Üreticiye tam destek verilmeli!

HAS Parti İl Başkanlığı, çiftçi sorunlarını rapor halinde İl Tarım Müdürü’ne sundu:

Parlak’ı ziyarette konuya ilişkin açıklamada bulunan İl Başkanı Ali Mollasalih çiftçinin sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulmasını ve tarımın toplum sağlığıyla doğrudan ilgili olduğunu söyleyerek raporu TBMM Tarım Komisyonu’na da sunacaklarını açıkladı.

Has Parti’nin yaptığı araştırmanın sonuçları kamuoyuna şu şekilde açıklandı;

1- Zeytin üreticilerimiz hava koşulları gibi nedenlerle bu yıl ciddi zarar etmiş olup Marmarabirlik’in olumsuz fiyat politikasıyla da iyice mağdur edilmiştir.

2- Çiftçiye verilen mazotun fiyatı çok yüksektir. Gemici ve yatı olanlara ucuz mazot verilirken ziraatta kullanılan mazot fiyatı kat ve kat yüksektir. Çiftçilerimizin maliyetleri bu yüzden yükselmektedir.

3- Tarım arazilerimizdeki tapu bölünmeleri yasaklanmalı ve tarım alanlarının imara açılmasına engel olunmalıdır. Aksi halde, gelecekte tarım arazilerini kaybedeceğiz.

4- Tarımsal bölgelerde sanayi kuruluşlarına müsaade edilmemeli ve sanayi artıklı derelerden sulamanın yasaklanması gerekmektedir.

5- Kredi borcu olan ziraatçıya borcu bitinceye kadar gübre ve ürün desteği verilmemektedir. Bu uygulamadan vazgeçilmeli ve gerekli destekleri çiftçi alabilmelidir.

6- Gübre fiyatlarında dönemsel değişiklikler yapılmamalıdır. Hem Gübre fiyatında hem de diğer konularda destekte bulunulmalıdır.

7- Hayvan kredilerinde, minimum 10 baş olan sınırın 5 adete indirilmesi çiftçiyi rahatlatacak bir adım olacaktır.

8- Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırlarının genişletilmesinden dolayı, merkeze yakın köylerde hayvancılık yasaklanmaktadır. Bunla ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

9- Üretilen ürünler tüketiciye kadar birçok elden geçmekte ve köylünün malı para etmezken aracılar yüksek karlar kazanmaktadır. Bu nedenle, şehirdeki sofraya bu ürünler yüksek fiyatla ulaşmaktadır.

10- Susurluk Şeker Fabrikası açılmalı ve pancar fiyatları gözden geçirilmelidir.

11- Bursa termik santralinin filtre sistemi sürekli çalıştırılmamaktadır. Bu durum yağmurlar ile havadan çamur ve kimyasalların yağmasına ve tarım ürünlerinin kimyasallarla temasa geçmesine yol açmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.