Mudanya kendine geliyor, darısı memleketin başına

Bu sabah Mudanya Sosyal Tesislerinde Bursa basını ile buluşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, görevdeki 8 ayını değerlendirdi.
“Göreve gelirken temiz, dürüst ve ahlâklı olacağız demiştik, sözümüzde duruyoruz. Bu da hiç zor olmuyor. Çünkü doğamız bu” diyen Başkan Türkyılmaz, geçmişte belediye hakkında çok şaibe olduğunu, şimdiyse Mudanya’nın hak ettiği gibi yönetildiğini söyledi.
İlk zamanlarda tepkilerle karşılaştıklarını ama artık düzene girdiklerini, yaptıklarının ses getirdiğini belirtti.
Geçmiş dönemden çıkan borçları nasıl temizlediklerini rakamlarıyla ortaya serdi. Yapılan yanlışları dile getirse de eski yönetimden şikâyet etmedi. Amaç hizmet olunca sızlanmaya ne hacet….
Göreve geldiğinden beri makam odasının kapısı açık olan Başkan o kapının hiçbir zaman kapanmayacağını söylerken kendinden emindi. Ayda 5 bin liralık masrafı olan makam aracını masraftan düşmek için kullanmak istemediğini ve aracın kullanım süresi dolana dek vatandaşın hizmetine sunduğunu cümle alem biliyordu.
Mudanya gibi tarihi önemi ve tarihi geçmişi olan bir beldeye Başkan olmak ve bunun hakkını vermeye çalışmak takdire şayan doğrusu.
Gördüğümüz kadarıyla yönetim değişir değişmez biraz gürültü patırtıyla da olsa Mudanya’nın çehresi değişmeye başladı.
Yapılan etkinlikler listelere sığmadı.
11 Ekim günü 92 yıldır kutlanmamış olan Mütareke’nin yıldönümü tarihinde ilk kez kutlandı.
Hem de başta Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Çok Sesli Korosu, Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından oluşan 170 kişilik dev kadro olmak üzere, Türk Yıldızları, yelken yarışları, yurt dışından ve yurt içinden gelen pek çok kıymetli sanatçı ile.
Ki; “Mütareke olmasa Lozan olmazdı, Lozan olmasa Türkiye Cumhuriyeti olmazdı” diyor Başkan Türkyılmaz. Ve Mütareke’nin önemine dikkat çekiyor.
Tarihin yanında tarımı da olan Mudanya’da zeytin, üzüm ve kara incir festivalleri de yapıldı yaz boyu.
Kendi dönemlerinden önce ruhsatı alınan ve inşaata başlamak için kesilen zeytin ağaçları konusunda ne kadar üzgün ve çaresiz olduğunu belirtmeden geçmedi.
Temizlik işlerinde zaman zaman aksaklıklar yaşandığını, bunun da en çok içeriden sabote edildiğini dile getirirken kırgındı.
Mudanya tarihin ve tarımın yanında Bursa’nın nefes aldığı bir turizm beldesi de. Bunu da en iyi şekilde değerlendirerek tüm plajları halka açmayı hedefleyen Başkan bunun büyük bir bölümünü başarmış. Böyle bir mantığa alışkın olmayan esnaf maraza çıkartmamış değil, lakin yoldan dönüş olmadığını görünce herkes durumu kabul etmiş. Bu sayede de halka ait olan yerler halka geri verilmiş.
Başkan zaman zaman elinde çöp poşetleriyle sahile inerek halkla birlikte sahil temizliğine de giriştiğini biliyordum. Burada tüm meselenin temizlik mantığını yerleştirmek olduğunu söyledi.
Mudanya’da kiliseler, camiler, hamamlar, cem evleri ve eski eserler tek tek elden geçirilip hayata döndürülecek. Hepsi projelendirilmiş, hepsi sırada.
Betona gark olmuş ilçede açıkta kalan her metrekare için “Çalı dikeniyle dahi olsa yeşillendirilsin” talimatını vermiş Başkan.
Kültüre, sanata, tarihe, tarıma ve çevreye duyulan saygı ile kent gittikçe olması gereken kıvama geliyor anlaşılan…
Daha önce yapılanları ve yapılmayanları, kendi yaptıklarını ve yapacaklarını en ufak detayına kadar anlattı Türkyılmaz. Rakamlar epey etkileyiciydi.
Okumak için tıklayın; Türkyılmaz, 8 ayın hesabını verdi!
Toplantıdan anladığımız, Başkan Türkyılmaz Mudanya’yı “çiftlik” olmaktan çıkartmış ve Barışın Başkenti yapmaya niyetli.
Bursa’dan Mudanya’ya gelirken Tepedevrent Mevkii’ne “Mudanya’ya doğru barışı, kardeşliği, demokrasiyi göreceksiniz, sakın şaşırmayın” tabelasını da yerleştirdi mi….
Başkan’ın gizlisi saklısı da yok. Göreve geldiğinden beri yaptığı basın bilgilendirmelerini “benim” diyen başkan yapmıyor.
“Mudanya bundan böyle mütevazı olmayacak ve hakkını sonuna kadara arayıp alacak” diyor.
Başkan Türkyılmaz Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’e kadar Başkan olmayı kafasına koymuş. “Yapacaklarımı ancak o zamana dek yetiştiririm. Sonrasında gözüm yok” diyecek kadar da doygun…
CHP’li Türkyılmaz’ın Ak Partili Altepe ile uyumu da merak konusu elbet.
Bursaport gazetesinden Zafer Opsar’ın kendisinin Büyükşehir Belediye Başkanıyla olan uyumu sorusunu, Başkan ile hiçbir sorunu olmadığını ama alt kadroların partizanlık yaptığını söyleyerek yanıtlıyor.
****
Niyet olarak halka hizmeti hedeflemiş bir insana köstek değil destek olmalı artık tüm birimler.
Artık o ufak zihniyetli ayak oyunlarını bir kenara bırakıp Mudanya için neler yapılabilir ona bakmalı.
Yanlışlarda iyi niyetli uyarılar yapıp, doğrularda dozunda alkışlamalı.
Mudanya bizim, Mudanya hepimizin.
Bunun farkına varmalı…
cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.