Karneler drama dönüşmesin!

Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği sömestr tatili geldi çattı. 2015-2016 eğitim öğretim yılı için öğrenciler bugün ilk dönem karnesini alacak. Sömestr tatili, 5 Şubat tarihinde son buluyor fakat Cumartesi ve Pazar haftasonu tatili olduğu için okullar 8 Şubat Pazartesi günü eğitime başlayacak.
Karacabey’de yaklaşık 14 bin öğrenci ve bin öğretmen ile ülke genelinde 17 milyon 535 bin 236 öğrenci ve 985 bin 362 öğretmen bugün yarıyıl tatiline girecek. Türkiye’de 60 bin 381 okulda karne verilecek. İkinci dönem, 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 17 Haziran 2016 Cuma günü sona erecek.
İyi karneye ödül, kötü karneye ise tepkinin yanlış olduğuna dikkat çeken Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, 1. Kanaat Dönemi’ni değerlendirirken, iyi ve kötü gelen karne karşısında ebeveynlerin nasıl tutum sergilemesi gerektiğine dair detaylı bir açıklamada bulundu.
Öğretmen, veli ve öğrencilere önemli mesajlar veren Dingin, yazılı açıklamasında şunları dile getirdi:
“Değerli Meslektaşlarım, Kıymetli Veliler ve Sevgili Öğrenciler; bugün 2015-2016 eğitim-öğretim yılının 1.kanaat dönemini yaklaşık 14bin öğrenci ve bine yakın yönetici ve personel ile birlikte 40 okul ve kurumda tamamlamış bulunacağız. Her şeyden önce eğitim anlamındaki her türlü çabamızın bir paydaşı olan tüm öğretmenlerimize, okul idarecilerimize ve saygı değer velilerimize ayrıca bizleri destekleriyle onurlandıran tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerine ve basınımıza çok teşekkür ediyorum.
Bizler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak her zaman, telafisi mümkün olmayan nesil yetiştirmek gibi dev bir sorumluluğun altında olduğumuzun farkındayız. Evimize ekmek götürme sebebimiz olarak gördüğümüz öğrencilerimizin geleceği aynı zamanda bizlerin de yaşam sebebidir. Ancak başarıya herkes sahip çıkıyor, iyiliği güzelliği herkes sahipleniyor, ya başarısızlıklar ya kötülükler, çirkinlikler bunlar kimin? Bunları kim yaptı? Evet! Biz, hep birlikte başardık ya da hep birlikte başaramadık. Başarı ya da başarısızlıkları toplumun bütün dinamikleriyle birlikte bunlar da bizim diyebildiğimiz gün hatta bütün bu olumsuzluklardan da, başarısızlıklardan da hepimiz sorumluyuz diyebildiğimiz gün gerçek başarı destanı yazılacaktır.
Bu kutlu insan yetiştirme sevdasında üçgenin üç ayağını oluşturan öğretmen, öğrenci ve velidir. Öncelikle bu üç ayağın da sağlam olması gerekir. Başarı ya da başarısızlık sadece öğretmenle olmaz, sadece öğrenciyle olmaz, sadece veli ile de olmaz. Bizlerin varlığı diğer paydaşlarımızın varlığıyla gerçek anlamını kazanacaktır. Bizler başarılarımızı ve yaptıklarımızı, paydaşlarımızda başaramadıklarımızı ve yapamadıklarımızı ise kendimizde arıyoruz. Çünkü başarının ben kelimesinde değil biz kelimesinde gizli olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla verdiğimiz bu karneler aynı zamanda sizlerin ve bizlerin de karneleridir.
Öğrencilerimizi ve çocuklarımızı, bir zamanlar bizim de öğrenci ve çocuk olduğumuzu unutmadan, anlamaya çalışmalıyız. Karnelerinde kötü notları olan çocuklarımıza karnenin hayatın sonu olmadığı anlayışından hareketle davranmalıyız. Her velinin sesini şu an duyar gibi oluyorum. “Ben çocuğum için her şeyi yaptım, yemedim yedirdim, içmedim içirdim, bir dediğini iki etmedim..vs. ama yine de başarılı olamıyor” sesleri kulaklarımda çınlıyor.
Saygıdeğer veliler! İşte tam da mesele bu. Bazen çocuğumuzun bir dediğini iki etmek gerekiyor sanırım. Şimdi şu soruları kendimize soralım lütfen.
*Çocuğunuzu başkalarının çocuklarıyla kıyaslıyor musunuz?
*Başkalarının yanında çocuğunuzu eleştiriyor musunuz?
*Çocuğunuza söylediklerinizi kendiniz yapıyor musunuz?
*Çocuğunuza verdiğiniz sözleri tutuyor musunuz?
*Çocuğunuzun sorularına cevap veriyor musunuz?
*Çocuğunuzun eğitimini başkalarına havale ediyor musunuz?
*Çocuğunuza özel zaman ayırıyor musunuz?
Bu soruların cevabına göre karnenin kimin karnesi olduğu da ortaya çıkacaktır. Bazen kendini de okumalı insan. Hatta yargılamalıdır. Görünecektir ki en doğru kararlar böyle zamanlarda ortaya çıkacaktır. Mutlu bir tatil dönemi geçirmenizi diliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum”
2016 Resmi tatil günleri
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan çalışma takvimine göre bu yılın resmi tatil günleri de belli oldu. 2016 Eğitim Öğretim Yılı Çalışma Takvimi’ne göre 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı cumartesi gününe, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü pazar gününe , 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı perşembe gününe 30 Ağustos Zafer Bayramı salı gününe denk geldiği için bu günler resmi tatil olacak. Öte yandan 2016 yılı Ramazan Bayramı 4 Temmuz 2016 Pazartesi günü saat 13.00’da başlayacak ve 7 Temmuz 2016 Perşembe günü sona erecek. 2016 Kurban Bayramı ise 11 Eylül 2016 Pazar günü başlayıp 15 Eylül 2016 Perşembe akşamına kadar devam edecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 28 Ekim Cuma günü saat 13.00’da başlayıp 29 Ekim Cumartesi günü sona erecek.
TEOG ve Üniversite maratonu başlayacak
İkinci dönem 8. sınıf öğrencileri, TEOG kapsamında 27-28 Nisan 2016’da ortak sınavlara girecek. Mazeret sınavları da 14-15 Mayıs 2016’da gerçekleştirilecek.
Üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) YGS, 13 Mart 2016 Pazar günü tek oturumda yapılacak. İkinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 18-19 Haziran 2016 Haziran ve 25-26 Haziran 2016’da, 5 oturumda gerçekleştirilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.