Kaldırım işgali, hak ihlalidir!

*Aç gözlü esnafların parsellediği yaya kaldırımlarından yürüyemedikleri için ana yola inmek zorunda kalan hasta insanlarımız, engellilerimiz, bebekli bayanlarımız, çocuklarımız ve yaşlılarımız can güvenliği kaygısı yaşıyor. Cadde ve sokaklardaki yaya kaldırımları yasaları çiğneyerek yürünmez hale getiren bazı aç gözlü esnaflara göz yumulması, eleştiri oklarının Belediye’ye çevrilmesine neden oldu. 

Karacabey’in cadde ve sokaklarındaki kaldırım işgalleri, can güvenliği kaygısı yaşayan yayaları isyan ettirdi. Bazı aç gözlü esnafın işgali yüzünden yaya kaldırımında yürüyemedikleri için ana yola inmek zorunda kalan hasta insanlarımız, engellilerimiz, çocuklarımız, yaşlılarımız ve bebekli bayanlarımız bu kez de trafiğin akışını engelledikleri gerekçesiyle sürücülerin hakaretleriyle karşı karşıya kalıyor.
İşgalcilere göz yumulması nedeniyle kendilerine ait kaldırımları yıllardır kullanamayan yayalar, bir yandan can güvenliği tehlikesi yaşıyor, diğer taraftan da, ana yola inmek zorunda kaldıkları için trafiğin akışını yavaşlattıkları gerekçesiyle sürücülerin gazabına uğruyor.
Yıllardır çözüm üretilmeyen kaldırım işgalleri ve gelişi güzel park yapan sürücüler konusundaki duyarsızlık özellikle hastalarımızı, engellilerimizi, çocuklarımızı, yaşlı yurttaşlarımızı ve bebekli bayanlarımızı çok zor durumda bırakıyor.
Ne yapacağını şaşırmış durumdaki yayalara ait kaldırımların sürekli işgal edilmesi konusunda yasaları bir türlü işletmeyen Belediye’nin ilginç tavrı bazı aç gözlü esnafın cesaretlenmesine ve daha rahat hareket etmesine neden oluyor.
“Nasıl olsa Belediye ses çıkarmıyor” mantığıyla hareket eden birçok esnaf, her türlü malzemesini gereksiz yere kaldırımlara çıkarıyor. Birilerinin tapulu malıymış gibi kullanılan yaya kaldırımları göz göre, göre kapatılıyor. Yayalar ise en doğal hakkı olan kaldırımda yürüyemiyor ve ana yola inmek durumunda kalırken, kendisine araçların çarpmaması için kılıktan kılığa giriyor. Kahvehane önlerinden geçmek ise neredeyse olanaksız hale geliyor. Kahveci esnafının masa ve sandalyelerini yayalara ait kaldırımlara koyması üzerine özellikle bayanlar için yolda yürümek kabus oluyor.

Kaldırımların yayalara bırakılmasını isteyen mağdur yurttaşlarımız bu konuda eleştiri oklarını Belediye’ye yöneltirken, “Yasalara işlerlik kazandırılsın. Keyfi işgallere son verilsin. Yaya kaldırımlarında rahatça yürüyebileceğimiz ortam yaratılsın. Evimize huzur içinde gidebileceğimiz bir şehir istiyoruz. Bizler, kaygısız ve korkusuz, daha sağlıklı bir yaşamı haketmiyor muyuz? Caddelerimizde ve sokaklarımızda yürümek çok zorlaştı. Yayalara ait kaldırımların üzerini bazı esnaflar babasının çiftliği gibi kullanıyor. Yetmezmiş gibi, birçok sürücünün de boş kalan yerleri otoparka dönüştürmesi yürüyecek alan bırakmıyor. Böyle olunca da ister istemez yol ortasından yürümek zorunda kalıyoruz. Bu kez de aşağılanarak hakarete uğruyoruz. Kaldırım işgalleri hem şehrimizin görünümünü çirkinleştiriyor, hem de yaya trafiğini aksatarak, can güvenliği tehlikesi yaratıyor. Karacabey’e ve Karacabey’liye yakışmayan bu kötü görüntüye Belediye’nin bir an önce çözüm getirmesini bekliyoruz. Bazı esnafımızın yayalara hiç saygısı yok. Kamunun kullanımına ait olan yolları ve kaldırımları işgal eden bu esnaflar, sözde daha fazla müşteri almanın derdindedir. Bu nedenle mağaza ve marketler ürünlerinin yarısını kapı önüne yani yaya kaldırımına yığmaktadır. Karacabey böyle mi çağdaş kent olacak?” şeklinde yakındı.
Belediye, geçtiğimiz Ocak ayında, kaldırımların işgal edilmesini önlemek için Kabahatler Kanunu’nun 38’inci maddesini işleteceğini ve bu kargaşaya son vereceğini duyurdu. Alınan karara uymayanların ise kesinlikle cezalandırılacağını açıklayan Belediye’nin bu güne kadar hiç bir adım atmaması, “Acaba AKP böyle mi istiyor” sorusunu gündeme getirdi.
Karacabey’de rezalet denilebilecek boyutlara ulaşan kaldırım işgallerine dikkat çekilirken, Belediye’den kansere dönüşen bu soruna kalıcı çözüm üretmesi istendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.