Tunç: Bu zamla ne alınır?

Tunç: Bu zamla ne alınır?
Karacabey Eğitim-Sen Temsilcisi Salih Tunç, toplu görüşme masasından çıkan komik zammı değerlendirdi.
Salih Tunç, toplugörüşmeler sonucunda açığa çıkan tablonun kendilerini haklı çıkarttığını ve ekonomik büyüme balonunun patladığını belirti. Kamu emekçilerinin uzun mücadeleler sonucunda sendika hakkını kazandıklarını hatırlatan Tunç, grev ve toplusözleşme hakkının kullanılması için önlerine çıkartılan engellerinde aynı mücadele kararlılığı ile aşılacağını ifade etti. Diğer konfederasyonların tutumunu da eleştiren Tunç, “Ekonomik büyüme masalı hak gaspına dönüştü. Toplu görüşmelere katılan sendikalar bunu içlerine nasıl sindiriyor” diye konuştu.
Kamu emekçilerinin sorunlarının ve gelir kayıplarının sefalet artışları ile karşılanamayacağını belirten Tunç, “Biz uzun zamandan beri söylüyoruz. Hükümet ekonomik büyümeden pay vermemek için toplu görüşmede ısrar ediyor. Ücret adaletsizliğinde iyileştirme yapılmasını beklerken hükümet komik zamlarla kamu emekçilerinin hakkını gasp ediyor. Oysa ortada hükümetle yandaş sendikalar arasında bariz bir işbirliği var. İflas etmiş toplu görüşme sisteminde ısrar etmek yerine mücadele de ısrar edilmeli” dedi.
Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu Araştırma Merkezi (KESK-AR) tarafından yapılan araştırma sonunda Ocak 2008 zammının kamu emekçilerinin günlük ücretine 1,6 YTL, aylık ücretine ise 48 YTL olarak yansıyacak
KESK-AR kamu emekçilerine yapılacak olan ilk altı ay için yapılacak zammın, günlük alım gücünü araştırdı. Araştırmada Türkiye İstatistik Kurumu Madde Fiyatları kullanıldı.
Ocak ayından itibaren geçerli olacak ücret artışı ortalama bir kamu emekçisinin ücretine (görev tazminatı dahil) 48 YTL’lik katkı sağlayacak. Günlük 1,60 YTL’ye denk gelen bu artışla kamu emekçisi en temel harcama kalemleri karşısında cüzi bir alım gücü kazanacak. Söz konusu kazanç enflasyondaki artış karşısında kısa sürede erime tehlikesi ile karşı karşıya.
Kamu emekçisi aldığı günlük 1,60 YTL’lik zamla yarım kilo pirinç, 47 gr bebek maması, 117 gram dana eti, 169 gram beyaz peynir, 113 gram bal, 164 gram çaydan birini tercih etmesi gerekiyor. Yapılan zamla tren ve vapurla seyahat mümkün değilken, Belediye otobüsü ile bir bilet ancak alınabiliyor.
Yapılacak yüzde 2 + 15 YTL (brüt) artış ile denge tazminatındaki 20 YTL’lik artış temel harcama kalemlerinin oldukça gerisinde. Örneğin kira fiyatları yılbaşından bu yana (yılın ilk sekiz ayı için) ortalama yüzde 12,10 (42 YTL) düzeyinde arttı. Yıllık olarak bu oran yüzde 19,65 oldu. Ekmekteki fiyat artışı ise yıl başından bu yana yüzde 9,96’yı, yıllık olarak ise 17,40’ı bulmuş durumda. Kamu emekçilerine verilen yüzde 2’lik ve 15 YTL’lik artış, enflasyon karşısında olduğundan çok daha fazla temel harcama kalemlerindeki artışın gerisinde kalıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.