Tüm tüketicilerin günü kutlu olsun!

Bursa Tüketiciler Derneği Karacabey Şube Başkanı Hasan Özoğlu, “15 Mart Dünya Tüketiciler Günü” dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.
Hasan Özoğlu, Tüketiciler Günü’nde yaptığı açıklamada: “Bugün 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü, tüm tüketicilerimize kutlu olsun. Bugün tüketici haklarının devlet katında kabul gördüğü ve uluslar arası ivme kazandığı gündür. Bugün, Birleşmiş Milletler tarafından (15 Mart-1985) Tüketici Evrensel Haklarının kabul gördüğü gündür. Ve bu gün 1985 yılından bu yana tüm Dünyada tüketici örgütleri tarafından kutlanan bir gündür. Tüm tüketicilere kutlu olsun.
Tüm dünya tüketicileri yüz yılı aşkın bir süredir verdiği örgütlü mücadele ile haklarını bu güne taşımış ve kendi hukukunu kabul ettirmiştir.
Türkiye tüketicisi de 1989 yılından beri örgütlü mücadelesini sürdürmektedir. Yasal düzenlemeler açısından AB düzeyinde olmamıza rağmen denetim yetersizliği ve uygulamada karşılaşılan sıkıntı ve mağduriyetler daha işin başında olduğumuzu göstermektedir.
15 Mart 2018 yılına geldiğimiz bu gün tüketicilerimizin karşı karşıya bulunduğu sorunları aracılığınızla kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
Anayasanın 172. Maddesi; “Devlet tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” emrine ve Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun hükümlerine rağmen tüketicilerimiz;
* Hala dolaylı vergilerin ağır yükü altında ezilmekte,
* Pahalı kamu hizmeti ile yaşamını sürdürmekte,
*Dünyanın en pahalı benzinini kullanmakta,
*Bitki takviyesi adı altında ot tacirleri tarafından sömürülmekte,
*GSM Operatörlerinin paket tarifeleri karşısında şaşkına dönen tüketici, limit aşımı ile adeta cezalandırılmakta,
* Elektrik Dağıtım Şirketleri’nin kaçak elektrik ödemesinden sorumlu tutulmakta,
* Tüketici yaşamını devam ettirmek için tükettiği gıdaların güvenliğinden emin olamadan tüketmekte, GDO’lu ürünler ve nişasta bazlı şeker riskleriyle karşı karşıya kalmaktadır.
* Bankalar hala tüketiciye “yolunacak kaz” gözüyle bakmakta, yüksek yargı kararlarına, Rekabet Kurumu’nun cezalarına rağmen kendi hukukunu uygulamakta, tüketiciden hukuka aykırı olarak; Hayat sigortası yapmakta,
*İstihbarat ücreti,
*İpotek fek ücreti almaya devam etmektedirler.
Tüm bu sorunların çözümü yine tüketicinin örgütlü ve kararlı mücadelesi ile mümkündür. Tüketicinin kurtarıcısı yoktur. Kurtarıcı yine tüketicinin bilinci örgütlü ve kararlı mücadele gücüdür. Bu düşünce ve duygularla tüm tüketicilerimizin Dünya Tüketiciler Günü’nü bir kez daha kutluyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.