Üretici yandı!

*Bir kilo soğanın 30 kuruşa malolduğunu söyleyen üreticiler, tüccarın tarladaki fiyatları 10 kuruşa indirmesine tepki gösterdi.
*CHP İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi, çiftçinin yanlış tarım politikalarına kurban edildiğini söyledi.

Karacabeyli üreticiler bezelyeden sonra bir darbe de soğandan yedi. “Uçak krizi”nden sonra Rusya’nın tarım ürünlerimize ambargo koymasıyla başgösteren fiyatlardaki düşüş sezonun ilk mahsulü bezelyede ortaya çıktı. Bezelyeden zarar eden üreticiyi bu kez soğan yaktı. Soğanda da umduğunu bulamayan üreticiler, Tarım Bakanından yardım istedi.
Maliyeti 30 kuruşu bulan soğana 10 kuruş fiyat verilmesini tarım politikalarının yanlış uygulamalarından kaynaklandığını dile getiren üreticiler, destek verilmezse, ünlü Karacabey soğanının tarih olacağını dile getirdi.
AKP iktidarının, reçetesi dışarıda yazılan politikalarla üreticiyi bilinçli olarak bitirdiğini söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi, tarımın tamamen sıfırlandığını ileri sürdü. Türkiye’nin “Soğan ambarı” olarak bilinen Karacabey Ovası’nda, çiftçimizin bir zamanlar altın dönemlerini yaşadığını anımsatan Murat Tanrıverdi, üreticiyi daha da üzecek günlerin beklediğini belirtti.
Amerika istedi diye Rusya uçağını düşürmenin bedelini özellikle Türkiye çiftçisinin ödediğinin altını çizen Tanrıverdi, “AKP’nin kişiye endeksli politikaları iflas etmiştir. Dış politikadaki “Sıfır sorun” böbürlenmeleri dip yaptı. Kavga etmediğimiz, küsüşmediğimiz tek komşumuz kalmadı. Durduk yerde Rusya ile kriz çıkarıldı. Ayıkla bakalım pirincin taşını. Rusya ambargosunu nasıl telefi edeceğiz? Çiftçimiz perişan oldu. Sezona bezelye zararıyla başlayan çiftçimize bir darbe de soğandan geldi. Çiftçimiz yerlerde sürünürken, 30 kuruşa malolan soğana 10 kuruş veriyorlar. Çiftçimizle dalga geçiyorlar. Üreticimiz yanlış tarım politikalarına kurban edilmiştir. Soğan üreticisi tüccarın kucağına itiliyor. Çiftçi kan ağlıyor, AKP ise Tayip Erdoğan’ı nasıl padişah yaparızı düşünüyor. Bir zamanlar milletin efendisi olan köylü gırtlağa kadar borç içine girince tüccarın kölesi durumuna geldi. Çiftçilerimizin yüzde 90’ı icralık durumda. Çiftçimiz evini, tarlasını, traktörünü satarak borçlarını ödemeye çalışmaktadır. Bankalardan aldıkları kredileri diğer bankalardan aldıkları kredilerle kapatmaktadır. İktidar Partisi tarafından en çok ihmal edilen kesimlerin başında çiftçimiz gelmektedir. Maliyeti 30 kuruşu bulan soğana tüccarların 10 kuruş fiyat biçmesi çiftçiyi haklı olarak çileden çıkarmaktadır. Üzüntü verici gelişmeler kimsenin umrunda olmuyor. Çiftçimiz, ne yapacağını şaşırmış durumdadır. Bir zamanlar marka olduğu söylenen İlçemiz soğanı yok olmak üzeredir. Tarım politikaları mutlaka yeni baştan gözden geçirilmelidir. Devletin bazı ürünlere uyguladığı taban fiyat politikası soğan için de düşünülmelidir. Çifçiye göz göre göre zarar ettirilmemelidir. Çifçi, kesinlikle zaman yitirilmeden daha fazla desteklenmelidir.” dedi.
Böyle giderse Karacabey soğanının mumla aranacağını belirten Murat Tanrıverdi, “Uçak Krizi” nedeniyle yaşanan sıkıntıların önümüzdeki günlerde daha da artacağına ve çiftçimizi bekleyen tehlikenin doruğa tırmanacağına dikkat çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.