Toplulaştırmaya onay çıktı

Toplulaştırmaya onay çıktı
Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da toplam 25 yerleşim yerinde yaklaşık 190 bin dönüm arazinin toplulaştırılmasını öngören karar 4 Kasım 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayınlandı.
AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Karacabey’in Uluabat, Bakırköy ve Yolağzı köyleri ile Mustafakemalpaşa’nın 22 köyünün bulunduğu 195 bin dönüm arazinin toplulaştırılmasına yönelik çalışmaların tamamlanmasının ardından önceki gün Bakanlar Kurulu kararının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığını bildirdi.
AK Parti Milletvekili Ali Koyuncu, tarla sahiplerinin vefatı ile miras hukuku sonucu yıllardır binlerce parçaya bölünen hisseli ya da ayrı yerlerdeki tarlaların toplulaştırılmasının onaylanmasını “Dev Yatırım” olarak değerlendirdi.
Koyuncu onayın ardından yaptığı açıklamada; “Tüm hemşehrilerimize hayırlı olsun diyorum. İki ilçe adına dev bir yatırımı gerçekleştirdik. Diyelim ki bir üreticinin toplam 100 dönüm tarlası var ancak 10 parçaya bölünmüş ve ayrı ayrı yerlerde. Bu durum üretim maliyetlerini otomatikman yükseltiyor. Şimdi bu sorunu aşmış bulunuyoruz” dedi.
Miras hukuku değişecek
Arazilerin yeniden planlanması sürecinde toprakların kalitesine göre sınıflandırılacağını ve kimsenin mağdur edilmeyeceğini belirten Koyuncu, “Kendi tarlasının kenarındaki meraya tecavüz eden bazı üreticilerden de bu hazine arazileri geri alınacak ve toprağa olmayan ya da az olan köylülere yeni tarlalar verilecek” dedi.
Milletvekili Koyuncu, gelecekte yeniden arazi toplulaştırılmasına gerek kalmaması için miras hukukunu da değiştirmekte kararlı olduklarını vurguladı. Arsa sahibi bir baba vefat ettiğinde, toprakların satılması yerine burada tarım yapmayı tercih eden çocuğa öncelik tanınacağını anlatan Koyuncu, bu çocuklar arasında da ilk sırayı en büyüğün alacağını, diğer kardeşlere devletin farklı yerlerde arsa vereceğini ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.