Sağlıklı nesiller için sadece anne sütü

1991 yılından beri UNICEF’in teklifiyle yürütülen ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler’ programı dahilinde olan Karacabey Devlet Hastanesi, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla önceki gün bir etkinlik düzenledi.
Hafta boyunca hastane girişinde devam edecek olan etkinliğe Başhekim Yardımcısı Dr. Filiz Yolcu, Bursa Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmet Başkanı Uzman Doktor Fatma Uslu ve Yardımcısı Özlem Ayverdi ile hemşireler katıldı.
Emzirme Haftası nedeniyle farkındalık oluşturmak için konuyla ilgili anne adaylarını, yeni anne olanları, babaları, anneanne, babaanne, dede ve tüm vatandaşları “Başarılı Emzirme” ile ilgili broşür ve kitapçıklar dağıtarak bilgilendiren Karacabey Devlet Hastanesi yetkilileri, anne sütünün bir çocuğa bırakılacak en büyük miras olduğuna vurgu yaptı.
Anne Sütü Komite Başkanı Hemşire Ayşe Başar, Karacabey Devlet Hastanesi olarak bu konuya büyük önem verdiklerini belirterek, “Bebeğe ilk 6 ay anne sütü verilmesini teşvik ediyoruz. Hastanemiz önüne kurulan stantla annelere anne sütünün önemini anlatıyoruz. Maksadımız geleceğimiz olan çocuklarımızın en ideal gıda olan anne sütü ile beslenmelerini sağlamak. Hastanemize başvuran annelerin emzirme oranı yüzde 90. Biz bu oranı yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Taburcu olan anneleri 6 ay boyunca takip ediyoruz. Bu kapsamda bire bir eğitimler düzenleyerek tüm anneleri ve anne adaylarını bilgilendiriyoruz. Burada sadece anne ya da anne adayları değil, babalar, anneanne, babaanne ve dedelere de önemli görevler düşüyor.” dedi.
Hemşire Ayşe Başar, Emzirme Haftası nedeniyle Karacabey’de daha çok Suriyeli vatandaşların yaşadığı çadırlara da ziyaretler düzenleyeceklerini ve anne sütünün önemini anlatacaklarını söyledi.
“Anne sütü hayat kurtarır”
Başar, şöyle devam etti: “Yarınlarımızın daha sağlıklı olması, tüm bebeklerimize anne sütüyle beslenme hakkının tanınması, hiçbir bebeğimizin bu haktan mahrum edilmemesi, konunun önemi ve gündem oluşturması amacıyla, tüm dünyada 1-7 Ekim haftası ‘Emzirme Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için vazgeçilmez seçenek olarak önermektedir.
Bebeklerin (özel bir tıbbi neden olmadıkça) doğar doğmaz ilk yarım saat içinde emzirilmeye başlanması ve ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri, 6. aydan itibaren ek gıdalara başlanarak emzirmenin 2 yaşa dek sürdürülmesi onlar için en ideal beslenme şekli ve büyümeleri için tek gerekliliktir. İlk 6 ay sadece anne sütü yeterlidir, başka hiçbir gıdaya, su dahil, ihtiyaç yoktur. Anne sütü ile beslenen bebekler, beslenmeyenlere oranla hem daha sağlıklı, hem de daha zeki olmaktadır. Aynı zamanda anne sütü ile beslenerek her yıl tüm dünyada 1.300.000 bebeğin hayatı kurtulmaktadır.
Anne sütü ile beslenme neden önemlidir?
Besin içeriği mükemmeldir. Hastalıklardan korur. Kolay hazmedilir ve etkili bir şekilde kullanılır. Anne-bebek arasında sevgi bağının kurulmasına yardımcı olur. Yeni bir gebeliğin gecikmesinin sağlar. Emzirme, annenin sağlığını korur. Anneyi yumurtalık ve meme kanserinden korur. Anne sütü ile beslenen bebekler enfeksiyonlara ve gıda alerjilerine daha dayanıklı olurlar. Anne sütünün özellikleri hiçbir mamada bir arada yoktur. Anne sütü her zaman temiz ve mikropsuzdur. Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Vücutta depolanan yağlar süt yapımında kullanıldığından emzirme, annenin formu açısından da faydalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde şişmanlık az görüldüğünden ileri çocukluk dönemlerinde şişmanlık riskleri azalır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.