Şekerpancarı tarih oluyor

Mustafakemalpaşa DP İlçe Başkanı uyardı:

Mustafakemalpaşa'nın kapatılan Şeker Fabrikası nedeniyle yaklaşık 20 milyon TL zarara uğradığını iddia eden Söğüt, bu şekilde üreticilerin de büyük mağduriyet yaşadığını dile getirdi.
Sıkıntının çok büyük olduğuna dikkat çeken DP İlçe Başkanı İsa Söğüt şunları söyledi; “Anneler ve babalar. Bugünlerde çocuklarınızın elinden tutun ve Şeker fabrikalarının Üç Kumalı'daki pancar toplama kantarına götürün. Belki sonraki yıllarda göremeyebilirler.
1956 yılından bu yana devam eden Susurluk Şeker Fabrikası'nda işlenen şeker pancarlarının üçte birini (yaklaşık 100-180 bin ton) üreten bölgemizdeki pancar ekimi sona ermek üzeredir.
Etrafımızda neler oluyor bir bakın. Örneğin 2 yıldır Susurluk Şeker Fabrikası'nın çalışmadığını biliyor muydunuz? Şeker pancarının yeraltı mahsulü ve her türlü hava muhalefetine dayanıklı, çiftçinin sigortası olduğunu biliyor muydunuz? Üretilen şeker pancarından çıkan küspenin üreticilere parasız verildiğini, hayvan bakanların yem maliyetlerini düşürdüğünü, pancardan çıkan melasın faydasını biliyor muydunuz? Şeker fabrikasının ça1ışmamasının sadece ilçemize 20 milyon TL zarar ettirdiğini biliyor muydunuz?
Bir dönüm şeker pancarının, 5 dönüm çam ormanından daha fazla oksijen ürettiğini biliyor muydunuz? Şeker pancarı, kilogram alım fiyatının 15 yıldır aynı (8 ile 10 kuruş) arasında olduğunu biliyor muydunuz?
Dünyada tatlandırıcı kullanımının yüzde 2, ülkemizde yüzde 10, Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 15'e çıkarıldığını, sınırlardan kaçak getirilenlerle yüzde 50'lere dayandığını biliyor muydunuz?
Bu soruları sayfalarca yazabilirim. Konuyu çok iyi bildiğim için yaşamsal önem taşıdığına vurgu yapmak istedim.
Evlatlarımızın elinden tutup, ileride tarih olacak pancarı göstererek, şekerin buradan üretildiğini öğretsek iyi olur diye düşünüyorum. Oğluma tütünü gösteremediğim için
üzüntümü paylaşıyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.