Sporunuzu Cadillac’ta yapmak istemez misiniz?

Spor yapan bedenlerin diriliği ve esnekliği herkesi cezbetse de herkes spor yapmıyor malum. Yapamıyor demiyorum, çünkü istense yapılabilineceğini biliyorum.
“Ben çok hareketliyim ama…..” diye başlıyoruz ya sporsuzluğumuzu alalamak için, işte “ama”dan önceki söylenen her sözün solda sıfır olmuş olduğunu bir kez daha kanıtlamış oluyoruz bu deyişimizle.
Hımbıl hımbıl oturmaktansa hareketli olmak elbette ki daha iyidir. Lakin o spor değildir.
Spor yapmak için illa ki spor oyunlarına dahil olmak da gerekmez. Top oynamak gerekmez, yer minderinde parendeler atıp amuda kalkmak gerekmez, koşarken rekor kırmak gerekmez.
80’li yıllarda Türk filmlerinde dahi kendisine yer bulmuş olan, garip kıyafetlerle ve çılgın müziklerle kan ter içinde kalınarak yapılan aerobik tarzı atraksiyonlar yapmak gerekmez.
Düzenli ve tempolu yapılan bir yürüme ile şartlar elveriyorsa bütün sporların anası olan yüzme kendi başına yapılabilecek sporların en kolayı…
Eğer ki spor daha ciddi anlamda yapılacak ise bir salona gitmek ve bir bilen eşliğinde çalışmak gerekiyor. Ki hangi hareketi yaparsa bedeninde neler olacağını bilsin insan, vücudundaki değişimleri gün be gün izlesin. Sonra da bunu bir yaşama biçimi haline getirsin
Yoksa “Yaz başlarken bir-iki ay hoplayıp zıplayalım, kan ter içinde kalalım, ite kaka birkaç kilo verelim, sonrası Allah kerim” mantığı değil spor…
Bu kadar spor dedikten sonra biz en iyisi sözü bir bilene bırakalım ve AG Fit&GYM Pilates Salonu ortaklarından, Beden Eğitimi Öğretmeni, eskrim ve yüzme antrenörü ve pilates eğitmeni olan Ayşe Aktan’a verelim.
O anlatsın bize pilatesin inceliklerini, yapılan sporun her hücremize kadar nasıl bizi yenilediğini.
Ayşe Aktan kimdir, seni tanıyalım önce…
Bursa Atatürk Lisesi’nden mezuniyetimin ardından Manisa Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda eğitim gördüm. Diplomamı aldıktan sonra çeşitli kurumlarda Beden Eğitimi Öğretmenliği yaptım, halen de yapmaktayım.
Lise yıllarımda eskrim yaptım. Eskrim ile Milli Takım sporcusu oldum. Üniversitede step aeorobiğe merak sardım. Uzun yıllardır step aerobik yapıyordum. Okuldaki uzmanlığımı yüzme branşında yaptım.

Lise yıllarından beri yakın arkadaşım olan Gülay Durak ile birlikte açtık bu salonu.
Pilatesi anlatır mısın bize?
Pilates; ortopedi, kronik ağrı ve birçok rehabilitasyon alanında kullanılamaya başlanmış. Bizim ülkemizde yaygınlaşması yeni.
Pilatesin temelinde ciddi bir koordinasyon ve konsantrasyon, denge var. Diğer salon sporlarına göre daha sakin. Nefes nefese kalınmayan, çok ağır aletlerin altına girmenize gerek bırakmayan bir yöntem. Hem spor yapıp hem dinleniyorsunuz pilates ile. Hem beden çalışıyor hem zihin çalışıyor. Dinlendiriyor. Bu da insan üzerinde tatlı bir yorgunluk yaratıyor.
Pilates’in kaynağı nedir?
Jozef Pilates bu işin babası ve kendisi de fiziksel sorunları olan bir insan. Pilates 1900’lerde daha çok fizik tedavi amaçlı çıkmaya başladı. Bel fıtığı olanlar, sırt ağrılarından şikayet edenler, ortopedik sorunu olanlar tedavi amacıyla kullanıyorlar.
Pilates boyu uzatır mı?
Evet, uzatır. Çünkü öncelikle doğru durmayı öğretiyor. Omurlar arasındaki mesafeyi doğru duruşa getirerek bedeni dikleştiriyor. Çalışan kas grupların da kuvvetlenince, kaslar bedenimizin askısı olduğu için duruşu dikleştiriyor. Vücut sıkılaştıkça ortaya daha fit görüntü çıkıyor. Daha dinç ve daha enerjik görüntüyle kişinin kendisine olan güveni de artıyor.
Pilatesle kilo verilir mi?
Evet verilir. Çünkü pilateste yapılan çalışmalar kişinin kas kütlesini geliştirir. Kas oranı ne kadar fazla olursa yağ yakım hızı da o kadar yüksek olur.
Pilatesi yapanlar bunun ruhuna giriyorlar mu?
Pilateste en önemli temel nefes. Doğru nefes prensibi ile çalışmak gerekiyor. Hem solunum, hem hareket doğru yapılacak. Bu da ciddi şekilde konsantrasyon gerektiriyor.
Vücutlarını hissediyorlar mı? Kendimden örnek verecek olursam; spor yaparken yalnızlığı tercih ederim, vücudumun her zerresi ile bütünleşirim. Böylece de yaptığımın ancak o zaman işe yaradığını hissederim.
Çok doğru bir tespit. Bunu da en fazla pilateste hisseder insan. Vücuduna hangi kasın çalıştığının farkındalığı yüksek olur.
Yaptığı hareket esnasında o an vücudunun neresinde olduğunu bilir. Hem de tanır vücudunu.
Pilates yaparken bedeninin her noktasının farkına varır kişi.
 
