Pancar’da “polar derecesi” sıkıntısı

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, pancar üreticisi için büyük önem taşıyan şeker oranı (polar) ile ilgili sıkıntıları kamuoyuyla paylaştı. Aynı zamanda Balıkesir – Bursa Pancar Üreticileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı da olan Karahasanoğlu, pancarın olumsuz hava koşullarından etkilendiğini belirterek, polar oranlarına göre açıklanan taban fiyatların da çiftçiyi zor durumda bıraktığını bildirdi.
2002 yılında uygulanan devlet güvenceli yüzde 14 polar sınırına geri dönülmesini isteyen Karahasanoğlu, aksi halde pancar üreticisinin sıkıntıya düşeceğini kaydetti. Karacabey’de yaklaşık 120 bin ton pancar üretimi gerçekleştiğini kaydeden Karahasanoğlu, “Türkiye Şeker Kurumu, şuanda pancardaki şeker oranı için en yüksek yüzde 16, en düşük yüzde 14 oran belirledi. Yani pancarda yüzde 14’ün altında çıkacak her polar oranı için üretici 7 lira eksik para alacak. Yüzde 16’ın üzerindeki polar oranlarında ise üretici daha fazla kazanacak. Bu polar sınırlaması pancar üreticisini büyük sıkıntıya sokmuştur. Karacabey Ziraat Odası ve Balıkesir – Bursa Pancar Üreticileri Kooperatifi olarak yüzde 14’ün altındaki polar oranlarının kaldırılmasını istiyoruz. Yani pancarı yüzde 10 polara düşen üreticiye de yüzde 14 polar uygulaması yapılmasını talep ediyoruz.” dedi.
Konuyla ilgili geçtiğimiz Salı günü Ankara’ya çıkarma yaptığını belirten Başkan Karahasanoğlu, “Bölge Milletvekilimiz Önder Matlı’yı, 2 ay önce ilçemizi ziyaret eden Ziraat Odaları Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ı ve PANKOBİRLİK Genel Müdürü Sayın Taner Taşpınar’ı ziyaret ettim. Bölge çiftçimizin bu yıl afetler nedeniyle çok perişan olduğunu, üretimde de düşüşler yaşandığını kendilerine ilettim. Pancardaki şeker oranının 2002 yılında olduğu gibi yüzde 14’le sınırlandırılmasını, devletin polar derecesine göre hareket etmemesi gerektiğini ilettim. Bu konuda çiftçilerimizin mağduriyet yaşamamasını aksi halde üreticinin pancar ekiminden uzaklaşabileceğine vurgu yaptım. Ziyaret ettiğim 3 yerden de umutla döndüm. Başta Bölge Milletvekilimiz Sayın Önder Matlı olmak üzere, Ziraat Odaları Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar ve PANKOBİRLİK Genel Müdürü Sayın Taner Taşpınar, bu sorunun çözümüyle ilgili Bakanlık ve yetkili birimlerle en kısa sürede görüşeceklerini dile getirdiler. Kendilerine ilgilerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.