Sütaş’tan Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi

Türkiye’nin sütçüsü Sütaş’ın Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren süt ve süt ürünleri fabrikasında, Türkiye’nin tarımsal nitelikli en büyük Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, düzenlenen törenle açıldı.
Törene Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Başkan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, daire müdürleri ile Sütaş çalışanları ve sayıda davetli katıldı.
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, tesisin açılış töreninde yaptığı konuşmada, ”Bu tesis günde 800 ton atık işliyor. Bu kocaman fabrikanın elektriğini karşılayacak. Buradan 650 ton her gün sulama suyu çıkıyor. Topraktan aldığımızı tabiat anaya geri veriyoruz. Doğal tarım ve doğal enerji için yatırımlara devam edeceğiz ” dedi.
Sütten kazandıklarını süte yatırdıklarını belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti; “Bugünlere gelmemizde emeği geçen herkesi saygıyla yad ediyorum. İyi insanlardan oluşan bir ekibiz. Üreticimiz, bizi tanıdıkça aynı gemi içinde can yoldaşı olduğumuzu anladıkça, bize daha çok destek oldular. Bugün Sütaş’ta on binlerce kişiye dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz. Sütten kazandığımızı, süte yatırıyoruz. Başka hiçbir şey yapmıyoruz. Süt aşkımız, tüketiciler tarafından takdir edildi ve en sevilen süt ürünleri markası seçildik. Her 10 evin 8’inde bir Sütaş ürünü var. Dakikada Türkiye’de 2 bin 800 Sütaş paketi açılıyor. Yatırım yaptığımız tüm bölgelerde eğitim merkezi, uygulama çiftçiliği, yem fabrikası, geri kazanım ve enerji tesisleri kuruyoruz”
Aksaray’daki fabrika bin 472 kişiye istihdam sağlıyor’
Aksaray’daki fabrikanın 2008 yılında faaliyete geçtiğini hatırlatan Yılmaz, “Biz bu fabrikaya 205 milyon dolar yatırdık. O tarihte Aksaray’da günde 220 ton civarında süt üretimi yapılıyordu. Bugün ise günde 880 ton süt üretimi yapıyoruz. Bugün Aksaray’da bin 472 kişiye istihdam sağlıyoruz. Binlerce aile buradan geçimini sağlıyor, emeğinin karşılığını alıyor” dedi.
‘Biyogaz Ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’
Yılmaz, Aksaray’daki fabrikaya yeni yapılan Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nin 26 milyon dolara mal olduğu belirterek şöyle devam etti; “Açılışı gerçekleştirdiğimiz tesis, 6,4 MWh elektrik enerjisi üreterek süt ürünleri fabrikasının elektrik ihtiyacının tamamını; buhar ve sıcak su ihtiyacının da önemli bir kısmını sağlayacak. Enerji üretiminin diğer bir çıktısı olan organomineral gübre üretimi için devam etmekte olan yatırımlar 2016 yılı sonunda tamamlanacaktır. Yem bitkileri için günde 150 ton özel gübre üreteceğiz” dedi. Bu tesis, Türkiye’de birçok ilklerin tesisidir. Bu tesisimize yaptığımız yatırımlar bugün itibari ile 26 milyon dolara ulaşacak. Süt aşkımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz. Biz bu yatırımlara devam ederken sizleri yanımızda görmek en büyük heyecanımız, umudumuz.”
Yılmaz, Sütaş’ın bugüne kadar Aksaray’da doğal tarım, doğal enerji ve doğal lezzet üretim tesislerine yapılan yatırımlarının 205 milyon dolara ulaştığını vurgulayarak, bin 450 çalışan ve 11 bin süt üreticisi aileyle birlikte tarıma dayalı sanayinin güzel bir örneğini ve bir bölgesel kalkınma modeli oluşturduklarını ifade etti.
Şu ana kadar Aksaray Doğal Enerji Tesisleri’nde 9 milyon dolar yatırım yaptıklarını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: “2016 ve 2017 yılında enerji üretim kapasitesini artırmak ve gübre tesisini kurmak için 17 milyon dolar daha yatırım yapacağız. Yatırımlarımız tamamlandığında tesislerimiz, bin 800 ton/gün gübre ve atık işleme kapasitesine sahip olacak; elektrik üretimimiz, 15 MWh’e, buhar üretimimiz 10 ton/saat’e çıkacak. Organomineral gübre üretim kapasitemiz ise günde 350 tona çıkacak. Karacabey’deki Sütaş tesisleri bünyesinde benzer bir tesis var, Tire’deki tesisleri ise bu yılın ekim ayı içinde devreye alınacaktır. Doğal enerji ve gübre yatırımlarının toplam tutarı 2017 sonunda 60 milyon dolara ulaşacak ve böylece 10 milyon ağaçlık bir orman kadar sera gazı salımını azaltacağız”
Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun da, yenilenebilir enerji üretiminin önemine ve enerji üretimi içindeki payının artırılması gereğine dikkati çekti.
Alaboyun, Aksaray’ın tarım ve hayvancılıkta büyük ilerleme kaydetmesini sağlayan Sütaş’ın, Aksaray ekonomisi içerisinde önemli bir payı olduğunu, son yıllarda Türkiye’nin yonca borsasının Aksaray’da oluştuğunu ifade etti. Türkiye’nin en büyük sorununun enerji olduğu vurgulayan Alaboyun konuşmasına şöyle devam etti;
“Bugün 2015 yılı içerisinde Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 48’ini doğalgazdan ürettik. Doğalgazın da yüzde 60’ını Ruslara bağımlıyız. Şunu diyebiliriz, ‘Neden doğalgaz da başka bir şey değil?’ son 13 yılda ülkemizde ekonomi o kadar hızlı ilerledi ki, bu gelişen ekonomiyle enerjide ekonominin üzerinde bir talep doğdu. Doğalgazdan santral yapmak hem en ucuzdu, hem kısa süreliydi. Kaynağa ulaşmak da en basitti. Çünkü Türkiye’nin her tarafını doğalgaz boru hatlarıyla döşemiştik. Bir kömür santrali yapmaya kalktığınızda en azından 7- 8 yıl, bir nükleer santral en az 13 – 15 yıl arasında. Bayağı bir zaman alıyor. Ama enerji bakanlığı olarak biz bugün burada yanan şu enerjiyi 7 gün 24 saat, 365 gün, 8 bin 760 saat sağlamak zorundayız. Bunu sağlamanın da tek kaynağı kömür, doğalgaz ve nükleer santraller. Bu tesisimiz örnek bir tesis olacak inşallah. Çünkü bizim 2023 programındaki hedefimiz bin megavatlık biyogaz tesisi kurulmasıydı. Ama şu an gördüğüm kadarıyla 224 megavat bir kurulu güç var Türkiye genelinde. Sanırım 2023’te hedeflediğimiz rakama ulaşırız.”
Yapılan konuşmaların ardından kurdele kesilerek tesisin açılışı gerçekleştirildi. Davetliler ve Protokol üyeleri daha sonra tesisi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.