Küreselleşme dili kirletiyor
Küreselleşme dili kirletiyor
Dil Bayramı 75. Yıl Etkinlikleri, Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Çağdaş Eğitim Kooperatifi`nin (ÇEK) düzenlediği panelle sürüyor.
Panelde konuşan UÜ Rektörü Prof. DR. Mustufa Yurtkuran, Türkçe`nin, dünyanın en fazla konuşulan 7 anadilinden birisi olduğunu belirterek, Türk dilinin dünya medeniyetleri üzerinde büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekti. Balkanlardan Çin Denizi`ne kadar geniş bir coğrafyada 200 milyondan fazla kişinin Türkçe konuştuğunu ifade eden Yurtkuran, Atatürk`ün en önemli devrimlerinden birisinin dil devrimi olduğunu vurguladı. Yurtkuran, 1950 yılında ise, Demokrat Parti (DP) döneminde yeniden Osmanlıca kelimelerin kullanılmaya başlandığını hatırlattı. Kendi dilinde ibadet edemeyen tek milletin Türkler olduğuna işaret eden Yurtkuran, Cumhuriyet`in kurulmasının ardından 18 yıl kendi dilinde ibadet eden Türkiye`nin, DP tarafından çıkarılan bir kanunla yeniden Arapça ibadete döndüğünü söyledi. Küreselleşme adı altında emperyalizmin Türkçe`yi kirlettiğini savunan Yurtkuran, ne olduğu belli olmayan anlamsız kelimelerle Türkçe`nin genç kuşak tarafından kötü kullanıldığını dile getirdi. Dilin bir ulusun en önemli unsurlarından birisi olduğuna dikkat çeken Yurtkuran, Atatürk ilke ve devrimlerinin hepsinin bir arada kabul edilmesi gerektiğini, bazı devrimlere sahip çıkıp bazılarını görmezden gelmenin Atatürkçülük olmadığını söyledi.
ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Mümin Ceyhan da, Türkçenin kültür emperyalizmi ile gelen yabancı sözcüklerin kuşatması altında olduğunu kaydetti. Kirletilen değerlerin başında ulusal kimliğin temelini oluşturan Türkçe`nin geldiğine dikkat çeken Ceyhan, kirletilen dilin kirletilen uluslar yaratacağını, kirli dilin kirli yaşama neden olacağını ifade etti.