Tuğ, “Çanakkale geçilmez!”

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Süleyman Tuğ, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Tuğ, mesajında şu ifadelere yer verdi; “1914 yılında Avrupa’da patlak veren 1. Dünya Savaşı; İngiltere ve Fransa’nın başını çektiği İtilaf Devletleri ve Almanya, Avusturya, Osmanlı Devleti arasında oluşturan İttifak Devletleri arasında başlamış ancak birçok ülkenin dahil olmasıyla neredeyse bütün dünyaya yayılmıştır. İngiliz ve Fransızların bu savaşta Rusya ile bağlantı kurabilmeleri için en önemli geçiş yolu da Çanakkale ve İstanbul Boğazlarıdır. Bu yolla hem Rusların Almanlara karşı cepheler açmasını, hem de İstanbul’u ele geçirerek Osmanlılara ağır bir darbe vurmayı planlamaktadırlar.
Donanmalarının ezici gücüne güvenen İngiliz ve Fransızlar; ne yazık ki Türk Milletinin azmini hesaba katmamışlardır. 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 arasında Çanakkale Boğazı bir dizi deniz savaşına tanık olmuş ve 18 Mart günü Nusrat Mayın Gemisinin yenilemez zannedilen İnflexible, Queen Elisabeth ve Gaulois gibi zırhlıları alt etmesiyle savaşlar bu tarihten sonra kara savaşlarına dönüşmüştür.
Daha önceki tarihlerde birkaç deneme yapan İngiliz ve Fransız donanma gemileri 18 Mart 1915 sabahı Çanakkale Boğazını geçmek için en kararlı harekatlarına başladılar. Ancak aralarında efsanevi Seyit Onbaşımız’ın attığı merminin de yer aldığı, Türk tabyalarından atılan toplarla neye uğradıklarını şaşırdılar. İlk taarruzlarında ağır yara alan düşman donanması geri çekilirken de Nusrat’ın döşediği mayınlara çarpınca tarihin akışı değişti.
18 Mart’tan sonra Çanakkale’yi denizden geçemeyen İtilaf devletleri, kara harekatlarına başladılar. Dünyanın diğer ucundan getirdikleri Avustralya ve yeni Zelanda’lı asker desteklerine rağmen; kara savaşlarında da Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal’in çelik gibi iradesi ile karşılaşacaklarından haberleri yoktur.
Olağanüstü olayların yaşanmış olduğu Çanakkale savaşlarında Osmanlı Devleti ve müttefikleri kesin bir zafer elde etmişlerdir. Bu zafer tarihte Çanakkale Deniz Zaferi olarak anılmaktadır ve Çanakkale’nin geçilmez olduğu bütün dünyaya ispatlanmıştır.
Dünyanın gördüğü en kanlı savaşların başında gelen bu savaşlarda her iki taraftan iki yüz elli bine yakın insan ölmüştür. Başta Çanakkale’de ölümsüzleşen ancak bu cennet vatanımızı korumak için hayatını feda etmiş bütün şehitlerimizin aziz ve nurlu ruhları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.