekinden farklı durum olmayacağını söyledi.
Sınav güvenliği bakımından tüm tedbirlerin alındığını bildiren Demir, “Şu anda sorularımızın tümü matbaada basılma aşamasında. Sağlıklı şekilde sınavı yapacağız” diye konuştu.
“Bu bir sıralama sınavı”
“YGS’ye girecek adaylara mesajlarının sorulması üzerine Demir, şunları kaydetti: “Bu sınav, bir seviye tespit sınavı değil özü itibarıyla. Yani adayların ne bildiklerini, ne bilmediklerini bir yeterlilik olarak belirleyen bir sınav değil. Bu bir sıralama sınavı. Dolayısıyla zorsa sorular herkes için zor, kolaysa herkes için kolay. Bazen adaylar, ‘Bize kolay soru sorun’ diyorlar. Kolay soru, hiçbir adayın işine yaramaz. Baraj sınırında kalanlar için olabilir. Ama normalde iddialı bir öğrenci, akranlarından daha iyi hazırlanmışsa, bilgisini iyi yansıtabilirse, kurallara uygun davranabilirse emeğinin karşılığını alır. Biz bunu taahhüt edebiliyoruz. Dolayısıyla soruların zorluğu, kolaylığı konusuna bu konudaki spekülasyonlara hiçbir şekilde prim vermemelerini tavsiye ederim.
Bu bir yarışma sınavı. Sonuçta bu yarışma sınavına adaylarımız çalışıyorlar ve bizim açımızdan bütün adayların emeği kıymetli. Onların emeğini zayi etmemek için, onların başarılarını değerlendirmek için hassas bir sınav yapmaya çalışıyoruz. Kurallara uygunluk konusunda adaylarımız hassas olurlarsa, mevcut adaylarımız içinde bir sıralamayı başarıyla yaparız. Ondan sonraki süreçler, büyük oranda okulların kontenjanları, üniversitelerin kontenjanları, adayların daha sonraki tercihleri, belki onların nereye yerleşeceğini belirleyecek. Tavsiyemiz, ellerinden geleni yaptıktan sonra bize de güvensinler.”

Ömer Demir, “YGS barajının yükselmesiyle, kaç soru yapılarak barajın aşılabileceğine” ilişkin soruyu, “20 soru yapılırsa baraj geçilmiş olacak” şeklinde yanıtladı.

“Sınavlarda görev alacak gizli gözlemcilere” ilişkin soru üzerine Demir, salon gözlemcisi olarak, adının açıklanmayacağı, hiç kimsenin bilmeyeceği, sadece aday kimliğiyle sınava girecek ÖSYM görevlilerinin bulunacağını vurguladı.

Bu uygulamayı 4-5 sınavda denediklerini bildiren Demir, “Bu bütün sınavlarda olacak. Bütün salonlarda olabilir” dedi.

Gizli gözlemcilerin hangi illerde kaç kişi olacağı yönünde bilgi verilmeyeceğini anlatan Demir, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla bütün salonlarda, salon başkanının, bina sınav sorumlusunun, o ildeki ÖSYM koordinatörünün bilgisi dışında aday kimliği olan ÖSYM görevlileri olacak. Süreçlerimizin düzgün işleyip işlemediğini içeriden bir gözle görmek istiyoruz. Bizim kendi görevlilerimizin de tanımladığımız şekilde görevleri yapıp yapmadıklarını içeriden bir gözlemciyle daha görmek istiyoruz. O amaçlı bir düzenleme. Bu konuda sayı vermek işin doğasına çok uygun değil. Sınav güvenlik tedbirlerinden ilave bir konu da bu.”

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.