Borsa’dan çiftçiye hizmet yok!

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, Başkan Yardımcısı ve Kızılay Başkanı Ahmet Kırmızı ve Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hasan Karahasanoğlu önceki gün İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi’ye yeni seçildiği görevinde hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi.
CHP eski İlçe Başkanı Gönül Avil ve partililerin hazır bulunduğu ziyarette tarım ve hayvancılığın sıkıntıları konuşulurken, Ticaret Borsası yasasının değişmesi gerektiğine ve borsaların çiftçi lehine yatırımlar yapması gerektiğine vurgu yapıldı.
CHP İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi, Karacabey’deki tarım ve hayvancılığın önemli isimlerinin ziyaretinden memnuniyet duyduklarını dile getirirken, çiftçinin son 15 yılda özellikle sahipsiz bırakıldığına dikkat çekti. Tanrıverdi, Ulu Önder Atatürk’ünde dediği gibi “Türk köylüsünü ‘Efendi’ konumuna getirmedikçe memleket ve millet yükselemez” dedi.
Ticaret Borsası’na üye olmamasına karşın çiftçilerin para ödediğini söyleyen Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, Ticaret Borsası’nın çiftçi için hiçbir hizmet yapmadığından yakındı.
Çiftçiden alınan paralarla Borsa’ya büyük bütçeler sağlandığını belirten Nuri Karaca, “Borsa, çiftçiden kazandığı parayı çifti için harcamalıdır. Yani tarıma kazandırmalıdır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ödül töreninde, “Karacabey’in verimli topraklarından insanı ters ek düz çıkar” dedi. Karacabey’de mal var ama çiftçi malını satamıyor. Sorun tam da burada. Bizim sıkıntımız mal üretmek değil, biz malımızı değeri fiyatından satamıyoruz. Sıkıntılar sürekli bu şekilde devam ediyor. Çiftçi sahipsiz kalıyor. Çiftçi Borsa’ya üye değil, seçimlerde oy kullanma hakkı da yok ama çiftçiden zorla kesinti yapılarak parası alınıyor. Böyle rezaleti dünyanın hiçbir ülkesinde göremezsiniz. Borsanın bütçesi hayvancıdan ve çiftçiden toplanıyor. Ticaret Borsası’nda devlet bütçesi kadar para var ama çiftçiye hiçbir hizmet yok. 5 yıldızlı müesseseymiş ama en ufak bir hizmet yok. Müstahsil makbuzu keserek herkes 5 yıldızlı olur, önemli olan çiftçiden alınan kesintileri yine çiftçi lehine kullanmaktır.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’de Karacabey ziyaretinde bu konuya değindi. Borsalarla ilgili düşüncelerini açıklayan Çelik, “Borsaların müstahsil makbuzuna mühür basan ve para alan anlayıştan çıkması gerekiyor. Böyle borsa anlayışı artık kabul edilemez. Türkiye genelindeki tüm borsalarımız çiftçinin ürününü değer bulduğu yerler de olacak. Çiftçi üreterek mevsim boyu alın teri akıtıyor. Onun ürünün değer bulduğu mekânlar haline gelmesi gerekiyor” diye ifade etti.
Karacabey tarım şehri. Türkiye genelinde de Borsa’nın bir şey yaptığı yok. Oy hakkımız yok ama çiftçiden para kesiliyor. Bu paralarla Emniyete araba alıyorlar, okul yaptırıyorlar. Onları Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim bütçesinden yapsın. Sen çiftçine çalış. Çiftçinin parasıyla başka yerlere değil, çiftçi için hizmet yapın. Çiftçiden alınan paralar çiftçinin yararına aktarılmalı” dedi.
Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hasan Karahasanoğlu’da aynı düşünceler içinde olduğunu belirterek, “Borsalarda çiftçiyi ve sanayiciyi temsilen 5 kişi, birer müdür ve tarafsız bir başkan olmalı. Ayçiçeği, pancar ve domates ihalesi yapılırken, çiftçi ve sanayici karşılıklı oturmalı. Ürün bu şekilde değerlendirilmeli. Borsa var ama borsada çiftçiyi temsil eden kimse yok. Malımız için ihale bile yapılmıyor. Kanunlarda Borsa olmazsa devlete binde 4 ödeyecekmişiz, borsa var diye binde 2 ödüyormuşuz. İşte bunun arkasına sığınıyorlar. Gerekirse, hizmet gelsin binde 4 devlete ödeyelim. Ticaret Borsaları’nda yasa değişmeli. Çiftçiden kesilen paralar yine çiftçiye aktarılmalı. Borsalarda, çiftçinin de söz sahibi olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Ülkenin içinde bulunduğu zor durumlara da değinen Karaca, “Terör belası nedeniyle Türkiye her yönden çıkmazlara sürüklendi, ekonomi zafiyete uğradı. Hangi parti olursa olsun terörden kurtulmak için destek verilmelidir. Türkiye’nin sorunlarından dolayı biz burada normal bir hayat yaşayamayız. Seçimlerden sonra terörle birlikte sorunlar çığırından çıktı. 7 Haziran seçimleri iyi değerlendirilemedi. CHP Türkiye için çok önemli bir parti. CHP ve MHP’nin de liderleri dürüst ve bilgili insanlar. Seçimler sonunda sonuçların hep aynı olması sebebiyle eksik giden bir şeyler olduğunu görüyoruz. Demek ki başka bir şey isteniyor. 7 Haziran şansı iyi kullanılmadı. Meclis Başkanlığı’nda anlaşılsaydı seçim tekrar olmayacaktı. Alternatifler vardı ve AK Parti hepsini koalisyon yapacaktı. Koalisyon kurulsaydı 1 Kasım’a gidilmezdi. Mesela tarım bakanı veya başka bakanlar da CHP veya MHP’den çıkacaktı. Daha çok söz sahibi olunacaktı. Seçimlerde CHP milletvekili kaybetmedi ama MHP 40 tane milletvekili kaybetti. Olmuyorsa, zorlamamak gerekli.” dedi.
Karaca son olarak, “Daha önce parti başkanları hiç olmazsa Salı günleri parti binalarına gelir, köylüsünden şehirlisine her kesimi konuk eder ve sorunlara çözüm aranırdı. Bu sistem maalesef kalktı. İktidar partisi rehavet içinde. İnsanlar Ziraat Odası ve Panko Birliği’ne yükleniyor. İş arayanından tutunda, çiftçi her sorununu bize taşıyor. İktidar Partisi’nin buna el atması gerekir ” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.