Ya direksiyon, ya telefon!

Karacabey İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği, direksiyon başında cep telefonuyla mesaj yazmanın sürücünün gözlerini yoldan ayırma oranını 4 kat arttırdığını ve bu durumun kazalara davetiye çıkardığını duyurdu. Araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek, mesaj yazmak gibi davranışların sürücünün dikkatinin dağıttığına ve kazalara sebebiyet verdiğine dikkat çeken yetkililer, internet kullanımının yaygınlaşmasıyla sürücülere önemli uyarılarda bulundu.
Özellikle emniyet kemeri takma ve direksiyon başında cep telefonu kullanmamaya yönelik sürücüleri ikaz eden yetkililer, “Araç içinde cep telefonunu kapalı tutmak bu açıdan en etkili tedbirdir. Cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücüler daha fazla hata yapmakta, bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamamakta ya da tedbir almakta geç kalmaktadırlar. Yapılan bir araştırmaya göre bu gecikme aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar artabilmektedir. Saatte 60 kilometre hızla giden bir otomobilin sürücüsünün frene basmasının bu kadar gecikmesi durma mesafesinin 15 metre daha artması demektir. Aynı araştırmada cep telefonuyla konuşan bir sürücünün çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediği görülmüştür. Buna göre sürücülerin basit bir arama yaparken yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 ihtimalle tehlikeli bir durumu gözden kaçırabileceği bulunmuştur” dedi.
Sürüş sırasında mesaj yazmanın sürücünün gözlerini yoldan ayırma oranını 4 kat arttırdığına dikkat çeken yetkililer, bazı sürücülerin cep telefonuyla mesaj yazıp WhatsApp üzerinden arkadaşıyla sohbet etmesinin kazaların kaçınılmaz olmasına neden olduğunu kaydetti.
Yetkililerden sürücülere dikkat çeken uyarılar; “Araç kullanırken cep telefonu kullanmayın. Tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye 1.689 TL ceza verilecek, plaka takılıncaya kadar araç trafikten men edilecektir. Emniyet kemerlerinin sürücülerin hayatını kaybedebileceği türdeki çarpışmaların yaklaşık yüzde 50’sinde ölümleri önlüyor. Sürücü kanındaki 1.50 promil alkol oranı kaza yapma oranını 25 kat arttırır.”
Direksiyon Başında Cep Telefonu ile Konuşma Cezası 800 TL
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, araç kullanırken cep telefonu ile konuşmanın cezasının artırılacağını açıkladı.
Dürüst, Başsavcılık ve Mevzuat Dairesi’nin olumlu görüş vermesi halinde yürürlüğe gireceğini belirttiği yasa değişikliğiyle, bir sürücünün araç kullanırken cep telefonu ile konuştuğu, araç kullanırken dikkatini dağıtacak şekilde bir şeylerle uğraştığı polis veya sabit kameralarla tespit edilmesi durumunda asgari ücretin yüzde 40’ı oranında ceza ödemesinin öngörüldüğünü söyledi.
Bakan Dürüst, cezanın caydırıcılığının arttırılması ve buna bağlı olarak trafik kazalarının en aza indirilmesini sağlamak amacıyla hazırlanan yasal değişiklikle özellikle araç kullanırken cep telefonu ile konuşmanın cezasının yaklaşık 800 TL para cezası ve 30 ceza puanı olacağını ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.