“Usulsüz dolmuş zammına geçit yok!”

Karacabeyli şehir içi minibüsçülerinin, UKOME’nin yeni fiyat listesinin kendilerine verilmediği halde Zabıta Müdürlüğü’nün tarife dışı ücret aldıkları gerekçesiyle ceza kesmesi üzerine geçtiğimiz hafta yaptıkları eyleme Karacabey Belediyesi’nden açıklama geldi.
Belediye’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Usulsüz Dolmuş Zammına Geçit Yok!
Karacabey’de son günlerde, dolmuşçular tarafından yapılan ve hem Bursa hem de Karacabey gündeminde oldukça önemli yer edinen keyfi zamlara vatandaşların tepkisi de giderek büyürken, Karacabey Belediyesi’nden yapılan açıklamada, yasaların herkes için var olduğu ve kural dışı uygulamada bulunanlara karşı da gerekli cezaların, kararlılıkla uygulanacağı ifade edildi.
UKOME onayı alınmaksızın Karacabey’de uygulamaya konulan keyfi dolmuş zammı ile ilgili konuşan Karacabeyliler; “Burası dağ başı değil, kanunlara herkes riayet edecek. Diğer ilçelerdeki fiyatları da biliyoruz. Benzer ilçe Mustafakemalpaşa’da fiyatlar neden bizden ucuz, onlar neden kafalarına göre zam yapmıyor, onlar çoluk çocuk geçindirmiyor mu? Bizimkiler neden 2,5 aydan bu yana paramıza göz dikiyor? Kimse kimseye zorla dolmuşçuluk da yaptırmıyor. Bize tebligat yapılmadı, biz zamlara devam ederiz diyorlar. Olmayan zammın tebligatı mı olur? 85 bin kişi mağdur, 25 tane dolmuşçu trafiği kesip yürüyor? Herkes kanunlara saygı duymalı. Kanunlar herkes için eşit uygulansın. Gerekirse belediye, fiyatları aşağıda tutacak şekilde kendi araçlarını devreye alsın” diyerek, dolmuşçulara adeta veryansın etti.
Kanunlar, şehir içi yolcu taşıma tarife belirleme yetkisini belediyelere veriyor
Vatandaşların mağduriyetine yol açan usulsüz dolmuş zamlı fiyat uygulamaları konusunda açıklama yaparak, zabıta ekiplerinin yasaları uygulamakla mükellef olduğuna vurgu yapan ve bu görevlerini de takdir edilecek düzeyde sürdürdüklerinin altını çizen Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan; “Kanunlar oldukça açık bir biçimde, büyükşehir statüsünde olan illerde şehir içi yolcu taşınmasındaki fiyat belirleme yetkisini tamamen büyükşehir belediyesine, diğer illerde ise ilçe belediyelerine vermiş durumda. Yasa; lokanta, berber, kahvehane ve benzeri diğer stratejik olmayan mesleki faaliyetlerde ise fiyat belirleme yetkisini, meslek odasının belediyeye dilekçesi, belediyenin onayı şeklinde belirlemiş ve uzlaşmazlık halinde ise mahkemelere bırakmış. Bu konu, bu kadar açık ve net olmasına ve meslek odasının hiçbir yetkisinin bulunmamasına rağmen tek yetkili olan Bursa Büyükşehir UKOME (Ulaştırma Koordinasyon Merkezi) Üst Kurul Başkanlığı kararı olmaksızın, 2,5 aydan bu yana vatandaşlarımız, usulsüz zamlı fiyat uygulaması ile mağdur ediliyor” şeklinde konuştu.
Ali Özkan: Zabıta ekiplerimiz titizlikle görevini yapıyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri ile birlikte, Karacabey Belediye zabıta ekiplerinin, tüm ilçe genelindeki taşıma fiyat tarife denetimini titizlikle sürdürmeye devam edeceklerini ve kural dışı davrananlara, geçerli cezai müeyyideleri de kararlılıkla uygulayacaklarını sözlerine ekleyen Başkan Ali Özkan, UKOME Başkanlığı’nın geçtiğimiz hafta sonu onaylanan kararının, bu hafta içinde imzaların tamamlanmasının ardından ilgili taraflara tebliğ edilerek öğrenciler için artırım yapılmaksızın eskiden olduğu gibi yine 1 TL, büyükler için de 25 kuruş zamla, 1,75 kuruş olarak yürürlüğe konacağı bilgisini verdi.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.