“Bu yılda pancar üreticisi zora düşecek”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Susurluk’a yaptığı ziyarette, Susurluk Şeker Fabrikası ve pancar üreticisinin batırıldığını ifade etti. Şeker pancarında polar denilen ve şeker oranını gösteren bir maddenin olduğunu hatırlatan CHP’li Sarıbal, poların düşük olmasını, şeker pancarına ödenen ücreti de düşürdüğünü söyledi.
Tarım ile ilgili ziyaretlerini ülkenin farklı illerinde sürdüren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2014 yılında ekim yapmayan ve iki yıl kapalı kalan Susurluk Şeker Fabrikası’nı ziyaret etti. Şu anda üretim yapılan fabrikada yığınla sorun olduğunu hatırlatan CHP’li Sarıbal, “Akp iktidarı iş başına gelene kadar Pankobirlik ya da Türkşeker, 14 polar üzerinden üretim yapardı. Alt sınır mutlaka 14 polar olurdu. Yasaya göre üst sınır yüzde 22 oranındadır. Alt sınır ise adeta belli değil. Eskiden alt sınır asla 14’ten az olmayacak şekilde ödenir, çiftçi mağdur edilmezdi. Devlet şeker pancarına sadece şeker gözüyle bakmazdı. Şeker üreticisini kendi döngüsü içerisinde mutlaka korurdu. ” dedi.
2014 yılındaki durumun tekrar etmesinin hiç de uzak bir ihtimal olmadığını hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Gelecek sene de bu topraklarda üretim yapılmayacak, buradan Türkşeker’e sesleniyorum. Pancar üreticisinin zarar etmesini istemiyorsanız ödemeleri 14 polar üzerinden yapın. Zaten bitmiş olan hayvancılık ve çiftçilik yara almaya devam ederken, üreticiye bir darbe de siz vurmayın” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.