Pankobirlik’ten Cargill’e karşı milli rapor

Amerika kökenli Cargill’in Ocak ayında hükümete sunduğu ilginç bir rapor ortaya çıkarken, Şubat ayında ise Türkiye Şeker İşletmeleri’ne ait 14 fabrikanın satılmasına karar verilmesi dikkat çekici bulundu.
Büyük tepkilere neden olan şeker işletmelerinin satılması ile ilgili 40 sayfalık bir rapor hazırlayan Pankobirlik atağa geçti ve Cargill’in, Türkiye’deki pancar şekeri üretiminin sıfırlanmasını isteyen raporuna karşı hükümete yeni bir dosya sundu.
Cargill’in, Türk tarımının tamamen bitirilmesini istediği raporun birinci sayfasında; “Cargill olarak bizler, kısa dönemde yürürlükte olan mer’i kanun gereği 30 Haziran’a kadar belirlenmiş olması gereken kotaların Bakanlar Kurulumuzca belirlenmesi ve NBŞ kotası artışının aynı kararnameyle dercedilmesini (kaydedilmesini) talep etmekteyiz. Bu kapsamda, tarafımızca yapılan pazar araştırmalarına paralel olarak ülke kotasının Bakanlar Kurulumuzca verilecek artışla birlikte 400 bin ton olarak belirlenmesinin üretici ve tüketiciyi koruma adına çok uygun olacağı kanaatindeyiz” denilmektedir.
Cargill’in ABD’deki işleyişine ilişkin karşılaştırmalı bir tabloda yayınlanan raporda aradaki çelişkiye vurgu yapıldı.

Ülke tarımının sıfırlanmaması gerektiğini savunan Pankobirlik ise karşı raporunun son bölümünde şu görüşlere yer verdi: “Kanaatimize göre Cargill’in bu raporunun, Türk tarımının bitirilmek istendiği bir ibret vesikası olduğu vatanperver bürokratlarımız başta olmak üzere konu ile ilgili tüm kişi ve kuruluşlarımızca artık iyi görülmelidir. Gerektiği zaman ise gerektiği yerde yabancı sermaye hayranlarının yüzlerine çarpılmalıdır. Özellikle de özelleştirme konusunda, “Ben şeker fabrikalarını satıp buradan para alacağım, işletme devri metoduyla fabrikaları çiftçiye bilabedel neden vereyim” diyenler için “Halkın malını halka vermekten imtina edip her türlü çarpıtmayı kullanarak ülkemiz tarımının tümüyle çökertilmesine yönelik çaba sarf edenlere fabrika mı vereceksiniz? Kimin malını, kime veriyorsunuz?” diyebilmek için artık ayağa kalkmalıyız. Nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu gösteren bu ibretlik vesika, memleketimizin her tarafındaki ilan panolarına asılarak tüm halkımızın görmesine imkan sağlanmalıdır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.