Tatil bitti, okullar açılıyor!

2016 Eğitim-Öğretim yılı 1. Kanaat Dönemi’ni bitirerek sömestr tatiline giren Karacabey’de yaklaşık 14 bin öğrenci ve bin öğretmen ile ülke genelinde 17,5 milyon öğrenci ve 985 bin 362 öğretmen için geri sayım başladı.
22 Ocak tarihinde başlayan sömestr tatili, bugün son buluyor. Ancak cumartesi ve pazar hafta sonu tatili olduğu için Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı 2016 eğitim takvimine göre okullarda ikinci kanaat dönemi 8 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve 10 Haziran 2016 Cuma günü sona erecek.
Öğrenciler 15 tatili bitirdiler şimdi sıra 2. dönem için hazırlanmaya geldi. 2. dönemde öğrencileri zorlu bir dönem bekliyor. Zira bu dönemde öğrencilerin hayatlarını etkileyecek sınavlar ardı sıra gelecek. YGS, LYS sınavları yanı sıra TEOG ve Parasız yatılılık ve bursluluk sınavları 2. dönemde öğrencileri epeyce terletecek. 2. dönemde AÖF açık lisede eğitim gören öğrenciler içinde 1. dönemde olduğu gibi sınavlar devam edecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’nda 2016 yılında yapılacak bazı sınavların tarihleri ise şöyle:
13 MART 2016: Yeni Üniversiteye Geçiş Sistemi (YGS), YGS başvuruları, 6-20 Ocak 2016’da alınacak.
19-20 MART 2016:Açık Öğretim Ortaokulu-Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi – II. Dönem Sınavı
27-28 NİSAN 2016: Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG)
14-15 MAYIS 2016: ORTAK SINAVLAR- Mazeret Sınavı-2
28 MAYIS 2016:Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (5,6,7,9,10 ve 11. sınıflar)
02-03 TEMMUZ 2016: Açık Öğretim Ortaokulu-Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi – III. Dönem Sınavı 2015-2016 AÖO – AÖL – MAÖL/3
19-25 HAZİRAN 2016: Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)
MEB tarafından gönderilen yazıyla birlikte yarıyıl tatilinde herhangi bir ödev almayan öğrenciler 15 günlük tatil sürelerini çok rahat bir şekilde değerlendirdiler.
Milli Eğitim Bakanı’ndan ödev yasağına suç üstü!
Çalışma arkadaşlarıyla birlikte akşam yemeği için Ankara’da bir restorana giden Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, restoranın girişinde çocuklar için ayrılmış oyun odasında atlıkarınca üzerindeki öğrencilerle sohbet etmek istedi. Çocukların yanına giden Avcı, öğrencilerin ellerindeki kitap, defter ve kalemlerin oyun odasında ne işe yaradığını merak edince, gerçek ortaya çıktı. Tatilde ev ödevini yasaklayan genelgeye rağmen bazı özel okullarda okuyan çocukların atlıkarınca üzerinde bile ödev yapmaları Bakanlığı yeniden harekete geçirdi. Telefonla hem ilgili özel okulun yetkilisini, hem de Ankara İl Millî Eğitim Müdürü’nü arayan Bakan Avcı, konunun araştırılması ve gereken işlemin yapılmasını istedi.
Ödev yasağını delen okullar hakkında inceleme
Millî Eğitim Bakanlığı’nca, tatilde ödevi yasaklayan genelgeye rağmen, bu yasağı delen okulların Türkiye genelinde tespit edilip gerekli işlemin yapılması için çalışma başlatıldı. Ankara Millî Eğitim Müdürlüğü de ödev yasağını delen okullar hakkında inceleme başlattı.
Çocuğunuzu okula dönüşe iyi hazırlayın
Sömestr tatili, her ne kadar yaz tatiline kıyasla çok kısa olsa da, dinlenmemiş ve iyi bir tatil geçirmemiş öğrencinin okula yeniden uyumu uzun zaman alabiliyor.
Özellikle sınava hazırlanan ergenlik dönemindeki çocukların ara tatil dönemi daha sıkıntılı geçiyor. Bu yüzden ebeveynlerin çocukla iletişim kurarken suçlayıcı veya öğüt verici tarzda konuşmaktan uzak durmaları büyük önem taşıyor.
Uzmanlar, okula yeniden adaptasyon sağlanmasında çocuğun tatilini nasıl geçirdiği sorusunun önem kazandığını vurguladı. Ailenin tatilde çocuğa derslerini çalışmasına yönelik çok baskı yapmasının negatif etki yapacağını belirten uzmanlar, “Tatilde yeterince dinlenmiş, gezmiş, tatil yapmış, uykusunu almış öğrenci okula kısa sürede uyum sağlar. Dinlenmemiş ve iyi bir tatil geçirmemiş öğrencinin okula uyum süreci ise daha uzun zaman alabilir” dedi. Uzmanlar, okula dönüş dönemiyle ilgili ebeveynlere önemli tavsiyeler verdi:
Uyku düzenini yeniden planlayın
Tatil son günlerinde çocukların okula yeniden hazırlanması için çocuğun uyku düzeninin ve ders çalışma düzenin yavaş yavaş yeniden planlanması gerekmektedir.
Okulun açılacağını sürekli hatırlatmayın
Okulların açılmasına birkaç gün kala çocukları çok fazla sıkmadan tatil modundan çıkarıp ders dönemine yeniden hazırlamak lazımdır.
Tatil sonrası gevşeme hali doğal
Çocuğunuz okulun başladığı ilk hafta okul sorumlulukları konusunda biraz tembel davranabilir. Bu konuda çocuğunuza anlayışlı olmalı, sabırlı davranmalı ve biraz zaman vermelisiniz. Ayrıca bu dönemde çocuğunuzu arkadaşlarıyla veya kardeşleriyle okula uyumu ve performansı açısından kıyaslamayın ve onları örnek göstermeyin. Ders çalışmaları dışında oyun oynamalarına ve hobilerini yapmalarına da fırsat vermelisiniz.
Öğretmenine teslim edip okuldan ayrılın
Tatil sonrası okulun ilk günlerinde çok küçük yaş grubundaki çocuklar okula alışmada zorluk çekebilirler. Bu yüzden ebeveynlerin önceden çocuklarıyla konuşarak okula gitmelerinin önemini uygun bir dille anlatmaları gerekir.
Kararlı ifadelerle ikna edin
Çocuğunuz sabah okula gelmeniz konusunda ısrar ediyorsa, ona herkesin bir görevi olduğunu, onun görevinin ise okula gitmek olduğunu belirtebilirsiniz.
Hayatına eğlenceli aktiviteler ekleyin
Sonuçta onun bir ‘çocuk’ olduğunu, oyuna ve eğlenceye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun ders çalışmak dışında oyun oynamasına da fırsat verin. Onu özellikle dışarıda arkadaşlarıyla oynaması için motive edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.