“Problem Kanal İstanbul değil, kalan İstanbul’dur”

Karacabey Saadet Partisi İlçe Başkanı Zeynel Abidin Koçak, Türkiye’nin içinden geçtiği tarihî dönemeci değerlendirdi. Açıklanan Yeni Ekonomi Modeli için “dağ fare doğurdu” diyen Koçak, kriz ortamının aşılması için Saadet Partisi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunarak, “Türkiye’deki bütün siyasî parti genel başkanlarının bir araya geldiği, bir ‘Acil Kriz Toplantısı’ düzenlenmelidir” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önceki gün açıkladığı “Yeni Ekonomi Modeli” ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Koçak, “Maalesef bir kez daha dağ fare doğurmuştur. Yeni Ekonomi Modeli’nde yeni hiçbir şey yok demek abartı olmaz. Artık soyut, afaki ve hamaset dolu cümlelerle sürecin yönetilmesi mümkün değildir. İktidar yetkililerinin yaptığı her açıklama, güveni tesis edeceğine, endişeyi arttırmaktadır. Güven ortamının oluşturulabilmesi için adalete, liyakate ve istişareye, şeffaflık ve denetime, yolsuzlukla mücadeleye ve gelir dağılımında adalete ihtiyaç vardır” dedi.
Koçak, ekonomideki çöküşün, yalnızca “ABD krizi” ve “dış güçlerin operasyonu” kaynaklı gibi sunulmasını eleştirerek, “Biz defaatle söyledik, söylemeye de devam ediyoruz; Deniz bitti… Bir an önce yatırım ekonomisine geçmezsek, israftan bütünüyle vazgeçmezsek, Türkiye içine girdiği bu girdaptan kurtulamaz. Bir an evvel üretken olmayan, gösterişe yönelik, sadece arazi rantını artıracak yatırımlardan vazgeçilmeli, israfın her türlüsüne son verilmelidir. Türkiye’nin çılgın projelere değil, üreten yatırımlara ihtiyacı var” dedi.
Türkiye’nin ekonomik ve siyasi kuşatılmışlığının yeni olmadığını, Sevr’den, Haçlı Seferleri’nden beridir var olduğunu kaydeden Koçak şöyle dedi: “Çünkü bu topraklar ırkçı emperyalizmin ve Büyük İsrail projesinin hedefindedir. Biz biliyoruz ki, Rahip Brunson krizi de bu projenin parçalarından birisidir. Bu kriz bahane edilerek Türkiye dış politikada birtakım önemli tavizlere zorlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki verilecek her taviz ardından daha büyük bir tavizi getirecektir. Türkiye bu noktada direnmelidir ve asla tehditlere boyun eğmemelidir. Biz ABD tehditlerine karşı atılacak her adımın sonuna kadar arkasındayız.”
Dövizin rekor üstüne rekor kırmasına da değinen Koçak, iktidarın ekonomide asıl problemi hala göremediğine dikkat çekerek, “100 günde 400 dev proje açıklanıyor, ekonomi altüst oluyor. 5 lira olan dolar 6 liraya çıkıyor. Yeni Ekonomi Modeli açıklanıyor, ekonomi altüst oluyor, 6 lira olan dolar 7 liraya fırlıyor. Çünkü hala yatırım diye açıklanan projeler parayı betona gömmekten ibaret. Kanal İstanbul projesinin devam edeceğini söyleyip, yanına da iki tane butik şehir inşa edeceğinizi söylüyorsunuz. Bugün ülkemizin problemi ‘Kanal İstanbul’ değil, ‘Kalan İstanbul’dur. Dünyanın hiçbir yerinde parklar yaparak kalkınan devlet yoktur. Ülkeler fabrika yaparak, kaynaklarını Ar-Ge’ye ayırarak kalkınır” diye konuştu.
Türkiye’nin yana yakıla kredi arayan bir ülke durumuna düşürüldüğüne vurgu yapan Koçak, “İktidarın son dönemde başarı diye ortaya koyduğu tek ekonomik hamle Çin’den bulduğu 3,6 milyon dolarlık kredidir. Taşıma suyla değirmen dönmez. Hiçbir ülkenin ekonomisi sadece kredi ve borç bularak düzelmez. Belki böylece günü kurtarabilirsiniz, ama geleceğinizi ipotek altına almış olursunuz. Osmanlı İmparatorluğunu batıran da borç politikası olmuştu. Bu mantıkla gidilirse Türkiye Düyun-u Umumiye günlerine geri döner, endişesini taşıyoruz” dedi.
Türkiye’nin tarihi bir dönemeçten geçtiğini söyleyen Koçak, iktidara çağrıda bulunarak şunları kaydetti: “İçeride toplumsal mutabakatı sağlamadan ekonomide istikrarı sağlayamayız. Çünkü birliğin olmadığı yerde huzur ve güven olmaz. Huzur ve güvenin olmadığı yerde üretim olmaz. Üretimin olmadığı yerde de kalkınma olmaz. Saadet Partisi olarak Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyoruz; Türkiye’deki bütün siyasi parti genel başkanlarının bir araya geldiği, bir ‘Acil Kriz Toplantısı’ düzenlenmelidir. İçinde bulunduğumuz krizi aşmanın ilk şartı toplumsal uzlaşı ve mutabakat ortamının sağlanmasıdır. El elden, akıl akıldan üstündür. İstişarede bereket vardır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.