“Üreterek, örgütleşerek; GÜÇLENECEĞİZ!”

Karacabey Dağkadı Mahallesi’nin kadınları, Türkiye’ye üreten kadının gücünü göstermeye devam ediyor. 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde başarılarıyla takdir toplayan Karacabey Dağkadı Köyü Üreten Kadınlar Derneği (ÜKAD) Başkanı Aylin Yıldız, kırsaldaki tüm kadın çiftçileri örgütlenmeye davet etti.
Dağkadı Köyü’nde çiftçilikle geçimini sağlayan ve bu yola tek başına başladığına vurgu yapan Aylin Yıldız, Belediye Başkanı Ali Özkan’ın sayesinde dernek kurduklarını ve kooperatifleşme yolunda hızla ilerlediklerini söyledi. Üreten kadınlara örnek teşkil eden Yıldız, “Çok çalışkan, çok değerli kadın üreticileri, kadın çiftçilerimiz var. Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta yer alabilmeleri amacıyla bütün kadın çiftçilerimizi örgütlenmeye davet ediyorum. Tüm üretken kadınlarımızın da 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum. Kadınlarımız ne kadar güçlü olursa toplumumuzda o kadar güçlü olacaktır. Ayrıca derneğimizin kuruluşundan bugüne değin her türlü çalışmamızda desteklerini esirgemeyen başta devletimize, Belediye Başkanımız Ali Özkan’a ve tüm destek verenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.
15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde tüm kadın çiftçilere örnek olması adına nasıl örgütlenip dernek kurduklarını anlatan ÜKAD Başkanı Aylin Yıldız, şu ifadelere yer verdi: “Dünyada ve Türkiye’de tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürdürülebilirliğinin sağlanmasında en önemli rolü kırsal alanda yaşayan kadınlar oluşturmaktadır. Bu yüzden kadınların tarımsal üretimde, kaynakların kullanımında, gıda güvenliğinde sahip oldukları önemli konuma istinaden, Uluslararası Tarım Üreticileri Derneği 15 Ekim’i Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak ilan etmiştir. Ülkemizde de 1997 yılından beri “Dünya Kadın Çiftçiler” günü kutlanmaktadır.
Türk toplumunca asırlar boyu kadınlarını her zaman başının üstünde tutan bir millet olduk. İnsana, dünya hayatında verilmiş olan büyük müjdeyi yani cenneti annelerin ayakları altına seren bir inanca sahip 20. asra damgasını vuran bir liderin kurduğu Cumhuriyet’in kadınlarıyız. Bu amaçla 3 yıl önce kırsal mahallemizde Dağkadı Köyü Üretici Kadınlar Derneği’ni kurduk. Bir kadın kendisine fırsat verildiği takdirde ne yapabileceğini çok açık bir biçimde göstermiştir. Bizler de gönüllü olarak bu imkanlarla köyümüzde kendi ürettiğimiz ürünleri değerlendirerek reçeller, salçalar, tarhana, erişte gibi pek çok ürün yapmaktayız. Biz yılmadan, yorulmadan çalışmaya ve üretmeye devam etmek istiyoruz.”
Dağkadı Köyü Üreten Kadınlar Derneği Kurucu Başkanı Aylin Yıldız, çiftçilik yaparken Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’la tanıştığını ve bu yola atılmasında en büyük destekçisi olduğunu belirtirken, derneğin kurulma hikayesini şu ifadeleri kullanarak anlattı: “Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan benim girişimimi gördükten sonra Bursa Üreten Kadınlar Federasyonu’nun Bursa Tarım Fuarı’ndaki stantlarında benden bahsetmiş. Ertesi gün beni oraya gönderdi. Orada İl Tarım Müdürü beni tanıdı ve girişimimi dikkate aldı. Birlikten kuvvet doğar mantığıyla bu girişimi derneğe çevirmeye ve daha fazla kadına yaymaya karar verdik.” sözleriyle açıkladı.
İçişleri Bakanlığı Projesi
Karacabey Dağkadı Köyü’nde kurulan Dağkadı Köyü Üreten Kadınlar Derneği’nin kuruluş hikayesi 2016 yılında başladı. Dernek Başkanı Aylin Yıldız’ın kendi yöresel ürünlerini satarken tanıştığı Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın tavsiyeleri üzerine kurulan dernek, 35 üyesi olan bir yuvaya dönüştü. Çeşitli köylerden gelen kadınlar toplanarak yöresel gıdalar üretiyor ve bunları dernek adına satıyorlar. Maddi anlamının yanında, manevi bir anlam da taşıyan dernek sayesinde çeşitli gezilere de katılarak sosyal hayata katılıyorlar.
