Sünnet sezonu öncesi uzman uyarısı!

Yaz mevsimi olması ve okulların kapanmasıyla birlikte aileleri sünnet telaşı sardı. Uzmanlar çocukların sünnetlerinin hijyenik bir ortamda yapılması yönünde uyarılarda bulunuyor.
Bandırma Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr Mesut Kaçar “1,5 ile 4,5 yaş arasında yapılan sünnetlerde çocukların büyüdükleri zaman cinsiyetle alakalı problem yaşayabileceği, yapılan araştırmalarla ortaya konulduğunu ve en ideal yaşın 2 olduğuna değindi.
Sünnet olacak çocuklar ve aileleri nelere dikkat etmeli?
Sünnet olacak çocukların sünnet olmadan önce bilgiyi paylaşılmasını ifade eden Kaçar “Sünnet olmaya karar verdiklerinde öncelikle çocuklarıyla paylaşsınlar. Çocuğa ne olduğunu onun anlayabileceği dilden anlatmalı ki çocuğun korkusunu yenmeli. Bırakın sünneti, muayene sırasında bile sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Sünnetten belli bir süre önce bizlere gelip muayene işlemi çok önemli çünkü eşlik eden birtakım patolojik durumları saptayabiliyoruz. Peygamber sünneti gibi sünnetin olmamasını öneriyoruz. Mutlaka ehli kişilere işlemi yaptırmaları gerekiyor. İşi bilen kişinin yapmaması sonunu yaşamın ileriki seviyede cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açabilecek ve sıkıntıları beraberinde getirebilecektir” dedi.
Sünnet “En ideal 2 yaş”
Yaş olarak 2 ila 6 yaş arası faaliyet dönemleri dediğimiz çocuklarda cinsel organını tanıdığı, ona ilgi gösterdiği ve cinsel organını erkeklikle bağdaştırdığı için bu yaşlarda önermiyoruz. Ama en ideal 2 yaşa kadar yaptırmak mümkün. Çünkü çocuk olayın farkında olmadığı, altı bezli olduğu için anne açısından da bakımı kolay olduğu için sıkıntısız bir şekilde hallolmaktadır.
“Sünneti Doktor Yapmalı”
Sünneti doktorların yapması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Mesut Kaçar, “Sünnetçi olarak tabir edilen kişilerin sağlık çalışanı bile olsa sünnet yapmaları kanunen yasal değil ve birçok sakınca doğurabilir. Sünnet bir ameliyattır, usulüne uygun yapılması gerekir. Penisteki anormallikler sünnet işlemi sırasında giderilebilir” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.