Çerkesler atalarını andı!

*Karacabey Kuzey Kafkasya Kültür Derneği üyeleri, 21 Mayıs 1864 Çerkeslerin sürgün ve yas gününü anmak için bir araya geldi. Çerkesler, göç sırasında kaybettikleri atalarını dernekte mevlit okutarak andı.

Konuyla ilgili açıklama yapan dernek üyeleri, “Biz halkız. Biz, sürgünde bir halkız. Daha yüz elli yıl evvel, imparatorluklar çağının güç savaşlarına kurban olan bir halkız. Bir imparatorluğun genişleme iştahına, diğerlerinin nüfuz hevesine yenik düştük. Kimileyin cesaretin ateşinde yandık, kimileyin korkunun gölgesine sığındık. Gafleti de gördük, ihaneti de. Kahramanlığımız kadar, sancağı yere düşürmüşlüğümüz de oldu. Yenildik, kırıldık, bölündük, sürüldük. Daha dün gibi hatırladığımız, ağıtlar yakıp öyküler anlattığımız bir sürgünün çocuklarıyız. Biz halkız. Biz, sürgünde yaşayan bir halkız.

Savaş da bizim içindi, sürgün de. Kiminin toprağımızda gözü vardı. Çar hükmetti: Gidin!

Kiminin insanımızda sözü vardı. Sultan lütfetti: Gelin!

Kiminin stratejik hesabı vardı. Kraliçe vazgeçti: Çekilin!

Kiminin dinsel yatırımı vardı. Halife dedi: Hicret edin!

Kaybeden biz olduk. Azımız kaldı geride ‘biçare’ çoğumuz düştü yollara ‘bigane’

Kalanımız der ki; Yaralıydık, yarımdık, azdık, acizdik. Yurdumun koynunda dinlendik, toprağımızın cömert ellerinde şifa bulduk, ormanımızın mabedinde ruhumuzu yeniledik. Azdık ama umudumuzu biriktirdik, tutunup köklerimize yeniden ayağa kalktık. Acizdik ama cesaretimiz biriktirdik, yeni bir dünya kurduk. Nice yeni istilacılara direndik, savaştık. Direndik dişle tırnakla, inatla umutla. Yendiğimiz de oldu, yenildiğimiz de. Özgürlüğü de tattık, bağımsızlığı da. Gururu da yaşadık yeniden, onuru da. Direndik bugünlere. Tarih akar usulca. Saramadığımız tek yara, sökemediğimiz tek acı kaldı yüreğimizde. Yokluğunu çekeriz gidenlerin. Tarih akar usulca. Bekleriz dönüşünü diğer yarımızın, geleceği birlikte kurmak için. Eksiğimiz artar, yarımızın, geleceği birlikte kurmak için. Eksiğimiz artar, bekleyişimiz artar, hasretimiz artar. Tarih akar usulca.

Gidenlerimiz der ki; Yeniktik, bitiktik, teslimdik. Köhne teknelerle sürüklendik Karadeniz’in hırçın dalgalarına. Bıraktıklarımızla helalleşmeden, toprağımızla vedalaşmadan düştük yollara. Hastalıktan, açlıktan, soğuktan kırıla kırıla, denize beden vere vere vardık yeni yurtlarımıza. Ve nice bedeller ödeye tutunduk yeni hayatlarımıza. Çoktuk çoğaldık, şimdi milyonlarız. Açtık açıktık, şimdi ‘karnımız toktur, sırtımız pek’. Sanki unutmuş gibi terk ettiklerimizi, sanki umursamazmış gibi yitirdiklerimizi yaşarız yeni dünyamızda kendi halimizde. Tarih akar usulca. Aklımız karıncalanır sanki, yüreğimiz paslanır gibi. Tarih akar usulca. Kökler unutmaz, bırakmaz bizi. Tutar düşüşümüzü, boşlukta kayboluşumuzu. Tutar tükenişimizi. Biliriz sürgünde bir halkız. Biliriz dönüş vakti gelir. Tarih akar usulca.”

Ardından Mevlüd-ü Şerif ve ayeti kerimeleri Küçük Sanayi Camii İmamı İbrahim Uzun, Hidayet Camii İmamı Yılmaz Emir ile birlikte Kafkas Derneği Başkanı Adem Tosun tarafından okundu. Hidayet Camii İmamı Yılmaz Emir’in dua öncesi konuşmaları Çerkesler duygulu anlar yaşattı.

Dernek gençliğinin ikramları yenirken, dernek yönetim kurulu üyesi Sadettin Ecemiş “Çerkesler 21 Mayıs 1864’de sona eren Rus-Kafkas Savaşı ile birlikte insanlık tarihinin en trajik sürgünlerinden birini yaşadı. Nüfusunun yüzde 70’i yurtlarında edildi. On binlercesi sürgün yollarında can verdi. Sağ kalanlar Osmanlı topraklarına dağıtıldı. Bugün itibarı ile anavatanımız Kuzey Kafkasya’da nüfusu 800 binle sınırlı olan Çerkeslerin diyasporadaki toplam nüfusları Türkiye ve diğer ülkelerle birlikte 5-6 milyona ulaşıyor” ifadelerine yer verdi.

Mustafakemalpaşa Kafkas Derneği Başkanı Ercan Asa ise, Kafkasya’daki geçmiş dönemi ve yeni dönemi değerlendirerek söze girdi. Diyasporadaki Çerkeslerin bütünleşmeleri gerektiğinin altını çizen Asa, “Kıblemizi doğru belirlemeliyiz. Rusya meclisinde ‘Alt Duma’ komisyonlarında çifte vatandaşlığımızla ilgili yasa kabul edildi” dedi.

Son olarak eski başkanlardan ve folklor ekibini çalıştıran İsmail Erol dernek yöneticilerini böyle bir etkinliği düzenledikler için kutladı. Geceye katılanlara teşekkür eden Erol, 21 Mayıs ile ilgili görüşlerini açıkladı. İsmail Erol, bu derneklerin sadece dans ederek gösteri yaparak anılmasının yanında bu tür etkinlikleri düzenlemesinin çok güzel olduğunu sözlerine ekledi.

Gece genç, kadın ve thametelerin kendi aralarındaki sohbetle geç saatlere kadar sürdü.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.