Sınavdaki Yatağan

Yatağan 2 hafta içinde büyük bir sınav yaşayacak. 15 yıldır süren özelleştirme çabaları ve 15 aya yaklaşan büyük direniş 7 Aralık tarihine kadar yeni bir şekle bürünecek. Ya zafer kazanılacak, ya da…
Yatağan bu büyük mücadeleden zaferle çıkarsa bu, tek başına enerji ve maden işçilerinin değil, tüm Yatağan halkı ile onlara destek verenlerin olacak. Üstelik Yatağanlıların, hatta tüm ülkenin desteği olmadan bu mücadeleden zaferle çıkılması mümkün görünmüyor.
Yatağan Termik Santrali ve onu besleyen kömür sahalarının varlık satışı yolu ile özelleştirilmesi için yapılan ihalede ilk sırayı alan Aydem bağlantılı Elsan şirketi için son gün 7 Aralık. Bu tarihe kadar şirketin gerekli parayı yatırıp işlemlerin tamamlanmaması halinde ihalede 2. sırayı alan şirket için süreç başlayacak. Bir anlamda Yatağanlıların özelleştirme sınavı yeni bir aşamaya girecek.
Elsan şirketinin Aydem ile bağlantılı olması nedeniyle, bu şirketin YEAŞ için ne kadar büyük önem taşıdığı belli. Bu durumda Aydın, Denizli, Muğla bölgesinde elektrik dağıtım ihalesini alan şirket ortakları bölgenin merkezi sayılabilecek bir yerde çok önemli bir elektrik üretim tesisi ile kömür sahalarının da sahibi olacak. Bu durumda Elsan şirketi bütün olanaklarını zorlayarak işlemlerini tamamlayacak ve sonuca ulaşmak isteyecektir. ( Bu arada YEAŞ’a sahip olacak şirket ülkenin en büyük zeytinliklerinden birine de sahip olacak)
Aydem’in kârlarına kâr katacak bu özelleştirmeyi önleyecek tek etken enerji işçilerinin kararlı mücadelesi yanında Yatağanlıların da desteği olacaktır. Yatağanlıların kararlı mücadelesi Elsan şirketinin gözünü korkutabilirse bu mücadele zaferle sonuçlanabilir. Bu zafer aynı zamanda Yeniköy, Kemerköy özelleştirmesi ile arkadan gelecek başka özelleştirmelerin de kaderini belirleyecek, tüm ülkeye moral kaynağı olacaktır.
Önümüzdeki günlerde yükselecek mücadelede Maden-İş ve Tes-İş sendikalarının önderlerine de büyük görevler düşüyor. Her 2 sendikanın önderleri bu güne kadar hata yapmadan kararlı mücadelelerini sürdürdüler. Bu kavgada Yatağanlıların desteğini almak kadar gelecek destek önerilerine de açık olmayı başarabilirlerse gerçek önder oldukları kanıtlanacak, “Yatağan ve Milas Çanakkale’dir” sözü ancak böyle gerçeklik kazanacaktır.
Türkiye önümüzdeki 7 ay içinde seçimlere gidecek. Yatağan’da süren mücadele sırasında öne çıkan işçi önderleri için siyasettin yükselen basamaklarında yer almaları doğrultusunda bir takım özlem ya da öneriler olacaktır.
Yatağan mücadelesini zafere ulaştırabilirlerse bu önderlerin her alanda önü açılacak ve önlerini tıkamaya kalkacakların siyasi yaşamları tartışılacaktır.
Tüm Yatağanlıları bu kavgada yer almaya çağırıyor ve başarılar diliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.