Çocuğunuzu okula dönüşe iyi hazırlayın!

2017 Eğitim-Öğretim yılı 1. Kanaat Dönemi’ni bitirerek sömestr tatiline giren Karacabey’de yaklaşık 14 bin öğrenci ve bin öğretmen ile ülke genelinde 17,5 milyon öğrenci ve 985 bin 362 öğretmen için geri sayım başladı. Uzmanlar ebeveynleri çocuklarını okula hazırlamaları konusunda uyardı.
23 Ocak 2017 tarihinde başlayan sömestr tatili, Pazartesi günü son buluyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı 2017 eğitim takvimine göre okullarda ikinci kanaat dönemi, 06 Şubat 2017 Pazartesi günü başlayacak ve 09 Haziran 2017 Cuma günü sona erecek.
Öğrenciler 15 tatili bitirdiler şimdi sıra 2. dönem için hazırlanmaya geldi. 2. dönemde öğrencileri zorlu bir dönem bekliyor. Zira bu dönemde öğrencilerin hayatlarını etkileyecek sınavlar ardı sıra gelecek. YGS, LYS sınavları yanı sıra TEOG ve Üniversite sınavları 2. dönemde öğrencileri epeyce terletecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nda 2017 yılında yapılacak bazı sınavların tarihleri ise şöyle sıralandı. İkinci dönem 8. sınıf öğrencileri, TEOG kapsamında 26-27 Nisan 2017’de ortak sınavlara girecek. Mazeret sınavları da 20-21 Mayıs 2017’de gerçekleştirilecek.
Üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) YGS, 12 Mart 2017 Pazar günü tek oturumda yapılacak. İkinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 10-11 Haziran 2017 ve 17-18 Haziran 2017’de, 5 oturumda gerçekleştirilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan çalışma takvimine göre bu yılın resmi tatil günleri de belli oldu. 2017 Eğitim Öğretim Yılı Çalışma Takvimi’ne göre Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan 2017- Pazar, Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs 2017- Pazartesi, Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs 2017- Cuma, Ramazan Bayramı: 25-26-27 Haziran 2017, 15 Temmuz Şehitleri Anma Günü: 15 Temmuz 2017 Cumartesi, Zafer Bayramı: 30 Ağustos 2017- Çarşamba, Kurban Bayramı: 1-2-3-4 Eylül 2017, Cumhuriyet Bayramı: 29 Ekim 2017- Pazar
Ders zili öncesi bu önerilere dikkat edin!
Uzmanlar, tatilin ardından yeniden okula başlamanın çocukların hayatındaki en önemli adımlardan biri olduğunu belirterek, bu uzun maraton için ebeveynlerin çocuklarını şimdiden hazırlamaları gerektiğini söyledi. Sömestr tatili, her ne kadar yaz tatiline kıyasla çok kısa olsa da, dinlenmemiş ve iyi bir tatil geçirmemiş öğrencinin okula yeniden uyumu uzun zaman alabiliyor.
Özellikle sınava hazırlanan ergenlik dönemindeki çocukların ara tatil dönemi daha sıkıntılı geçiyor. Bu yüzden ebeveynlerin çocukla iletişim kurarken suçlayıcı veya öğüt verici tarzda konuşmaktan uzak durmaları büyük önem taşıyor.
Uzmanlar, okula yeniden adaptasyon sağlanmasında çocuğun tatilini nasıl geçirdiği sorusunun önem kazandığını vurguladı. Ailenin tatilde çocuğa derslerini çalışmasına yönelik çok baskı yapmasının negatif etki yapacağını belirten uzmanlar, “Tatilde yeterince dinlenmiş, gezmiş, tatil yapmış, uykusunu almış öğrenci okula kısa sürede uyum sağlar. Dinlenmemiş ve iyi bir tatil geçirmemiş öğrencinin okula uyum süreci ise daha uzun zaman alabilir” dedi. Uzmanlar, okula dönüş dönemiyle ilgili ebeveynlere önemli tavsiyeler verdi:
Uyku düzenini yeniden planlayın
Tatilin son günlerinde çocukların okula yeniden hazırlanması için çocuğun uyku düzeninin ve ders çalışma düzenin yavaş yavaş yeniden planlanması gerekmektedir.
Okulun açılacağını sürekli hatırlatmayın
Okulların açılmasına birkaç gün kala çocukları çok fazla sıkmadan tatil modundan çıkarıp ders dönemine yeniden hazırlamak lazımdır.
Televizyon ve tabletten kademeli uzaklaştırın
Tatil süresince televizyon izleme, tabletle oynama gibi konularda çocuklarınız ne kadar kural koysanız da sınırları hayli zorladı şüphesiz. Ama artık bu son günlerde kademeli olarak azaltma zamanı. Bu konuda taviz vermemeli, özellikle uyku saatinden önce tablet ve televizyon yerine zamanını kitap okuyarak, etkinlik yaparak veya sohbet ederek sohbet ederek geçirmesini sağlamalısınız.
Son iki gün evde olun
Tatilin son iki günü seyahate çıkmamak ve seyahatten dönüşün son günlere bırakılmaması önemli. Yolculuk süreci çocuk üzerinde hırpalayıcı olabilir. Özellikle son iki gününü çocuğun kendi evinde, kendi düzeninde geçirmesi okula karşı motivasyonunun azalmasını önlemek için önemli.
Alışveriş merkezinden uzak tutun
Özellikle pazar gününün alışveriş merkezi gibi kapalı alanlarda geçirilmemesi, dışarı çıkılacak ise çocuğun fazla yorulmayacağı, birkaç saati geçmeyecek açık alanların tercih edilmesi gerekiyor.
Beraber okul malzemelerini gözden geçirin
Çocuğunuzun hem okul sürecine alışması hem de sorumluluk duygusunun gelişmesi için son iki gün çantasını yerleştirmesine, kırtasiye eksikleri varsa bunların tespitine imkan tanıyın; beraberce tamamlamaya, giyeceklerini birlikte hazırlamaya özen gösterin.
Tatil sonrası gevşeme hali doğal
Çocuğunuz okulun başladığı ilk hafta okul sorumlulukları konusunda biraz tembel davranabilir. Bu konuda çocuğunuza anlayışlı olmalı, sabırlı davranmalı ve biraz zaman vermelisiniz. Ayrıca bu dönemde çocuğunuzu arkadaşlarıyla veya kardeşleriyle okula uyumu ve performansı açısından kıyaslamayın ve onları örnek göstermeyin. Ders çalışmaları dışında oyun oynamalarına ve hobilerini yapmalarına da fırsat vermelisiniz.
Öğretmenine teslim edip okuldan ayrılın
Tatil sonrası okulun ilk günlerinde çok küçük yaş grubundaki çocuklar okula alışmada zorluk çekebilirler. Bu yüzden ebeveynlerin önceden çocuklarıyla konuşarak okula gitmelerinin önemini uygun bir dille anlatmaları gerekir.
Kararlı ifadelerle ikna edin
Çocuğunuz sabah okula gelmeniz konusunda ısrar ediyorsa, ona herkesin bir görevi olduğunu, onun görevinin ise okula gitmek olduğunu belirtebilirsiniz.
Hayatına eğlenceli aktiviteler ekleyin
Sonuçta onun bir ‘çocuk’ olduğunu, oyuna ve eğlenceye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun ders çalışmak dışında oyun oynamasına da fırsat verin. Onu özellikle dışarıda arkadaşlarıyla oynaması için motive edin.

Ders Çalışma Programı yapın

Bir işe nasıl başlarsanız genel olarak öyle devam eder. Ders çalışma düzenini önceden belirlemek, adaptasyon konusunda çocuğunuza çok yardımcı olur. Beraberce ders çalışma düzeni belirleyin, o konularını tekrar ederken siz de işlerinize göz gezdirin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.