“TMO’dan müjde üzerine müjde!”

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçiye bakış açısını eleştirdi. TMO’nun artık çiftçinin değil sanayicinin dostu olduğuna dikkat çeken Karaca, “Ülkemizde buğday hasadının hızla ilerlediği ve bölgemizde de hızla yaklaştığı bu günlerde çiftçimizin bir zamanlar kötü gün dostu, şimdilerde ise sanayicinin dostu olan Toprak Mahsulleri Ofisi, müjde üzerine müjde(!) vermektedir.” dedi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Başkan Nuri Karaca, şunları kaydetti: “12 Mayıs 2018 tarihinde Toprak Mahsulleri Ofisi buğday alım fiyatını 1050 TL/ton olarak açıklamış ve ilk müjdeyi zor günler geçiren sanayicilere vererek onları rahatlatmıştır. Geçen seneden bu yana yüzde 20 üzerinde artan dolara, uluslararası piyasalarda ülkesine bağlı olarak dolar bazında buğday fiyatının yüzde 15-25 artması eklenince sanayici yine sıkıntıya düşmüştü, işte tam bu noktada imdada 11.7lik artışla yine TMO yetişmiştir. Fiyatın açıklandığı tarihten bu yana yüzde 11 artan doları göz önünde bulundurursak ne kadar da isabetli bir karar alındığını anlayabiliriz(!)…
İkinci müjde ise 6 ay için yüzde 6.6’lık artış
25 Mayıs 2018 tarihinde sanayicimizin zor günler geçirmemesi için yeni bir müjde daha uygulamaya konulmuştur. Buna göre eğer alabilirse(!) TMO aldığı buğdayı 6 ay sonra yüzde 6.6’lık bir artış ile 1120 TL/ton’a sanayiciye satış yapma kararı verildi. Depo masrafı ve kayıpları bile göz önüne alındığı komik duran bu artış miktarı, borç verme faizinin yıllık yüzde 16.5 olduğu bir ülkede mantık sınırlarını zorlamaktadır. Geçmiş dönemlerde kurumunu büyük zararlara uğratan, Kamu Yönetimi mezunu TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, TMO’yu ve üreticiyi tekrar büyük zararlara sokup, sanayiciye yardımcı olmaya çalışmaktadır. Kısa bir süre sonra özgeçmişine yeni bir özel sektör firmasında üst düzey yöneticilik görevi ekleyeceğinden hiçbir şüphemiz bulunmamaktadır.
Üçüncü müjde de mısır sanayicisine
25 Mayıs tarihi tarıma dayalı sanayici bayramı olduğunu düşünen TMO Genel Müdürü, resmi olmasa da bir müjdeyi de sosyal medya hesabı üzerinden verdi. Mısır fiyatlarındaki dalgalanmalar ve muhtemel spekülasyonları engellemek için ilk etapta 200 bin ton mısır alımı için ihaleye çıktığını müjdeledi. Kurumu piyasa fiyatlarını ve üretimdeki düşüşü tespit etmesine rağmen, 2017 yılında açıkladığı piyasa fiyatının altı olan 760 TL/ton sadece 200 bin ton civarı ürün alabilmiş (önceki iki sezonun 6 da biri) ve şuan piyasayı regüle etmek için ithalat yapıp cari açığımızı artırmak zorunda kalmıştır. Tabii kurumunun ve kendisinin doların geldiği son seviyesinden haberi var ise ithal mısır iç piyasanın şu anki değerinden oldukça yüksektir. Getirecekleri mısır yıllanmış, kalitesiz veya GDO’lu mısır ise belki iç piyasa değerlerinde getirip fiyat istikrarını sağlayabilirler.
Bölgesel müjdeler, yeni alım istasyonları
25 Mayıs 2018 tarihinde ise Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ve Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan, TMO Bandırma Bölge Müdürü Ömer Güncü’yü ziyaret ederek bir müjde daha alınmıştır. Türkiye genelinde ve bölgesel olarak da temsil edilemeyen çiftçileri en azından bu heyet temsil ederek sorunlarımızı anlatmışlar ve Başköy’de yeni istasyonun açılacağı müjdesini almışlardır. TMO memurları için yeni istasyonların, alım yapmadan geçirecekleri sıcak yaz günleri için güzel bir müjde olacaktır.
Şemsi Bayraktar nerede?
10 Mayıs 2018 tarihinde ülke çapında çiftçilerin taleplerini açıklayan Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 12 Mayıs’ta açıklanan fiyatlar sonrasında Süt ve İklim Günleri’ni kutlamış, Gazze’de yaşanan katliamı kınamış ve daha sonra adeta ortadan kaybolmuştur. Acaba açıklanan fiyatlardan haberi mi yoktur? Karacabey Ziraat Odası Başkanı Sayın Erhan Erdem siyasetin içinde ve milletvekili aday adayı olduğu için çiftçilerimizin sorunlarına kafa yoracak hali olmadığı gibi, bu konularla uğraşacak vakti de bulunmamaktadır.
Lisanslı depo çok cazip ama bulabilirseniz
Açıklanan fiyatlarda lisanslı depoya malını teslim edecek çiftçilerimiz için ise birçok avantaj mevcuttur. Örneğin; stopaj ve SGK kesintisi muafiyeti, nakliye, analiz ve depo ücreti destekleri, uygun 9 aylık kredi gibi. Ancak tek bir sorun var, lisanlı depo bulabilirseniz bu avantajlardan faydalanabilirsiniz. Önemli bir tahıl üretim merkezi olan Balıkesir-Bursa bölgesinde sadece özel girişime ait olan bir depo Bandırma’da bulunmaktadır. Türkiye’nin belirli noktalarında lisanlı depolar kuran Ticaret Borsası, bölgemizde neden birkaç lisanlı depo oluşturamamaktadır. Şu ana kadar yapabildikleri tek şey, girişlerine lisanslı depo kullanımını teşvik eden broşürler asmak.
Cari açığı azaltmak için önemli bir fırsat
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Günhan Ulusoy’un açıkladığı gibi dolardaki bu yükseliş nedeni ile uzun bir aradan sonra ilk kez Türkiye’deki fiyatlarla dünyadaki fiyatlar eşit seviyeye gelmiştir. (Maalesef alınan desteklemeler aynı seviyeye gelememiştir çiftçi için.) TUSAF Başkanı, ‘İç pazara yönelmek zorundayız’ diyor ancak çiftçilerde dış pazara yönelerek cari açığı kapatmak için önemli bir fırsat yakalamış durumdalar. Türk üreticisi dövizinde devamlı artma eğiliminde olduğu göz önünde bulundurulursa, mısır, buğday, arpa gibi ürünleri rahatlıkla ihraç edebilir ve daha fazla para kazanabilir. Şu gün için hasat başlayan Çukurova’da samanın kg. fiyatı 0.75 TL kuruştur. Hayvancılarımız buğday ihraç edip, saman ithal ederse ekonominin bir kuralı olan “mukayeseli üstünlük”ten istifade edebilir. Böylece cari açığımızın kapanmasına katkı sağlayabilir.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu politikaları devam ettiği sürece Türk halkının “Yerli ve Milli” ürün kullanabilmesi hayalden öteye gidemez.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.