İl Tarım Müdürlüğü’nden gelen yetkililerin dernek kadınlarına salça yapımı hakkında eğitim verdiğini belirten Yıldız, hep birlikte ulaşım imkanlarını belediyenin karşıladığı motive gezilerine gittiklerini ve bu gezilerin kadınların sosyal hayata katıldıklarını ifade etti. Bu işe sermayesiz girdikleri için yaptıkları satışların doğrudan dernek masraflarını karşılamaya ayrıldığını söyleyen Başkan Yıldız, “Bursa Üreten Kadınlar Federasyonu’na üye olduk. Bursa’da 22 köyün kadınlarının dolaplarının olduğu bir yer var. Oraya her ay nöbete gidiyoruz oradan da bir miktar gelir geliyor. Bizim ürünlerimiz bizzat burada kendi tarlalarımızda yetiştirdiğimiz ürünler. Kendi evimize nasıl yapıyorsak siparişlerimize de bu şekilde yapıyoruz. Katkısız doğal ürün yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
İçişleri Bakanlığı’na hazırladıkları projeden bahseden Başkan Yıldız, “İçişleri Bakanlığı’na bir proje hazırladık. İhtiyacımız olan sebze kurutma makinesi, konserve kapatma makinesi, dolum makinesini ve otoklav makinesini talep ettik. Onlardan olumlu yanıt bekliyoruz. Olumlu yanıt geldiği takdirde üretim kapasitemizi daha da arttırarak, daha fazla çeşit ve daha fazla satış yapmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Ayaklarımın üzerinde durmayı öğrendim”
Derneğin amacının köydeki kadınlara ulaşıp onları sosyal hayata katabilecekleri, özgüvenlerini artırabilecekleri bir dayanışma ortamı sunmak olduğunun altını çizen Başkan Yıldız, “Köy kadınlarını kabuğundan çıkarmak istedik. Köy kadınları kahvehanenin önünden dahi geçemeyen insanlardı. Ama biz köyde kadınlı erkekli tiyatro bile yaptık. Akşamları erkekler nasıl kahvehaneye gidiyorsa, biz de buraya geliyoruz. Bu dernek, kadınlarımız için adeta bir dayanışma ortamı oldu.” dedi.
Başkan Yıldız, derneğin gelecekteki faaliyetleri ile ilgili şu şekilde konuştu: “Öncelikle İçişleri Bakanlığı’na sunduğumuz projenin olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz. Olumlu sonuçlanması halinde birçok projemiz olacak. Bunlardan biri derneğimizin bahçesine bir kahvaltı salonu açmak. Diğeri de hem tüm Bursa için hem de Karacabey köyleri için köy ekmeği yapmak. Artık köylerde bile köy ekmeği yapılmamaya başlandı. Özellikle yaş mayalı köy ekmeği yapmak istiyoruz. Bizim bir fabrikadan farkımız yok sadece el emeği ürünler sunuyoruz, bu yüzden ürünlerimizin tanınmasını istiyoruz.”
“Pes etmedik”
Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Sevilay Yılmaz ise, “Ayaklarımın üzerinde durmayı, sosyal hayata karışmayı, hayata atılmayı burada öğrendim. Burası açılana kadar okullarda, sağlık ocaklarında üretim yapıyorduk, yine de pes etmedik. Mesela gittiğimiz her yerde bir örnek giyiniyoruz. Bunlar manevi olarak güç veren şeyler” şeklinde konuşurken, bir diğer Yönetim Kurulu Üyesi Şuheda Pelvan da, “Dernek yola çıktığından beri buradayım. Dernek, hayatımda manevi olarak çok şeyi değiştirdi. 10 yıldan beri pazara gitmiş insan değildim. Artık bırakın pazarı, Kadınlar Günü etkinliği için Ankara’ya Emine Erdoğan’ın yanına gidiyorum.” ifadelerini kullandı.
Dernek Başkan Yardımcısı Sevda Acar Bozduman ise, “Çağırılan her yere gitmeye çalışıyoruz, özellikle fuarlara ama tabi yeterli değil daha fazla fuara ihtiyacımız var. Yeter ki Dağkadı’da böyle bir yer olduğu bilinsin ve bu köyün insanları hak ettiği değeri görsün.” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.