‘Tarımdaki en büyük sorun; Veri eksikliği’

Karacabey Ziraat Odası yönetimi, Başkan Erhan Erdem ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi yeni yönetimine ziyaret de bulundu.
Murat Tanriverdi başkanlığındaki CHP yeni yönetimi ve eski İlçe Başkanı Gönül Avil’in de hazır bulunduğu toplantıda Karacabey’deki tarım sıkıntıları masaya yatırıldı.
Yeni yönetime başarılar dileyen Erdem, Karacabey tarımının karanlıkta yürüdüğüne dikkat çekerek, en büyük sorununun veri sorunu olduğuna vurgu yaptı.
Erdem, “Biz Ziraat Odası olarak çiftçiye yararlı olmak için varız. 11 aydır gece gündüz düşünüyorum ve uzun çalışmalarım sonucunda tarımdaki en büyük sorunun veri eksikliği olduğu kanısına vardım. Yani kayıt dışı ekim sorunu çözülürse diğer sıkıntılarda bitecek. İlçe Tarım Müdürlüğü’nde ÇKS’ye bildirilen verilerle çiftçinin ekim yaptığı alan dekarı aynı değildir. Yani yılsonunda ki veriler gerçeği yansıtmaktadır. ÇKS’ye ekilen alanın nerdeyse yarısı bildirilmektedir. Karacabey’de 690 bin dönüm arazi var ancak ÇKS’ye kayıtlı arazı 300 bin dönüm. Yani yarısı kadar kayıt dışı ekim var. 90 bini elverişsiz arazi diyelim peki, geriye kalan 300 bin dönüm arazi nerede? Sorun işte tam da burada. Ben Ziraat Odası Başkanı olarak Karacabey’de tarımda her türlü üründe ekilen alanı yaklaşık rakamlarla belirtmek istemiyorum. İşte bu yüzden mühendislerimiz köy köy gezerek, çiftçiyle bir araya gelip vatandaşları bilgilendirme ziyaretlerine devam ediyor. 1 ağaç için bile çiftçinin yanına gidilecek dedik ve göreve geldiğimiz günden beri ilçemizin tüm kırsal mahallerine giderek, sorunları dinledik ve çözüm yollarını ilettik. Planlı üretim için, kayıtlı ekim şart. Ziraat Odası’ndan görevli mühendislerimizle birlikte Karacabey’de ne kadar alanda tarım yapıldığını istatistiki rakamlarla öğrenerek, Temmuz ayında bir harita oluşturacağız. Bundan sonra Karacabey’de hangi ürünün ne kadar dekar ekildiğini net rakamlarla belirteceğiz. Ve sağlıklı istatistiki bilgilerle tarımda neyi, ne kadar ve hangi zamanda ekeceğimizi belirleyeceğiz. Bu projemizle Karacabey’i karanlıktan kurtaran bir ışık olacağımıza inanıyoruz. Çiftçiden, ne kadar alan ektiklerini öğrenerek tarım adına ekim, ilaçlama ve satımı hakkında bilgilendireceğiz. Tarımda başka sorunlarımızda var elbette. Pancar sorunu, kapalı sulama sistemi ihtiyacı, tek taraflı sözleşmeler ama en önemli ve başlıca sorun kayıt dışı ekimdir. İşte bu sorunu el birliği ile çözüldüğünde, tarımdaki diğer sıkıntılar da kendiliğinden sona erecektir. Çünkü sağlıklı bir veriye sahip olamazsak, başka sıkıntıları da çözemeyiz. Ayrıca ziyaretlerimizde köydeki kız kardeşlerimize, ev kadınlarına bahçelerinde veya saksılarında ekmek üzere 10 gramlık marul, maydanoz ve balya tohumları hediye ettik. Bu projemizle de Karacabey’de ve köylerde yaşayan bayanların kendi imkânlarıyla ürünleri elde etmesini amaçlıyoruz” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi ise, Ziraat Odası yöneticilerini konuk etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Başkan Erdem’e ilçedeki tarım hakkındaki düşüncelerini iletti.
