Yer bildirimi hırsızlara davetiye çıkarıyor!

Karacabeylileri sosyal medyadaki yer bildiriminden doğan hırsızlığa karşı dikkatli olmaları için uyaran Karacabey Emniyet Müdürlüğü’nden Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü Memurları, tatilde kendilerini sosyal medyada etiketleyenlerin kötü niyetli kişiler tarafından hedef seçilebileceğini söyledi.
Sosyal medyadaki yer bildiriminin hırsızlara davetiye çıkardığına dikkat çeken TDP Memurları, “Yaz aylarında birçok kişi işi geride bırakıp tatilin keyfini çıkarırken hırsızlar ise fazla mesai yapıyor. Hırsızlar evini soyacakları kişileri belirlemek için artık Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor. Facebook, Google Plus, Foursquare ve benzer sosyal ağlar üstünden yer bildirimi olan “check-in” yapmak sizi ummadığınz kadar zor duruma sokabilir. Sosyal ağlarda yer paylaşımı yapmak son zamanlarda moda oldu. Herkes sevdiklerine yada arkadaşlarına bir şekilde nerede olduğunu bildirmek için bu check-in yapmak adeta en popüler paylaşım haline geldi. Tatilde sosyal ağlardan yer bildirmeyin. Özellikle tatile gidenler gidiş dönüş tarihlerini gösteren biletlerini ve tatildeki fotoğraflarını sosyal ağlarda paylaşmamaları gereklidir. Artık herkes sosyal paylaşım sitelerinden nerede olduklarını anında bildiriyorlar. Ayrıca tatildeki fotoğraflarını paylaşıyorlar. Bu kişilerin takipçileri arasında hırsızlar da olabiliyor. O kişide sizin yokluğunuzu fırsat bilerek siz tatildeyken evinizi soyabiliyor. Tatildeyken asla paylaşım sitelerinden yer bilgisi ve fotoğraf paylaşmayın, illa paylaşacaksanız da tatilden döndükten sonra paylaşın. Kimse bilemez ki çok ufak masum bir yer paylaşımının canımıza, malımıza kast edeceğini. Kendimizi, malımızı güven altına almak için sosyal ağ paylaşım yerlerinde neler paylaştığımıza dikkat etmemiz biraz daha korumalı şüpheli yaklaşmamız lazım.
Örneğin; paylaştığımız yeni bir eşyamız için “heyyy yeni arabam bu nasıl arkadaşlar” demeniz sizi zor duruma düşürebilir. Arabanıza göz koyanların dikkatini çekebilirsiniz. Ve yahutta “Şu an şurdaki restaurantta şu yemeği yiyorum herşey harika” diye bir yazı paylaşmanız sizin mutluluğunuzu üzüntüye çevirebilir.
Sosyal medya kullanıcıları gizlilik ayarlarını çok iyi yapmalı. Kötü niyetli kişiler takip edip, sizin nerede olduğunu öğrenebilir. Sosyal medya alanında dünyada Facebook sıralamasında ilk 5, Twitter da ise ilk 10’da yer alıyoruz. Tatilde, kafede, alışveriş merkezlerinde yapılan bildirimler art niyetli kullanıcılar tarafından görülebiliyor, daha sonra da hesabınızı takip ediyor ve siz bir tatile çıktığınızda, bunu Facebook veya Twitter’da paylaştığınızda, bir bakıma hırsızlara davetiye çıkarmış oluyorsunuz” dedi.
Riskleri azaltmak elimizde mi?
Güvenli sanal yer bildirimi (check-in) hakkında da bilgi veren TDP, “Güvenli sanal check-in yapabiliriz. Ancak yüzde yüz güvenli olduğunu söylemek ne yazık ki olası değil. Az da olsa riskleri vardır.
Check-in’ nizi Facebook, Twitter yada diğer sosyal ağlardan halka açık yerlerden paylaşmamışsanız bile web üzerindeki bir hata sizin o an nerede olduğunuzun verileri yabancı kişiler tarafından kolaylıkla görülebilir. Sadece “tatildeyim” sözü sizin yer konumunuzu belirtmek için çok şey anlatmasa da o an çekilen bir resim, arka planda görülen detaylar, verilen tel, pansiyon adı yada telefon sizi riske atmaya yeter. Bunun önüne geçebilmek için, sizin kolaylıkla o an nerede olduğunuzu bildiren paylaşımlardan dikkatle sakınmanız gerekiyor. Ayrıca iş adresinizin herkes tarafından bilinmesine hiç gerek yok değil mi?” diye konuştu.
“Kapı numarasına kadar belli oluyor”
Bu şekilde adresin tespit edilerek saldırıya uğrama tehlikesinin bulunduğunu anlatan TDP Memurları, “İnternette haritada kapı numarasına kadar belli oluyor. Bu kişiler sizi adresinizden tespit edip, darbedebilir” dedi.
TDP, sosyal medyanın insanların iş hayatını da etkilediğini belirterek, iş başvurusu yapan kişiyle ilgili tüm ayrıntıların ortaya çıktığını kaydetti.
TDP memurları, yüksek teknoloji ürünü telefonları servise gönderilirken mutlaka formatlanması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:”Mobil telefonların, özellikle de android telefonların çok ciddi güvenlik açıkları var. Mutlaka antivirüs prgramları yüklenmeli. Aksi halde telefon rehberi, fotoğraflar ve banka hesap numaralarınıza kadar her şeyimize ulaşabilirler”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.