Sütaş’tan Tire’ye 65 milyon dolarlık dev yatırım

Sütaş tarafından İzmir’in Tire İlçesi’nde, organize sanayi bölgesinde yapımı devam eden süt ve süt ürünleri, yem ve biyogaz tesislerinin en geç 1.5 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılacağı bildirildi.
Tamamlandığında 856 kişiye istihdam sağlanacağı belirtilen tesisin Tire OSB’de düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Sütaş Başkan Vekili ve Tarımsal Faaliyetler Genel Müdürü Selim Tarık Tezel, firmanın üst düzey yöneticileri, Ödemiş, Beydağ ve Bayındır Kaymakamları, CHP’li Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ve CHP’li Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, Tire OSB Başkanı Kosat Gürler, Tire OSB Müdürü Galip Kılınç, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Tire İlçe Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi, Tire İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Emre Davutoğlu, sektör temsilcileri ile üreticiler katıldı.
Süt ve süt ürünleri sektörünün önemli firmalarından Sütaş, Tire’de dev bir yatırımı hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, düzenlediği basın toplantısıyla, 65 milyon dolar harcayarak Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde kuracakları süt ve süt ürünleri, yem ve biyogaz tesisleri hakkında bilgi verdi. Tire Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’ndaki toplantıya katılan basın mensupları maskot inek kostümlü “Sütaşkı Bandosu” tarafından karşılandı.
Toplantıdaki konuşmasında 19 yıldır Tire ve yöresinden süt alımı yaptıklarını belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “Burada 100 bin metrekare alana sahip tesislerimizin temelini 2014 yılı Ekim ayında attık. İnşaatın ilk etabı tamamlandı. Toplam 65 milyon dolar yatırım yapacağız. Yıllık 100 bin ton süt işlenip, 500 ton yem üretilecek. Süt üreticisine yıllık 420 milyon lira kaynak sağlayacağız. Bölgede, yaklaşık 8 bin üreticiden süt alımı yapılacak. Tesislerimizde, 1 milyar lira yıllık ciro hedefliyoruz. Yatırımlarımızla, bölgesel kalkınmaya ve gelir dağılımını iyileştirilmesine katkı sağlayacağız. Biyogaz tesisimizle üretimi destekleyeceğiz. Sütün iyiliği ve bereketi Ege ve Akdeniz Bölgeleri’ne Tire’den yayılacak” dedi.
Yatırımlar sürecek
Firmanın faaliyetleri hakkında da bilgi veren Yılmaz, “Sütün iyiliğini ve bereketini yayarak, entegre şekilde sektörün yönetilmesi için çaba harcıyoruz. Doğal, süt ürünleri sunmak bizim misyonumuz. Üniversite ve üreticilerle eğitim çalışmaları yapıyoruz. Türkiye’de, 10 haneden 8’ine Sütaş ürünleri giriyor. 1600 araçlık filo ile rekabet üstünlüğüne sahibiz. Esas becerimiz bu çarkı aksatmadan döndürebilmek. Tire ve Küçük Menderes süt üreticiliğinin merkezi ve kalesi konumunda. 11 yıldır sektörün lider markasıyız. Son beş yılda 250 milyon dolar yatırım yaptık. 2020’ye kadar 300 milyon dolar daha yatırım yapacağız. Sektörde damızlıklarımızı ithal etmek zorunda kalmamız büyük bir eksiklik” diye konuştu.
“Sütaş ile güç kazandık”
İzmir Valisi Mustafa Toprak da Sütaş’ın Tire’ye yaptığı yatırımlardan heyecan duyduğunu ifade etti. Toprak, “Küçük Menderes önemli bir havza. Geçmişte, ecdadımızdan aldığımız gücü el birliği ile ileriye taşıyacağız. Türkiye’deki, süt üretiminin yüzde 9-10’u İzmir’de gerçekleştiriliyor. İşlenmiş süt oranında ise yüzde 80’ler seviyesindeyiz. Sütaş önemli marka. Sütaş ile birlikte ilimiz yeni bir üretim alanı ve gücü kazandı” dedi. Tire OSB’de, 100’ü aşkın parselde üretim yapıldığına dikkat çeken Vali Toprak, bölgeye yatırım yapmak isteyenlere Sütaş’ın iyi bir mesaj verdiğini kaydetti.
“Yöresel markalar üretilsin”
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da Sütaş’ın Tire’deki tesislerde İzmir tulumu ve geleneksel Tire peyniri üreterek yöresel markalar yaratmasını istedi. İzmir genelindeki süt üretimi ve destekleme rakamlarını paylaşan İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal ise “İzmir’in Sütaş’a, Sütaş’ın da İzmir’e ihtiyacı vardı. Böylesine bir yatırımla büyük gurur duyuyoruz. Çiğ sütün sözleşmeli usulde alım ve satımına ilişkin yönetmeliklerdeki bir takım eksiklikler bakanlığımız tarafından giderildi” dedi.
Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’dan, OSB’de açılacak ve sektöre nitelikli personel yetiştirecek meslek lisesinin firma tarafından hayata geçirilerek, Sütaş’ın kurucusu Sadık Yılmaz’ın adının verilmesini istedi.
Tire OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler ise Küçükmenderes genelinde üretilen sütün işlenemeden dışarıya satılmasından yakınarak, “Sütaş’ın Tire’ye yaptığı yatırımı bu açıdan önemli” dedi.
Toplantının ardından Muharrem Yılmaz, Vali Mustafa Toprak ve konuklarıyla inşatı devam eden Sütaş tesislerini gezdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.