Tayan’dan “Zam ve Yoksulluk” sorusu

Tayan, TÜİK’in ‘zengin-fakir’ araştırması sonuçlarına dikkat çekerek, yoksulluk, borç ve son zamlarla iyice bunalan kesime yönelik Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a soru önergesi verdi. Tayan, “TÜİK raporları ile hükümet üyelerinin ekonomik değerlendirmeleri çelişiyor. Bunu nasıl izah ediyorsunuz? Yoksullar için bir destek programınız var mı?” diye sordu.

Tayan, “TÜİK ‘ten açıklanan zengin-fakir araştırması sonuçlarına göre; Türkiye’de zengin ve yoksul arasındaki fark yerinde saydı. 2011’de en zengin % 20’nin toplam gelirden aldığı pay, en yoksul % 20’nin aldığı payı 8’e katladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2011 verilerini açıkladı. TÜİK araştırmasına göre, eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelirlere göre oluşturulan yüzde 20’lik gruplarda en yüksek gelire sahip son gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay yüzde 46,7 iken, en düşük gelire sahip ilk gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay yüzde 5,8 olarak gerçekleşti. Türkiye’de hane halkı başına düşen ortalama yıllık kullanılabilir gelir 24 bin 343 lira iken, ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelir 10 bin 774 lira oldu” dedi.

“Halkın tepesine inen başta doğalgaz, elektrik, akaryakıt olmak üzere zam yağmurunun vatandaşın geçim sıkıntısını daha da bozacağı kesindir. Yoksullar için bir destek programınız var mıdır? Kamu personeline yapılan % 4+4 yıllık zam ile hükümetinizin kamu mal ve hizmetlerine yaptığı yıllık % 50’lik zam karşısında geçinebilmeleri için vatandaşa ne tavsiye edersiniz? Devletin organı TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) raporuna göre bu tablo ile hükümet üyelerinin ekonomi değerlendirmeleri arasındaki çelişkiyi nasıl izah ediyorsunuz? “ sorularını Başbakan Erdoğan’a yönelten Turhan Tayan, ayrıca eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelirin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, nüfusun yüzde 16,1’i yoksulluk riski altında olduğuna, yüzde 61,8’inin hanesinin taksit ödemeleri ve borçları bulunduğuna, bu borç ödemelerinin % 26,2’sinin hanesine çok yük getirdiğini vurgu yaptı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.