Vatandaşı bekleyen tehlike!

*Karacabey’de Tüketici Hakem Heyeti, kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerine itiraz eden 30’a yakın vatandaşı haklı buldu. Ancak UEDAŞ, bu karara mahkemeye başvurarak itiraz etti. İlginç olanı ise; Mahkeme, UEDAŞ’ı haklı bulursa itiraz eden vatandaşlar mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalacak. Bu bedelin de en az 500 TL’yi bulabileceği belirtildi. Mahkeme vatandaşı haklı bulursa, masrafları UEDAŞ ödeyecek. Şimdi top mahkemede!

Karacabey’de elektrik faturalarına yansıyan kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerine yapılan itirazlar tartışma yarattı. Tüketici Hakem Heyeti, vatandaşın itirazını haklı bulmasına karşın Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş., konuya farklı bir bakış açısı getirdi.

            Tüketici Hakem Heyeti’nin kararları sonrası itirazlarını mahkemeye sunan UEDAŞ, kendini savundu. Mahkeme UEDAŞ’ı haklı bulursa tüm masrafları itiraz eden vatandaşların ödeyeceği belirtildi. Bu bedelin de 500 TL’yi bulacağı kaydedildi.

            Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Necdet Filizoğlu, Karacabey’den bu yıl yaklaşık 30 kişinin kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedeline itirazda bulunduğunu belirtti. İlçedeki Tüketici Hakem Heyeti’nin, ‘4077 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu’ kapsamında vatandaşların itirazlarını haklı bulduğunu ifade eden Filizoğlu, “Ancak UEDAŞ da 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak Tüketici Hakem Heyeti kararlarına itiraz etti. Burada ilginç olan bazı durumlar söz konusu.

            UEDAŞ, Nisan ayı faturalarında kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerini yansıtırken, Mayıs ayındaki faturalarda bu bedelleri göremiyoruz. Bu nedendir? Tüketici Hakem Heyeti kararlarına itiraz eden UEDAŞ, niye Mayıs ayı faturalarına bu bedelleri yansıtmıyor? Bu konuda kafa karışıklığı oluşmuş durumdadır.

            Diğer taraftan kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerine itiraz eden vatandaşlarımız, can sıkıcı bir durumla karşılaşabilirler. Eğer mahkeme UEDAŞ’ın itirazını haklı bulursa tüm mahkeme masraflarını vatandaştan alır. Bu oran da en az 500 TL’yi bulur. Mahkeme eğer vatandaşı haklı bulursa o zaman masrafları UEDAŞ öder. İtirazda bulunan vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendirmek istedik. Şu an mahkemenin vereceği karar çok önemli” dedi.

UEDAŞ’tan açıklama!

Kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerinin Mayıs ayı faturalarına neden yansıtılmadığı ile ilgili görüştüğümüz Karacabey’deki UEDAŞ yetkilileri ise, vatandaşların yanlış yönlendirildiğini savundu.

            Vatandaşların itirazda bulunmadan önce kendilerine danışmalarını isteyen UEDAŞ yetkilileri, kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerinin Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) yönetmeliğine göre belirlendiğini ileri sürdü.

            EPDK yönetmeliğinin ise devletin 4688 sayılı kanuna göre belirlendiğine dikkat çeken UEDAŞ yetkilileri, “Kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerini kafamıza göre belirlemiyoruz. Böyle bir şey yapmamız söz konusu bile olamaz. Bizi denetleyen kurum EPDK’dır. EPDK da, devlet kurumudur. Yönetmelik ne diyorsa, onu uygulamak zorundayız.

            Kayıp-kaçak ve sayaç bedelleri Nisan ayı faturalarında yer alıyordu. Ancak Mayıs ayındaki faturalarda bu bedeller yansıtılmadı. Çünkü EPDK, Nisan ayında bir karar çıkarttı. Bu karara göre kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedelleri birim fiyata yansıtıldı. Bu konuda Nisan ve Mayıs aylarındaki faturalarda bulunan enerji birim fiyatlarına bakılabilir. Farklı olduğunu görecekler. Yani meskenlerde 169 kuruş olan birim fiyata 16 kuruş daha eklendi.

            Devletin tarifelerini uygulamak zorundayız. Kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerindeki sorunun çözümü ne Hakem Heyetidir, ne de biziz. Bu sorun ancak mecliste çözülebilir.

            Vatandaşlarımızın yanlış yönlendirildiğini düşünüyoruz. Ayda en az 200-400 bin TL kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedeli ödeyen fabrikalar neden bu konuya itiraz etmiyorlar? Hiç düşündünüz mü? Mahkeme kararı ne olursa olsun, biz devletin yani EPDK’nın tarifelerini uygulamaya devam edeceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.