Türk Sağlık Sen, hemşireleri unutmadı!

Türk Sağlık Sen Bursa İl Başkan Yardımcısı Mehmet Sülü, dün “Hemşireler Haftası” nedeniyle Karacabey Devlet Hastanesi ve sağlık kurumlarındaki hemşireleri ziyaret ederek karanfil verdi.

İlçe Yöneticisi ve Hastane Sorumlusu Mehmet Vapur ile birlikte ziyaretleri gerçekleştiren Sülü, ülkedeki tüm hemşirelerin bu anlamlı haftasını kutladı.

Türkiye’de yaklaşık 110 bin hemşirenin görev yaptığını kaydeden Mehmet Sülü, “Bu da demek oluyor ki bir hemşireye 680 kişi düşmektedir. Ülkemizde 100 bin kişiye 147 hemşire düşerken, OECD ülkelerinde ortalama 100 bin kişiye 840 Hemşire düşmektedir. Hemşire sayısındaki yetersizliğin kapatılması için özellikle kamuda istihdamın arttırılması gerekmektedir. Ancak, kamuda hemşirelerimiz için yapılacak ilk iş, çalışma hayatındaki sorunları çözmek için adım atılmasıdır.

Türk Sağlık- Sen tarafından Türkiye genelinde hemşirelerimizin sorunları ile ilgili yapılan ankete göre; Hemşirelerimizin yüzde 69’u mesleğini yaparken şiddete maruz kalmıştır. Yüzde 32’si amirleriyle sorun yaşamaktan endişe duymaktadır. Yüzde 23’ü baskı, dayatma, sürgün ve soruşturmaya maruz kalmakta, yüzde 22’si çocuklarına iyi bir gelecek hazırlayamamaktan, yüzde 15’i ise ekonomik olarak geçinememekten yakınmaktadır.

Hemşirelerimizin yüzde 72’si idarecilerin çalışanlar arasında ayrım yaptığı, keyfiyete göre yönetim gösterdiklerini ve psikolojik baskı uyguladığını düşünmektedir. Yüzde 28’i amirleri hoşgörülü ve adaletli bulmaktadır.

Bu iki sonuç, şiddet ve işyerinde mobbingin ulaştığı durumu anlatmaya yeterlidir. Sağlıkta çalışma yaşamını saran bu iki sorunun çözülmesi için bir an önce adım atılmalıdır.

Özellikle çalışma mekanlarında dinlenme odalarından hizmet sunulan birimlere kadar fiziki anlamda iyileştirmeler yapılmalıdır. Döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması tüm sağlık çalışanlarının olduğu gibi hemşirelerimizin de gerçekleşmesini istedikleri önemli bir taleptir. Vekil ebe hemşire gibi ekonomik ve özlük hakları kısıtlı istihdam türlerine son verilmeli ve tüm çalışanlar kadrolu yapılmalıdır.

Türk Sağlık-Sen olarak, sorunların çözülmesi için harekete geçilmesini, hemşirelerimizin hak ettikleri mali ve sosyal haklarını, çalışma hayatlarını kolaylaştıracak imkanların kendilerine sunulmasını talep ediyoruz. Tüm olumsuzluklara karşın büyük bir özveri ile çalışan, şifa dağıtan tüm hemşirelerimizin ‘Hemşireler Haftası’nı kutluyoruz” diye konuştu.

 

 

        

           

                                                                                                                                                                                     

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.