“Tek taraflı sözleşme çiftçinin belini büküyor!”

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ramazan Düzen ve Ozan Pullu dün Atatürk Kent Meydanı’nda hizmet veren Kahve 6’da basınla bir araya geldi. Tek taraflı sözleşme ve briksin zararlarıyla, birliklerin Ziraat Odası çatısı altında toplanması gerektiği konularının konuşulduğu toplantıda, Başkan Erdem ve üyeler dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Üreticilerin bin bir emekle ürettikleri üründe söz sahibi olamadıklarını vurgulayan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, tek taraflı sözleşmelerin çiftçinin belini büktüğünü söyledi.
Çiftçilere seslenen Başkan Erdem, “Lütfen boş senetlere imza atmayın!” uyarısında bulundu.
Salça fabrikalarının yıllardan beri kendi lehlerine tek taraflı sözleşme yaptıklarını iddia eden Erdem, “Salça fabrikaları domatesleri taahhütlü alırken, çiftçiye açık ve boş senet imzalattırıyor. Çiftçiye bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Herkesin tatmin olması için gerçek rakamlarla, fabrikaların çiftçiler ile karşılıklı olarak sözleşme imzalaması gereklidir. Bu durum gerçekleştiği zaman çiftçilerimiz de, fabrikacılarımız da mağdur olmayacaktır. Çiftçilerimiz salça fabrikalarıyla et ve tırnak gibi ayrılmaz birer parçadır. Her iki tarafın ekonomik şartlar çemberinde birlikte yaşaması ve yaşatılması gereklidir. Bizim derdimiz birilerini aşağı çekmek veya birilerini yukarı çıkarmak değil. Derdimiz, iki tarafında tatmin olmasından yanadır. Çiftçi; şu anki fiyatlara göre yaptığımız hesaplarla, bırakın ev geçindirmeyi, borcunu dahi ödeyemez. Biz adaletsiz bir uygulama olan bu durum karşısında çiftçilerimize sesleniyoruz; lütfen boş senetlere imza atmayın! Bu ülkenin büyümesini isteyen gönülleriz biz. Bunu yetiştirdiğimiz en güzel ürünlerle ispatlıyoruz. Salça fabrikalarının çiftçiyle yaptığı sözleşmedeki taahhütlerin tek taraflı değil, karşılıklı anlaşmayla devletin kontrolüyle yapılmasını istiyoruz. Son olarak briks ve fire olaylarının da doğru bir şekilde değerlendirilmesinin gerekli olduğu düşüncesindeyiz” diye konuştu.
“Briks uygulaması kaldırılmalıdır”
Karacabey’de domates tarımında son 3 yıldır iklim şartlarının rutubetli gitmesinden dolayı brikslerin düşük geldiğini belirten Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Düzen de, “Türkiye’nin domates deposu olarak nitelendirilen Karacabey’imizde briksli domates ekiminin olmaması gerekiyor. Çiftçi briks yüzünden domatesten kazanamıyor, bu uygulamanın komple kalkmasını istiyoruz. 2017 yılında ekilen domatesin maliyeti 9 tona çıkmıştır. Bunun sebebi briksin düşük olmasıdır. Çiftçinin domateste para kazanması için, 8 ton ortalama üzerinden briks maliyeti hesabı yapılıp, üstüne kar konulmalı ve çiftçi zarar ettirilmemelidir. Bizler, fabrikaların tam taahhütlü domates ektirmesinden yanayız. Karacabey Ziraat Odası olarak bizim kimseye az veya çok ekim yapın deme hakkımız yok. Çiftçi arkadaşlarımın; maliyet hesaplarını ve fabrikaların verdiği fiyatları değerlendirerek karar vermesini istiyoruz” dedi.
“Çeltikte ithalat erken durdurulmalıdır”
Son olarak çeltik konusuna da değinen Düzen, “Devletimiz çeltik ithalatında gümrük fonlarını kaldırmalı ve ithalatı erken durdurmalıdır” diyerek konuşmasını tamamladı.
“Ülkemizdeki birlikler kanunen güçlendirilmelidir”
“Domatesteki başarıyı yakalamak istiyorsak bir ve beraber olmalıyız diyen Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Pullu ise, “Amerika’da kooperatifler, Avrupa’da da birlikler var. Türkiye’de birliklerin şu an içi boş, altları kanunen güçlendirilmelidir. Başarının anahtarı budur. Domates Üreticileri Birliği, Ziraat Odası çatısı altında toplanmalı ve yaptırım yetkisi verilmelidir. Salça üreten firmalar rakip oldukları halde kendi aralarında bir dernek kurabiliyorken, aynı geminin yolcusu biz çiftçiler neden birleşemiyoruz?
Bütün birlikler federasyon çatısı altında toplanırsa, hepsi aynı fikirde olacaktır. Bu durum devletimiz açısından da çok önemlidir. Hep beraber kaostan kurtulmuş oluruz. Aynı zamanda veri eksikliğinin giderilmesi konusunda da avantaj sağlanır. Daha az ithalat, daha fazla ihracat yapılır ve yeni pazarlar bulma konusunda da daha aktif çalışılmış olunur. Sonuç olarak, ülkemiz daha fazla alternatif üretime geçecektir ve çiftçi ekonomik olarak da güçlenmiş olacaktır” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.