Maden mağdurları yürüyüş hazırlığında!

22 Aralık’ta Bursa Ağır Ceza’da görülecek olan son mahkemede nihai kararın verilmesi beklenirken, aileler facianın 2’nci yıldönümünde Mustafakemalpaşa’dan Bursa’ya yürümeye hazırlanıyor.

Gerçekleştirdikleri çeşitli eylemlerle maden ocağı işletme sahibi ve yetkililerinin gereken cezayı almasını istediklerini vurgulayan aileler son mahkeme öncesi yürüyüş gerçekleştirmeyi planlıyor. Valilikten gerekli izinlerin alındığını belirten madenci yakını ve ailelerin sözcüsü Nihat Hanay, 09 Aralık 2011 günü ilçedeki Heykel Meydanı’ndan başlayacakları yürüyüşü ertesi gün Bursa’da sonlandıracaklarını belirtti.

Hanay, “Tutuklu olarak yargılanan taşeron firma sahibi Fahrettin Şolpan ve ocağın İşletme Müdürü Hayrettin Çelik’in salıverilmesinden son derece üzüntü duyduk. Bu kişilerle birlikte aynı derece suçlu olan Nurullah Ercan’ın da tutuklanmasını bekliyoruz. Bu haklı ve onurlu mücadelemizde Maden İş Sendikaları başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarından, başkanlarından destek istedik ve söz aldık. Yakınlarımızı kaybetmemizin ikinci yıl dönümünde ulusal anlamda ses getirecek bir yürüyüş düzenledik. Kanunlar çerçevesinde bize verilen izinler doğrultusunda kazanın yaşandığı Mustafakemalpaşa ilçemizden Bursa’ya kadar yürüyeceğiz ve Bursa heykel meydanına yakınlarımızın anısına çelenk koyacağız” dedi.

Dernek kurulacak

Öte yandan Türkiye’de bu güne kadar maden kazalarında yaşamını yitirenlerin dernekleşmediğini ifade eden Nihat Hanay ilk (Maden Şehitleri Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği)’ni kurmaya hazırlandıklarını söyledi.

Hanay, “Bir maden faciasında yakınlarını kaybetmiş insanlar olarak, yine bu tip kazalarda yakınlarını kaybeden kişilerin kurduğu bir oluşuma kayıt olmak istedik ancak gördük ki henüz ülkemizde böyle bir dernek ya da oluşum bulunmuyor. Ailelerle oturup bir karar aldık ve bu fikrimizi Bursa Valimiz Sayın Şahabettin Harput ile paylaştık. Kendisi de bu konuya son derece sıcak baktı. Gerekli girişimleri başlattık. Kısa bir süre sonra Maden Şehitleri Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çatısı altında toplanacağız. Babalarını kaybeden çocuklarımızın öğrenim masraflarından tutun, geçimini güçlükle sağlayan ailelerimize yardım etmeye kadar son derece aktif ve çalışan bir dernek kuracağız” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.