Sanayici süt fiyatlarını düşürmek istiyor!

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ile Platform Fuarcılık tarafından düzenlenen Türkiye Tarım Platformu 2'nci Tarım Hayvancılık ve Tedarik 2011 İkili Görüşmeleri toplantısının açılışı, Antalya'nın Lara bölgesindeki Kervansaray Otel'de yapıldı.

Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Teşkilatlanma Daire Başkanı Fersan Dursun, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Koyuncu, Türkiye Köy Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Çalışkan, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Muzaffer Demirağ, Platform Fuarcılık Genel Müdürü Kudret Çiçekçi, tarım sektöründe faaliyet gösteren tedarikçi firma temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Teşkilatlanma Daire Başkanı Fersan Dursun, bakanlıkta hayata geçirilen yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında, tarım sektöründeki örgütlere yönelik düzenlemeler yapılacağını söyledi. Bu kapsamda mevzuat uyum çalışmaları ile AB uyum çalışmalarını hayata geçireceklerini ifade eden Fersan Dursun, bakanlığın yeniden yapılandırılması kapsamında kurulan çalışma gruplarıyla birlikte pek çok projeyi hayata geçireceklerini belirtti.

Zor ve zahmetli sektör

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Koyuncu, tarımın zor ve zahmetli bir sektör olduğunu belirterek, özellikle üreticilerin kışın kar, yağmur, yazın sıcağa aldırış etmeden üretim yapabilmek için çabaladığını dile getirdi.

Türkiye'nin süt üretiminde dünyada 15'inci sırada olduğunu aktaran Ali Koyuncu, 2010 yılında süt fiyatlarında yaşanan sıkıntıya vurgu yaptı. 2010'un ilk üç ayında sütün litresinin 85 kuruştan satıldığını, ancak sanayicilerin 'arz fazlalığı var, satılmıyor' diyerek fiyatı 72.5 kuruşa indirmeye çalıştığını kaydeden Ali Koyuncu, şöyle devam etti; “Yapmayın dedik, toplantılar yaptık, olmadı. Bundan sonra biz bir süt eylemi yaptık. Birçok yerde süt eylemine uyuldu. Onun sonunda süt üreticilerine, hayvancılıkla iştigal eden kardeşlerimize ne kadar haksızlık ve hukuksuzluk yapıldığını orada gösterdik.”

Sütün litresinin 80 kuruş olduğunu belirten ve süt üreticilerini de fiyatlar konusunda yeterince mücadele etmemekle eleştiren Ali Koyuncu, süt sanayicilerinin lobi çalışmaları yaparak süt fiyatlarını aşağı çekmeye uğraştığını, buna karşılık üreticilerin ise kahve köşelerinde sütün ucuzluğundan, yemin pahalılığından bahsetmekten öteye gidemediğini kaydetti.

Süt eylemleri sonucunda verilen mücadele ile Süt Konseyi oluşturulduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletildikten sonra ise Türkiye Süt Müdahale Komisyonu'nun kurulma aşamasında olduğunu ifade eden Ali Koyuncu, bakanlığın bu konuda çalışma yaptığını, bundan sonra da üretici menfaatlerinin korunması noktasında çalışacak bir komisyon için mücadele edeceklerini dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.