Sahillerimiz sahipsiz mi?

Yeniköy sahillerinde bakım ve onarıma alınan kaçak gemiler ürkütüyor
Sahillerimiz sahipsiz mi?
Karacabey’in tatil ve turizm merkezi Yeniköy sahilleri kaçak gemi sökümü yapan tersaneler nedeniyle tehdit altında.
Balıkçı kayıklarını tamir ve boyama işlemi yapmak için kurulan küçük tersaneler, kaçak olarak büyük tonajlı gemilerin onarılması için kullanılıyor. Malkara ve Kurşunlu sahiline kurulan bu yerlerde, büyük tonajlı gemileri kaçak olarak karaya çekilerek onarılması, çevre kirliğine de neden oluyor. Kurşunlu’da kurulan bir tersane kaçak olarak bakım yapması nedeniyle mazot, boya artığı, asbest gibi atıklarla da deniz yaşamını ve sahili tehdit ediyor. Kurşunlu sakinleri ise kaçak olarak bakımı yapılan gemilerden kalkan boya tozu ve gürültüden şikayetçi. Kurşunlu sakinleri gün boyu çıkan gürültü nedeniyle öğrencilerin ders çalışamaz hale geldiğini dile getiriyor.
Tersaneden kalkan boya tozu nedeniyle nefes bile almaktan çekindiklerini belirten bazı Kurşunlu halkı, balkona çamaşır dahi asmadıklarını söylüyor. Vatandaşlar ilçede yaz turizminin arttığı bir bölgede tersaneye izin verilmesine anlam veremediklerini ifade ederek, kimin göz yumduğunu merak ettiklerini söylediler.
Kirli olarak adlandırılan gemilerin yasal olarak faaliyet gösterilen tersanelere asbest nedeniyle girmeleri yasak. Asbest içeren gemilerin sökümüne ise Türkiye Kara Suları içinde izin verilmiyor. Hal böyle olunca da bu tür gemileri satın alan veya onarımını yaptırmak isteyen armatörler, kaçak olarak faaliyet gösteren bu tür tersanelere yöneliyor. Hiçbir güvenlik önlemi ve denetimin olmadığı bu tersanelerde ise bir facianın yaşanması an meselesi.
Tersanenin yaptığı çevre kirliliği ise deniz yaşamını tehdit edici boyuta ulaşmış durumda. Kurşunlu’da ufak çaplı balıkçı teknelerini onarmak için kurulan sözde izinli bir tersane ise geçtiğimiz günlerde büyük bir çevre felaketine yol açtı. Çevre sakinlerinin iddiasına göre denize yaklaşık 3 ton mazot döküldü. Dökülen mazotun deterjanla deniz tabanına çökertilerek örtbas edildiği söyleniyor. Kurşunlu sakinlerinin şikayeti üzerine olay yerine gelen Jandarma’da deniz yüzeyinde her hangi bir mazot iziyle karşılaşmayınca, şikayetler doğrulanamadı.
Kurşunlu’da faaliyeti’ne davam eden tersanenin benzeri ise Malkara’ya kurulmaya çalışılıyor. Malkara’da kurulacak tersane ise Karacabey’in turizm merkezi olarak bilinen Yeniköy’ün sonunu getirebilir. Tüm denetimlerden yoksun olarak faaliyet gösteren tersanelerden yayılacak mazot, yağ, asbest ve boya artıkları deniz yaşamını yok edeceği gibi, Yeniköy ve Malkara’da denize girmeyi ise olanaksız hale getirecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.