Tehlike çanları çalıyor!

CHP Belediye Meclis Üyesi Gönül Avil, ulusal bayramlardaki engellemelere dikkat çekti:

“Ben Cumhuriyet kadınıyım” diyerek toplumdaki konumunu Cumhuriyete ve Atatürk’e borçlu olduğunu dile getiren Avil, 19 Mayıs coşkusunun engellenemeyeceğini ifade etti.

            19 Mayıs’ın ülkeyi işgal etmek isteyen batı emperyalizmine karşı verilen bağımsızlık mücadelesi olduğunu belirten Avil, “Kurtuluş Savaşı, bağımsız yaşamak isteyen bir toplumun var olma kavgasıdır.

Kurtuluş Savaşı, ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen Büyük Atatürk’ün önderliğinde batılı işgalcilere karşı bir halk imecesidir.

Kurtuluş Savaşı, ‘Böylesine onuruna düşkün bir ulus tutsak olmaktansa yok olsun’ diyenlerin Ulusal Bağımsızlık Savaşı ve zaferidir” dedi.

Karacabey’de 19 Mayıs günü yaşadıklarını kamuoyuyla paylaşan Gönül Avil, “Beni var eden değerleri anmak, saygılarımı sunmak için 19 Mayıs günü bayram törenine katıldım. Cumhuriyet Alanı’nda Belediye Başkanı dışında bir üst yönetici göremedim. Daha sonra öğreniyorum ki, 19 Mayıs törenlerinde bundan böyle Atatürk Anıtı’na çelenk koyma devletin temsil düzeyi ilçelerde Kaymakamdan Gençlik ve Spor Müdürlüğüne indirilmiş.

Bayramları kutlama şekillerinin zaman koşulları ışığında değiştirilmesi görüşünü anlayabilirim. Ancak, Atatürk heykellerine çelenk koymak isteyen yurttaşlara, sivil toplum kuruluşlarına ve siyasi parti temsilcilerine yapılan engellemeleri anlamıyorum. Ülke aydınlarının da dediği gibi Atatürk heykellerine çelenk sunmak, illegal bir eyleme dönüşmektedir.

Öğreniyoruz ki, Ulusal bayramlarda Atatürk Anıtlarına çelenk sunmak önceden izne bağlanıyor ve yasaklanıyor.

Ben bilmiyorum, bilenlere soruyorum; Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını çağdaşlığını simgeleyen Cumhuriyetin kurucusuna bağlılığı yok etmek isteyen bir yasak mı? Yurttaşların ortak değerlerini vurgulayan simgelerden birini zayıflatma, yok etme çabası mı? Bir toplum ve bir devlet, kendisini var eden olayları, liderleri, ortak değerleri yok farz ederek nereye gidebilir?

Bir toplumu kıvançta ve tasada birleştiren ortak değerler ne kadar çok azalırsa, o toplum için tehlike çanları o kadar erken çalar” şeklinde konuştu.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.