Çalışmalarınız nasıl oluyor?
Bütün çalışmalarımız bir eğitmen eşliğinde birebir oluyor. Reformer özellikle hocayla oluyor.
Bu yöntemle çalışanlar “Şimdiye kadar ben hiç spor yapmamışım” ya da “Eğer bu bir egzersiz ise ben şimdiye kadar ne yaptım” algısıyla yüzleşiyorlar.
Ortopedik rahatsızlıklarda yüzmenin dışında doktorlar tarafından da önerilen bir yöntem Re-Former…
 
Pilateste ‘merkez’ neresidir?
Pilateste merkez karın bölgesidir. Karın bölgesini aktive ediyoruz. Sadece nefes alıp vererek bile üyeyi yoruyoruz. Derin nefes alma verme tekniği ile karın kasları doğru kullanarak çalıştığı ve karnı aktive ettiği için bütün vücuttaki egzersiz daha kuvvetli hissediliyor. Hareketler yanlış nefes tekniğiyle yapıldığında ne kadar çok tekrar yapılırsa yapılsın çok da işe yaramıyor.
Üye size geldiğinde ilk karşılamada neler yapıyorsunuz?
Gelen üyeye önce vücut analizi yaparız. Ayaktan tepe noktasına kadar oluşmuş olan duruş bozukluklarını tespit ederiz. Yanlış duruş, yanlış yapılmış spor etkisi var mı bakarız. Omurgasında skolyoz var mı bakarız. Uzun süre araba kullanan, masa başı çalışanlarda duruş bozuklukları vardır. Yanlış dura dura kas grupları da yanlış çalışıyor. Kaslar kısa ve gergin hale gelebiliyor. Biz gelenlerin neye ihtiyacı var onu tesbit ediyoruz.
Kısa ve gergin kası uzatmak, uzun ve kuvveti az olan kası güçlendirmek gerekiyor. Ona göre programlar uyguluyoruz.
Duruş tespiti nasıl yapılıyor?
Atlet, tayt ve çıplak ayak olmalı kişide. Vücudunu hissedebilmemiz lazım.
Çıplak ayakla yürütüyoruz. Nasıl bastığına bakıyoruz. Dizleri, omuzları, beli, boynu, hepsi tek tek anatomik olarak elden geçiyor.
İlk geldikleri hallerinin fotoğrafları çekiliyor, tüm ölçüleri belgeleniyor. 10 saatin sonunda da karşılaştırma yapılıyor.
 
Spor nelere iyi gelir?
Spor yapınca öncelikle seratonin salgılanır. Bu bir de güneş ışığı ve çikolatada var. Seratonin size kendinizi iyi hissettirir. Depresyon kelimesiyle olan bağınızı keser. Kan dolaşımın hızlanması ile en uç noktalardaki damarlar dahi kanla sulanır, dokular ve organlar daha fazla beslenir, bu da yanında sağlıklılığı getirir.
Aletler nelerdir?
İnsanlar aletli çalışmanın önemini anladılar artık.
Joseph Pilates bu işin babası ve kendisi de fiziksel sorunları olan bir insan. Pilates 1900’lerde daha çok fizik tedavi amaçlı çıkmaya başladı. Bel fıtığı olanlar, sırt ağrılarından şikayet edenler, ortopedik sorunu olanlar tedavi amacıyla kullanıyorlar.
Grup Pilatesinde pilates topu, pilates lastiği ve trx kullanılıyor.
Reformer Pilates’te, Tower Reformer ve Cadillac kullanılmakta.
“Reformer Pilates”, “Grup Mat Pilates”, “Cadillac, trx, ag”, “Personal Training”
Cadillac ve reformer aslında kardeşler. Fakat üzerinde yapılan egzersizleri farklı.
Grup derslerini nerede yapıyorsunuz?
Grup dersleri için salonumuz var. Yine öğretmen eşliğinde ve irili ufaklı toplarla çalışıyoruz.
Butik bir spor salonuyuz ve bizimle çalışmak isteyen kişiler sporun bilincine varmış kişiler.
Sevgili Ayşe ile kahve eşliğinde yaptığımız bu sohbetin sonunda bir kırk yılı daha garantiledik.
Veda etmeden önce ise, sohbetimiz esnasında salonda da bizden başka kimse olmaması sebebiyle mecburen kendi fotoğrafımızı kendimiz çektik.

Fonda çalan müziğinden aydınlatmasına kadar huzurlu, mutfağından banyosuna ve soyunma odasına kadar kadın titizliğindeki bu ortamda öğrencileriyle spor dolu günler dileyerek ayrıldık birbirimizden…
cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.