“Sevgi ve emek; Kadın demektir”

Cumhuriyet Halk Partisi Karacabey Kadın Kolları adına Kadın Kolları Başkanı Nuriye Kılıçarslan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı.

“Türkiye’de hala kadınların çalışma yaşamındaki sorun ve sosyal güvenceleri yerine ne yazık ki yaşam haklarının ellerinden alınmasını ve bu tehdidin artmasını konuşmaktayız.” diyen Kılıçarslan, şu ifadelere yer verdi:

“8 Mart 1857 yılında Amerika’nın New York kentinde, tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadın; düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grev başlattı. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği bu mücadelede, polisin grevdeki işçilere saldırması ve fabrikaya kilitlemesiyle çıkan yangın sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine on bini aşkın kişi katıldı. Bu olaylardan 52 yıl sonra Danimarka’nın Kopenhag şehrinde, Kadın Sosyalist Enternasyonal toplantısı düzenlendi. 26-27 Ağustos tarihinde Kopenhag’da Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin tarafından, 8 Mart 1857’deki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisi getirildi. Zetkin’nin önerisi oybirliğiyle kabul edildi. 1960’lı yılların sonunda ABD’de binlerce kadının katılımı ile yapılan 8 Mart anmaları daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Ve ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 yılında 8 Mart’ı “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul etti.

Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve kitlesel olarak kutlandı, kapalı mekânlardan sokaklara taşındı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra 4 yıl boyunca 8 Mart hiç kutlanmadı. 1984’ten itibaren her yıl kadın örgütleri tarafından direniş ve mücadele günü olarak “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.

Ülkemizde hala kadınların çalışma yaşamındaki sorunları ve sosyal güvenceleri yerine ne yazık ki yaşam haklarının ellerinden alınmasını ve bu tehdidin artmasını konuşmaktayız. 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 iken, bu 2009 yılında 953 e çıkmıştır. Artış 7 yıl için % 1400’tür. 2002 – 2013 yılları arasında öldürülen kadın sayısı 13 bin 381’dir.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün taciz, tecavüz, şiddet ve cinayeti kadınların ‘kaderi’ haline getiren, adeta katliama dönüşen erkek egemen anlayışa ‘dur’ deme günüdür. Güvencesiz ve esnek çalışmaya, kadına yönelik şiddete, kadın cinayetlerine, kadınlara yönelik her türlü baskı ve ayrımcılığa karşı kadın dayanışmasının bir parçası olarak mücadeleye devam diyor, tüm emekçi kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.