TOSYÖV, Kasım ayı semineri gerçekleşti

TOSYÖV, Kasım ayı semineri gerçekleşti
TOSYÖV Bursa Derneği tarafından organize edilen ve Sosyal Güvenlik Yasasındaki  son değişiklileri içeren seminer önceki gün Uludağ İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda geniş bir katılımla gerçekleşti.
 Açılış konuşmasını yapan TOSYÖV Bursa Destekleme Dernek Başkanı Habil Duran, “üyelerimizi her konuda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Onların istekleri doğrultusunda hazırlanan bu seminerler amaçlarına da ulaşmış oluyor.
 5 Kasımda da  Uludağ Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi Bölümünde de ‘İş dünyasının gerçek yüzü, başarı öyküleri’ konularında bir konferans gerçekleştireceğiz. KOBİ’leri üniversite ile kaynaştıracağız. Gelecek nesillerin iş dünyasında nelerle karşılaşacaklarını bilmeleri gerekiyor. Bu seminerde de iş dünyasının yaşadığı zorluklardan ve her gün değişen kanunlardan bahsedeceğiz” dedi.  Daha sonra BSMMMO Karacabey Temsilci SMMM Bülent Fıçıcı,  İstihdamı Teşvik Yasası (5763) , Sosyal Sigortalar Kanunu  (5510) ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (5510) hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Fıçıcı, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası hazırlanırken SSK, Bağ-Kur, T.C.Emekli Sandığı, Banka ve Ticaret Odası sandıkları tarafından verilen sağlık ve sosyal güvenlik haklarındaki farklılıklar kaldırılarak, tüm vatandaşlara eşit sağlık ve sosyal güvenlik hakkı tanınması amaçlanmıştı.
İlk hali ile 2,5 sene önce Mecliste kabul edilen bu kanun bir veto, bir Anayasa Mahkemesi iptali, 3 defa düzeltme, 5 defa yürürlülük süresi uzatımı gördü ve yürürlüğe girmeden önce birçok maddesi birkaç defa değişti.
Değişti ama bence bazı maddeleri üzerindeki tartışma bitmeyecek. Özellikle Genel Sağlık Sigortası’nın bu şekli ile uygulanması çok zor. Aile içi gelir ve bildirge vermeyenler nasıl tespit edilecek? Bazı bölgelerimizde kaçak elektrik kullanımı engellenemez iken, aynı bölgelerde bu uygulama nasıl yapılacak? Vatandaş bu konuda nasıl bilgilendirilecek? Düşünce güzel ama alt yapısı olmayan bu uygulamanın sıkıntısını hep birlikte çekeceğiz.
Kurumu kurtarmak adına, ortalama insan ömrünün 66 yıl olduğu ülkemizde emeklilik yaşının kademeli olarak da olsa 65 yaşa çıkarılması çok vahim bir olaydır. Genel Sağlık Sigortası hakkında ise yazıma başlarken de söylediğim gibi düşüncede güzel ama uygulamada çok sıkıntı yaratacak bir konu olacağını düşünüyorum.
Yeni Sosyal Güvenlik ve Sağlık Sigortası dönemimiz hayırlı olsun derken, bundan sonra çıkacak kanunların uzun yıllar değişmemesini ve herkes tarafından kolay anlaşılır, kabul edilir ve kolay uygulanabilir olmasını diliyorum” diye konuştu.
Seminerde SGK İl Müdürü Sayın Ali Gencer ve SGK İl Müdür Yardımcısı Sıtkı Güler ve Hastalık Şefi İbrahim Bulut da katılımcılara bilgiler aktardı.
SGK İl Müdürü Sayın Ali Gencer, yasalardaki eksik ve yetersiz bazı noktalara temas ederek “yeni hazırlanan kanunda vatandaşlarımıza kolaylıklar sağlanması amaçlanmıştır Fakat kanunlardaki bazı maddelerinde de yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bizler en iyi hizmeti  vermeye çalışıyoruz. Fakat yeni yapılanma süresi içerisinde yeterli personel bulunmadığından zamanında ve yeterli hizmet verme konusunda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. En az 170 personelin olması gerekiyor. Daha küçük illerde bile 50 personel bulunmakta. Zaman içinde bunları da aşacağımıza inanıyorum” dedi.
SGK Hastalık Şefi İbrahim Bulut da iş görememezlik raporları ve bu konuda personel şeflerinin, doktorların hassas davranması gereken noktalar üzerinde durdu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.