Tanrıverdi, “Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası’nın birlikte düzenlediği “Ekonomiye can verenler” ödül töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Karacabey soğanının Türkiye’de ün yaparak marka değerinde olduğunu söyledi. Ancak Karacabey’de soğan ekimi nerdeyse hiç yok. Soğan denilince akıllara Karacabey ibaresi gelmesi gün geçtikçe siliniyor ve en önemli değerimizi kaybediyoruz. İlçede soğan ekiminin artmasını talep ediyoruz. Ayrıca Karacabey’de alternatif ürün olması gerektiğinin de inancındayız. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de, Karacabey ziyaretinde yem ve gübrede KDV’nin yüzde 1’e indiğini ve bu konunun takipçisi olacağını söyledi. Ziraat Odası’nın da Karacabey’de bu durumu sıkı bir şekilde takip etmesi gerektiği inancındayım. Ayrıca basında, ödül töreninde, çiftçiye borcunu ödemediği halde ödül alan Misya Fabrikası’na tepkiler yer aldı. Bu konudaki Ziraat Odası’nın tutumunu öğrenmek istiyoruz” dedi.
Başkan Tanrıverdi’nin sorularını yanıtlayan Erdem, “Soğanla özlemiş ilçemizde soğan ekiminin azaldığı doğrudur. Bunu artması için elimizden geleni yapacağız. Alternatif ürün olarak da çalışmalarımız devam ediyor. Karacabey’de kırmızı biber yani salçalık yağ biberini öne süreceğiz. Çünkü talep çok fazla. İleri ki zamanlarda göreceksiniz ki soğan ve domatesten sonra yağ biberi için Türkiye Karacabey’e akacak. Ayrıca tıbbi aromatik ürünlerle ilgili araştırmalar da yapmaktayız. İlçemizde kekik, papatya gibi bayır ve ormanlık alanlarda kendiliğinden çıkan ürünlerimiz var. Alıcıları olan, maliyetsiz bu ürünlerde tek iş, onları kurutmaktır. Misya Fabrikası’na ödül verilmesi konusuna da gelince gelir adına ödül alma kriterlerine uyduğu için ödül verilmiştir. Ödül kriterleri tutan herkese hak ettiği verilmelidir. Çiftçinin borcunu ödemediği de doğrudur. Çiftçi fabrikada sözleşmeyi imzalarken bir paragraf boş bırakılıyor. Ve fabrika oraya tükenmez kalemle Mayıs 2016’ya kadar ödeme yapılacağını yazıyor. Çiftçi sözleşmenin bir örneğini almadığı için bundan habersiz. Çiftçi yani sözleşmeyi incelemiyor. İşte bu yüzden çiftçileri bilgilendirme konusunda ziyaretlerimiz yapılmaktadır. Çiftçi fabrika tarafından önüne verildiği sözleşmeyi iyice okuyup imzaladıktan sonra bir örneğini alıp Ziraat Odaları’na bırakmalıdır. Misya Fabrikası’nın da ödemelere Pazartesi günü itibariyle başlayacağının bilgisini de almış bulunmaktayız. Bizim asıl derdimiz işte tek taraflı sözleşme. Odamızı ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e de bu sıkıntımızı bildirdik. Ayrıca yeni bir düzenleme çıktı. Bundan böyle fabrikalar mal tesliminden en geç 2 ay içinde ödeme yapmak zorundalar.
Yem ve gübredeki KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin de Karacabey’de sıkı takipçisi olacağımıza söz veriyoruz. Ayrıca önümüzdeki hafta başlayacağımız Ziraat Odası olarak bir başka projemizle de Karacabey’de hangi alanda hizmet ediyorsa tüm Ziraat Mühendisleri’ne yemek organizasyonu başlatacağız. Yemekli toplantılarda fikir alışverişi yaparak istişarelerde bulunacağız. Karacabey’de tarımın iyi bilinmediğini düşünüyorum. Bilimle her şeyin gelişmesini, aklın dahil bilimle yansıdığı inancındayım. Her şeye bilimsel verilerle bakıyorum. Bilim her şeyin ışığı olduğu için, istatiğinde bir dilim dalı olduğunu düşünüyorum. Bilimle Karacabey’in ilerleyeceğine inandığım için Ziraat Mühendislerini bilim adamı olarak görüyorum. Bu bilim adamlarını yemekli toplantılarda bir araya getirip, onların fikirlerini alarak, herkesin huzurunda teşekkür etmek istiyorum ” dedi.
CHP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Murat Coşan da, Türkiye’deki en önemli sorun olan tarım ürünü ithalatının olmasına karşı olduğunu savundu. Coşan, “İthalatın önüne geçilmelidir. Eğer bu gerçekleşirse, ülkemizdeki üretim herkese yeter ve çiftçi rahatlar. Ayrıca, belli bir süre çiftçiden vergi borcu alınmasa ve pilot bölge oluşturulsa tarımda ki diğer sıkıntılar da çözülebilinir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.