Toplu taşımada sivil polis denetimi

Karacabey Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün toplu taşıma araçları ve şehirler arası yolcu otobüslerinde sivil trafik polisleri tarafından denetim yapılması yönündeki talimatının ardından uygulamalara başladı. Yeni genelgeyle; Karacabey’de araçlara yolcu gibi ücretini vererek binen sivil trafik polisleri, sürücülerde yakalanma riski duygusunu hissettirilerek taşımacılığın güven içerisinde ve kesintisiz olarak sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, ölümlü trafik kazalarının azaltılması yönündeki talimatı doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Emniyet Genel Müdürlüğü, trafikte sivil polislerce habersiz denetleme yapılmasına ilişkin genelgeyi İl ve İlçe Emniyet Müdürlükleri’ne gönderdi. Şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma araçlarının sürekli denetlenmesi ve şoförler üzerinde “algılanan yakalanma riski” duygusunun yoğun bir şekilde hissettirilmesinin kural ihlallerini azaltacağı belirtilen genelgeye göre, İl ve İlçe Emniyet Müdürlükleri bünyesindeki sivil trafik polisleri, şehir içi belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, ticari minibüs, otobüs ve taksiler ile şehirlerarası yolcu otobüslerinde de görev yapacak. Denetimler toplu taşıma araçlarında ücret ödemek suretiyle sivil polisler tarafından gerçekleştirilecek.
Bu kapsamda Karacabey’de Sivil Trafik Polisi denetimine başlayan İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri halk otobüsleri, personel servisleri ve taksicilere önceki gün Sivil Trafik Polisi denetimi yaptı.
Önceden belirlenen güzergah boyunca yolcu olarak seyahat eden Karacabey Emniyet Müdürlüğü sivil polis ekipleri, sürücülerin yaptığı indirme-bindirme, trafik ışıkları, yatay ve düşey işaretlere uyma, şerit kullanma ve değiştirme, fazla yolcu, telefonla konuşma, çalışma ve dinlenme süreleri, uyulup uyulmadığı, sigara içme, emniyet kemeri, kırmızı ışık ihlali, tehlikeli araç kullanmak, kavşaklarda geçiş- dönüş ve diğer trafik kurallarına uyup uymadıklarını denetleyerek kural ihlallerini tek tek tespit etti. Bundan sonraki uygulamalarda bu denetimlerin sıklıkla yapılacağını belirten Karacabey Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, yolcu taşıma faaliyeti yapan sürücülerde yakalanma riski duygusunu hissettirilerek taşımacılığın güven içerisinde ve kesintisiz olarak sağlanmasının hedeflendiğinin altını çizdi. İlçe de yapılan denetimlerde, birçok sürücüye uygunsuz araç kullanmaktan cezai işlem uygulandı. Öte yandan, sivil trafik polisinin yaptığı denetimlerde, adli makamlarca aranan bir araç sürücüsü de gözaltına alındı. Kural ihlal etmeyen sürücüler de motivasyonu arttırmak için ödüllendirildi. Ekipler, kural ihlali yapmayan sürücülere yolculuk sonunda kendileri ve görevleri hakkında bilgi vererek teşekkür etti.
Bay, “Sivil polis uygulamasıyla trafikte kural ihlalleri azalacaktır”
Karacabey Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Ramazan Bay’da toplu taşıma araçlarında sivil polis uygulamasıyla trafikte kural ihlallerinin azalacağını belirtti. Bay, “Bu uygulama kesinlikle caydırıcı niteliktedir. Kural ihlallerini azaltacaktır. Halkımız güven içinde gideceği yere gidecektir.” ifadelerini kullandı.
Sivil trafik polislerinin ilçede denetimlere devam edeceklerini ifade eden Bay, tüm şoförleri yeni uygulamayı göz önünde bulundurarak kural ihlalleri konusunda dikkatli olmaya çağırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.