“Türk kadını kafese giremez”

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme taşıdığı kadın üniversiteleri hakkında açıklama yaparak, önerilen modelin kadını kafese koymak olduğunu söyledi.
Öncü Kadın Başkanı Meltem Ayvalı konuşmasına şöyle başladı;”G-20 Zirvesi için Japonya’ya giden Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Mukagawa Kadın Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada ‘Japonya’daki 80 kadın üniversitesini incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını atacağız’ demiş, Ankara’daki 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde ise konuyu tekrar gündeme getirerek YÖK Başkanı’na ‘Çalışmanı buna göre yap’ talimatı vermiştir. Cumhurbaşkanı, Japonya’daki kadın üniversitelerini ‘Sadece kızlardan oluşan üniversite. Kreşten alınıp ilk-orta-lise-üniversite olmak üzere farklı bir yapı oluşturmuş durumdalar’ şeklinde tarif etmiştir.
Sayın Erdoğan’ın açıklamalarından anlaşılan odur ki; Türkiye’de açılması istenen kadın üniversiteleri sadece kadınların eğitim gördüğü üniversiteler olacaktır. Japonya’daki model de bu şekildedir. Ülkemizde, çeşitli üniversitelerin bünyesinde kurulan; kadınların karşılaştıkları her türlü sorunun en aza indirilmesi, ekonomik, sosyal ve siyasal alanda kadının konumunun yükseltilmesi amacıyla bilimsel çalışmalar yapan ‘Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezleri’ kast edilmemektedir. Kadın üniversitelerinin; kadınlara özel tıp, hukuk, mühendislik, edebiyat, tarih, sanat, fen, uzay bilimleri, spor eğitimleri veren kurumlar olması planlanmaktadır.
Kadın üniversiteleri, 1900’lü yılların başlarında Japonya’da karma üniversite teklifinin kabul görmemesi nedeniyle, kadınların da yükseköğrenim alabilmesi için kurulmuş, sonrasında ise karma yükseköğretim kurumları açılmıştır.
Japonya’da faaliyet gösteren kadın üniversiteleri incelendiğinde, bu kuruluşların daha çok geleneksel olarak kadınlara atfedilen konularda eğitim verdiği görülmektedir. Şu anda 21. yüzyıldayız ve akademik olarak erkeklerin başarılı olup da kadınların başarısız olduğu bir dal bulunmamaktadır. Bu üniversitelerin amacının kadını belirlenmiş meslek alanlarına hapsetmek olduğu açıktır.
1900’lü yılların başında değiliz ve Japonya’da yaşamıyoruz. Cumhurbaşkanı’nı 2019 Türkiye’sine bakmaya davet ediyoruz.”
Ayvalı konuşmasını şöyle sonlandırdı; “Kadın üniversiteleri, Anayasa’nın eşitlik ilkesine de açıkça aykırıdır.
Vatan Partisi olarak, Cumhurbaşkanlığı ve YÖK böyle bir girişimde bulunursa konuyu yargıya taşıyacağımızı ve Danıştay’a iptal davası açacağımızı ilan ediyoruz. Bağımsız Cumhuriyet Yargısı’na güveniyoruz.
Vatan Partisi’nin kadın kolları Öncü Kadın olarak, bugünden itibaren ‘Üniversiteli Kadını Kafese Koyamazsınız’ kampanyası başlatıyoruz. Edirne’den Ardahan’a Türkiye’nin dört bir tarafındaki kadınları ayağa kaldıracak, Kadın Üniversitelerini açtırmayacağız. Partimize üye olsun olmasın bütün kadınları mücadeleye çağırıyoruz.
Başta kadın örgütleri olmak üzere bilim dünyası örgütlerini, iş dünyası örgütlerini, gençlik örgütlerini, meslek odalarını, demokratik kitle örgütlerini birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.