Suriye’ye Girdik de, Nasıl Çıkacağız?

Türk Silahlı Kuvvetleri “Fırat Kalkanı” Harekatından sonra ikinci kez Suriye topraklarına girdi. “Zeytin Dalı” adı verilen harekat ile Suriye’nin Kuzeyinde kurulmak istenen yapay Kürt devletinin hedef alındığı söylense de esas hedefin ne olduğu konusunda tereddüt yaratan söylemler var. Bu söylemler girdiğimiz bu zorlu savaştan nasıl çıkacağımız konusunu belirsizleştiriyor.
Suriye’de Esad rejimini yıkmak hedefi ile 7 yıl önce iç savaş başlatıldığında AKP iktidarı da hedefine Esad rejimini oturtmuştu. Türkiye’nin bugün yürüttüğü savaş Suriye’den parça kopartmaya çalışan PYD-YPG kuvvetleri ve arkasındaki ABD desteğine karşı olduğu var sayılsa bile, AKP aynı hedefe karşı çarpışmamıza rağmen Esad ile el sıkışmış değil. Tam tersine en yetkili ağızlar, her fırsatta Esad’a yönelik sözlü saldırılarını sürdürüyor.
Üstelik TSK bu savaşı Esad rejimini yıkmak hedefi ile silahlanmış ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) kuvvetleri ile birlikte yürütüyor. Türkiye’nin “Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız” sözleri PYD güçlerinin alt edilmesinden sonra Suriye’den çekileceği anlamını taşısa bile, elde ettiği toprakları kime terk edeceği konusunu kimse tartışmıyor.
Türkiye şu anda ÖSO ile birlikte savaştığına göre, PYD’nin boşaltacağı toprakları müttefiki ÖSO yerine Esad kuvvetlerine terk etmesi düşüncesi ÖSO güçlerinin ne için savaştığı sorusunu gündeme getirmeyecek mi? Eğer Türkiye bu toprakları Esad güçlerine terk edecekse daha sonra ÖSO denilen kuvvetler ne olacak?
Yok eğer böyle bir sorun yaratmamak için Türkiye Suriye topraklarında kalıcı olacaksa Suriye’nin toprak bütünlüğüne nasıl saygılı olacağız? Ya da Türkiye bu topraklardan çekilirken PYD’den boşalan bölgeleri ÖSO’ya bırakacaksa Suriye’de iç savaş sona ermiş sayılacak mı? Bu durumda Suriye’nin toprak bütünlüğü ne olacak?
PYD ve ABD’nin esas hedefinin Kuzey Irak’tan başlayan bir Kürt devletini Akdeniz’e bağlayacak koridorun oluşması olduğu apaçık. Yani yeni bir devlet. Ancak bu hedefe ulaşılamasa bile Suriye’de federal bir yapı oluşturarak bu ülkeyi bölmek ikincil hedef.
TV kanallarında konuşan bazı AKP sözcüleri “Suriye’nin Kuzeyinde bir PYD devletçiği değil, Türkmen ya da Sünni unsurlardan oluşan bir federal yapı oluşsaydı tavrımız farklı olurdu” tarzındaki söylemler neyi ifade ediyor?
Savaş elbette kanlı ve güç bir eylemdir. Ancak bazen bir savaşı bitirmek başlatmaktan daha zordur. Suriye’deki savaşın sona ermesinin ön koşullarından biri Türk yetkililer ile Esad’ın el sıkışmasıdır. Aksi takdirde sürmekte olan savaş kolay sona ermeyecek, bölge uzun yıllar bir ateş çemberi içinde kalacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.