Türban “Zulmü”

Türkiye’deki laiklik düşmanları yıllarca “türban zulmü” sakızını çiğnediler. Kadınlara esareti “özgürlük” mücadelesi diye yutturmaya çalıştılar.
Bu arada laiklik karşıtlığının bayrağını üniversitelerimizde dalgalandırmak için yasal engelleri zorladılar. Her seferinde bağımsız cumhuriyet yargısının duvarına çarptılar. Bu duvar bazen Anayasa Mahkemesi oldu, bazen idari yargı. Bu yargı kararları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince de desteklendi Buna rağmen bazı üniversitelerimizde yandaş yöneticilerin hoşgörü adı altında göz yumma olayları yaşandı.
AKP iktidarı YÖK’ü ele geçirdikten sonra bir genelge ile yasal engelleri aşmak istedil. Ancak laik cumhuriyete bağlı ve özgür aklı savunan gerçek öğretim üyeleri bu yasadışı genelgeyi dinlemediler. “Kanunsuz emir olmaz” prensibini uyguladılar.
Pek çok öğretim üyesi de çıkabilecek yaygarayı göz önünde tutarak engelleme yapmasa bile durumu bir tutanak ile saptadı.
Ege Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Renan Pekünlü de yasadışı karara ve gericiliğe teslim olmayan cesur bilim insanlarından biri idi. Yalnız da değildi. Ancak siyasi iktidar bu hassasiyeti gösteren öğretim üyelerine gözdağı vermeliydi. Bunun için de hedef olarak Prof. Dr. Renan Pekünlü’yü seçmişti.
Türban konusunda yargı kararlarını uygulayan Pekünlü hakkında 2011 yılında bir öğrenci “eğitim özgürlüğünü” engellediği iddiasıyla İzmir Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Yapılan yüz kızartıcı yargılamada Pekünlü’ye en üst sınır olan 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Daha sonra Pekünlü hakkında bir dava daha açıldı.
Geçen hafta Renan Pekünlü yeniden adliye koridorlarında idi. Aynı konuda açılan 3. dava için Renan Pekünlü 23 Ekim Perşembe günü İzmir adliyesinde bir kez daha yargılandı. Yargılamanın ne şekilde sonuçlanacağının hiç önemi yok. Yürürlükteki yasaları uygulayan onurlu bir öğretim üyesinin yargılanması söz konusudur.
Prof. Dr Renan Pekünlü 400 yıl önce evrenin temel kuralını görmezden gelemediği, “dünya dönüyor” dediği için yargılanan Galilei Galileo ile aynı meslekten. Pekünlü de Yargı kararlarını ve laik cumhuriyetin temel kurallarını görmezden gelmedi.
Her ikisi de yargılandı. Galileo’yu yargılayanlar 400 yıldır aynı utancı yaşıyor.
Yıllarca “türban zulmü” diyerek esareti savunanlar türban taktığı için yargılanan tek kadın gösteremezler. Ancak türban ile ilgili yargı kararlarını uyguladığı için “türban zulmü” gören öğretim üyelerimiz de oldu. “Türban sorununu biz çözdük” diyen ana muhalefet partimiz de…
Papalık Galileo’dan resmen özür dileyerek bu utançtan kurtulduğunu zannetti. Bakalım biz bu utançtan kurtulabilecek miyiz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.