Üreticiyi zor günler bekliyor!

Üreticiyi zor günler bekliyor!
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, Karacabey Ovası’nda geçen yıl 70 bin dekarda salçalık domates, 90 bin dekarda da mısır ekiminin yapıldığını, ancak her iki üründe de üreticilerin “hüsran” yaşadığını söyledi.
Maliyetlerin, sadece 2008 yılında gübrede yüzde 180, mazotta yüzde 40 ve tarım ilaçlarında yüzde 60 arttığını belirten Karaca, şunları söyledi;
“Girdiler sürekli artarken, ürün fiyatları 2007’den daha düşük seyretti.
Üretici, 2007’de kilosunu 48 kuruşa sattığı mısırı 2008’de 37 kuruşa satmak zorunda kaldı. Yine salçalık domatesi 2007’de 15-20 kuruşa satarken, bu rakam 2008’de 8-10 kuruşa düştü. Bu da çiftçinin bütün birikimlerinin, elde avuçta ne varsa erimesine neden oldu. Üretici bugün 4-5 bankadan birden aldığı kredilerle ayakta durmaya çalışıyor.”
Karaca, üreticilerin ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri ve Pankobirlik gibi kuruluşlar ile Ziraat Bankası’na büyük borçlarının bulunduğunu belirterek, “Bu borçların büyük bölümünün ödemeleri de şubat ayından itibaren başlayacak. Şu anda icralar başlamış durumda” dedi.
Mevcut koşulların sürmesi halinde, üreticiyi çok zor günlerin beklediğine dikkat çeken Karaca, “Böyle giderse, çözüm önerilerimiz dikkate alınmazsa, çiftçinin bütün mal varlığı, tarlası ve traktörü bankalar tarafından haczedilecektir. Tarım mevcut şartlarda sürdürülebilir olmaktan çıktı” diye konuştu.
Karaca, bazı önlemlerin acilen devreye sokulması gerektiğini vurgulayarak, bu kapsamda girdi fiyatlarının mutlaka ucuzlatılması, bunun için girdilere uygulanan ÖTV ve KDV’nin sıfırlanması, tarım ve hayvancılıkta tahakkuk eden desteklerin derhal ödenmesi, ürün fiyatlarının değer fiyatına gelmesi için gerekli önlemlerin alınması ve ihracatın teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.
Ziraat Bankası’nın girdi temininde kullanılmak üzere sıfır faizli kredi vermesinin memnuniyetle karşılandığına da değinen Karaca, bu tip uygulamaların genişletilerek devam etmesini istedi.
Buğday ekim alanı arttı
Öte yandan, Karacabey Ovası’nda ekim maliyetinin düşük olması nedeniyle üretici, buğdaya ağırlık verdi. Ovada, 2008’de 120 bin dekar olan buğday ekim alanının bu yıl 150 bin dekara çıktığı öğrenildi.
Türkiye’nin “soğan ambarı” olarak da bilinen Karacabey Ovası’nda geçmiş yıllarda 40 bin dekar alanda ekilen Aki (Erkenci) cinsi soğanın ekim alanı, 2008 yılında girdi maliyetleri yüzünden bin dekara kadar düşmüştü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.