“Hasat zamanı gümrük vergileri düşürülmez”

Bursa Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, Bayram’ın 3. günü resmi gazetede yayımlanan hububat, karkas et ve canlı hayvan ithalatındaki gümrük vergilerinin indirim kararının çiftçi ve hayvancılara Bayram’ı zehir ettiğini savundu.
Nuri Karaca, hasat zamanı yapılan gümrük vergisi indiriminin anlamsız olduğunu öne sürerek sert açıklamalarda bulundu.
Karaca, “Dünyanın hiçbir ülkesinde hasat zamanı gümrük vergileri düşürülmez. Hasat zamanında indirilen gümrük vergileri Türk Çiftçisinin alın terini ve emeğini yabancı ülkelerin çiftçilerine yedirmektir.
Enflasyonu düşürme gerekçesi hiç de tutarlı görülmemektedir. Yıllardan beri ekmek, un ve unlu mamullerin enflasyonu yükselten etkisi hiç görülmemiştir.
Toprak mahsulleri ofisinin verilerine göre Ukrayna’da yemlik buğdayın tonu 173 dolardır, ABD’de ekmeklik buğdayın tonu 230 dolardır. Bu ürünlerin gümrük vergilerini sıfırlasanız bile ülkemizdeki cari fiyatlardan daha pahalıya mal olmaktadır.
O zaman bu indirim neyin nesidir? Piyasaları karıştırmaktan ve çiftçiye zarar vermekten başka neye yaramıştır? Et ve hububat fiyatları dünya fiyatları seviyesindedir. Verim artırıcı, maliyet düşürücü kısa, orta ve uzun vadeli politikalar geliştirileceğine, çiftçinin kafasında Demokles’in Kılıcı gibi sallanan ithalat silahının gezdirilmesi Türk tarımını kaosun içine sokmaktan başka bir işe yaramayacaktır.
Tarım ve hayvancılıkla ilgili konularda hiç üstüne vazife olmayan, üretim ve pazarlamadaki sıkıntıları yaşamayan kişi, kurum ve kuruluşlar görüş bildirirken, çiftçinin gerçek kuruluşu olması gereken Ziraat Odalarından çıt çıkmaması manidardır. Bu çekince, bu korku, bu sessizlik nedendir?
Bu sessizlik çiftçilere büyük bir zarar verirken, milli ekonomiye ve hükümete de zarar vermektedir. Söyleyecek sözleri, önerecekleri projeleri, sorun çözecek çözüm yolları yoksa derhal çiftçilerin yakasından düşsünler ve gereğini yapsınlar (istifa). Bir süne mücadelesinde bile çiftçisine yardımcı olamayan yöneticiler orada nasıl oturur (zarar çok büyük)? Bu görevleri layıkıyla yapacak, fedakâr, birikimli, donanımlı, sahada fiilen çalışan birileri bu camiadan mutlak çıkacaktır.
Ülke olarak düşmanlarımız çoktur, son yıllarda giderek artmaktadır. Bu ülkelerin öncelikli hedefi tarım ve hayvancılığı bitirmek ve Türk milletini tamamen dışa bağımlı hale getirmektir. Düşmanlarımızın ekmeğine yağ sürmeyelim, yurtsever, milletsever, vatansever fedakâr çiftçi ve hayvancımızla, birkaç kendini bilmez, çıkarcı ithalatçı şarlatan için oynamayalım. Gidişat iyi değildir. Son pişmanlık fayda etmez, taşıma suyla değirmen dönmez” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.